Når livet gør ondt

Vi giver aldrig op

6. juni 2011 af Carsten Holst
I maj 2007 forsvandt fireårige Madeleine fra England sporløst under en ferie til Algarve. Siden har forældrene, Gerry og Kate McCann gjort alt for at finde datteren. Hidtil forgæves. Nu udgiver Kate McCann en bog for atskaffe flere penge til efterforskningen.

Det er roen og tomheden i hjemmet, der er værst for Kate McCann, 42. Når tvillingerne Sean og Amelie, 6, er sendt i skole, og ægtefællen Gerry, 41, er cyklet på arbejde som hjertespecialist på et hospital, sætter den ulykkelige mor sig en time eller to på Madeleines værelse i den engelske by Rothley, og lader tankerne flyve.

Somme tider hjælper det hende til at finde en form for trøst og fred for de mørke tanker, der konstant plager hende. Andre gange forlader hun grædende værelset overbevist om, at hendes grusomme mareridt ikke får en lykkelig afslutning, og at Maddie aldrig bliver fundet.

Det er nu fire år siden, at den fireårige Madeleine McCann i maj 2007 forsvandt sporløst under en ferie til Praia de Luz i det portugisiske ferieparadis Algarve. Siden har Kate tusinder og atter tusinder af gange stillet sig spørgsmålene: Hvad er der sket min lille pige? Lever hun? Kommer jeg nogensinde til at kramme hende igen?

- I dag ved jeg, at jeg ikke bliver vanvittig af Maddies forsvinden. Så var jeg blevet det for længe siden. Det har været fire frygtelige år. Men min mand og jeg opgiver aldrig håbet om at få vores lille pige hjem i live. Alternativet er ikke til at holde ud, siger Kate McCann.

Gåden om Maddies forsvinden er én af de seneste årtiers mest mystiske og omtalte kriminalsager i Europa. Teorierne om, hvad der hændte pigen den aften, da hun blev ladt alene i ferielejligheden, mens forældrene spiste på en restauration tæt på, er talrige og vidtløftige.

Den mest nærliggende er, at pigen er blevet bortført af pædofile galninge. Men den kønne, lyse pige kan også være bortført som en bestillingsvare til et barnløst, velhavende ægtepar. Eller også er der ganske enkelt sket et uforklarligt, bestialsk mord på det uskyldige pigebarn.

Det har også været nævnt som en mulighed, at ægte parret McCann selv har haft en finger med i spillet om datterens forsvinden. Det er blevet påstået, at de gav datteren sovemedicin i en mængde, så hun døde. Derefter skulle de selv have skaffet liget af vejen. Men det er kun én af mange useriøse og udokumenterede teorier.

Læs også: Holger savnede mor og far

Som et åbent sår
Det sidste halve år har Kate McCann brugt det meste af sin fritid på at skrive bogen "Madeleine". Bogen udkom i England på pigens otteårs fødselsdag den 12. maj. Den forventes at blive en bestseller, der kan spytte millioner af kroner i den fond, som ægteparret oprettede i 2007 for at skaffe penge til private detektiver og efterforskere.

I bogen forsøger moderen at give sin version af dramaet. Kate siger, at det har været en smertefuld, men nødvendig proces.

- Det har været som at pille i et åbent, smertefuldt sår. Hver eneste gang, jeg har tænkt på Maddie, eller jeg har skullet skrive hendes navn i manuskriptet, har jeg været ved at bryde sammen, siger den nybagte forfatter.

Succesforfatteren J.K. Rowling, der har skrevet Harry Potter-bøgerne, har udsat en dusør på 1 mio. engelske pund (ca. 8.5 mio. kr.) for oplysninger, der kan løse gåden om Maddie. Det er dog ikke fra alle sider, at ægteparret McCann møder sympati og velvilje.

Mange mener, at parret handlede uansvarligt og skødesløst ved at gå på restaurant og lade Maddie blive alene hjemme. Men i hjembyen Rothley i engelske Leicestershire er der 100 pct. opbakning til parret.

Maddie gik i en romersk-katolsk børnehave og skulle fortsætte skolegangen samme sted. Her går tvillingerne Sean og Amelie, og i klassen, hvor Maddie skulle være gået i dag, står en tom stol og venter på den forsvundne pige.

Mindst to gange om året rejser Kate McCann til Algarve for at være tæt på det sted, hvor datteren forsvandt. Hun har fået et varmt venskab med den engelske præst Haynes Hubbard og hans hustru, Susan.

De bor på den portugisiske solkyst og holder McCannparret informeret om nyt i sagen. Private detektiver arbejder stadig på at opklare mysteriet, og overskuddet fra Kates bog skal rejse penge til en ny eftersøgning.

- Jeg giver aldrig op. Aldrig, siger Kate McCann.

Sponsoreret indhold