Når livet gør ondt

Vi skylder Helle at hygge os

2. december 2009 af Carsten Holst. Foto: Jørgen Ploug
Inden sit selvmord pyntede Helle som altid hjemmet efter alle kunstens regler. I år skal Johnny for første gang stå for jule-hyggen sammen med døtrene

Helle elskede julen og kunne næsten ikke vente med at finde pynten frem. Allerede i begyndelsen af november kom kasserne med julestads frem fra gemmerne på loftet og i garagen, og senest den 1. søndag i advent var alt på plads. Men Helle Hansen, 41, er ikke mere.

Musikeren, sangeren og entertaineren Johnny Hansens hustru, og moderen til Caroline, 13, og Cecilie, 17, tog sit eget liv den 9. december i fjor. Det skete på et tidspunkt, da familiens villa i Hurup stod smukkere end måske nogen sinde før, med lys, adventskranse, guirlander, nisser og meget andet julestads. Alle de ting, som Helle holdt så meget af at stille frem, og hygge om familien med.

På trods af, at Helles uforståelige og meningsløse død stadig ligger som en tung dyne over Johnnys og pigernes tilværelse, bliver der alligevel jul i hjemmet i Sydthy, præcis som da Helle levede. Nu er det bare søstrene og nissepigerne Caroline og Cecilie, der sammen med farmand finder de vante pladser til den megen julepynt.

Jul som vi plejer
- Denne jul skal være, ligesom da Helle levede, siger Johnny Hansen. - Selvfølgelig vil vi savne hende, og vi vil hele tiden blive mindet om Helle, netop fordi hun var så glad for denne højtid. Men julen er tiden, hvor man rykker tæt sammen i familien, hygger sig og har det rart med hinanden. Det var Helles eget valg, at hun ikke ville leve sammen med os. Det kan vi ikke ændre, og pigerne og jeg må have lov til at have det hyggeligt sammen med familie og gode venner. Det vil være i Helles ånd, at vi nyder julen og får det bedste ud af den.

Julen 2008 blev Helle Hansens sidste. Det var hende, der ordnede alt i hjemmet op til højtiden. Hver lille ting havde nøjagtig den samme plads år efter år. Det huskede Johnny Hansen heldigvis midt i den kaotiske tid efter hustruens død. Derfor gennemfotograferede han hele huset, da det stod julepyntet i fjor. Det var Johnny Hansens mor, der pakkede alt ned i kasser efter julen, men nu kan Johnny og døtrene ved at se på billederne sætte de forskellige juleting på de steder, hvor de altid har stået.

Savner mor
Nu vil pigerne og jeg gøre alt for at føre Helles mange smukke juletraditioner videre. - Selvfølgelig savner Caroline og Cecilie deres mor. Men jeg véd også, at de glæder sig til julen. Vi rykker lidt tættere sammen, og jeg har skåret antallet af koncerter mellem jul og nytår ned til tre. Tidligere spillede vi næsten hver dag, men i år vil jeg have tid til pigerne og familien.

- Helles død har lært mig, at livet er kort, og at vi alle har en forpligtigelse til at få det bedste ud af den tid, vi er her. Både pigerne og jeg har selvfølgelig stadig perioder, hvor vi har det svært. Men vi må og skal videre. I år har vi været på ferie i Thailand og to gange i vores hus i Tyrkiet. Det er rart at se noget nyt, men julens traditioner skal vi bevare. Det skylder vi Helle. Caroline og Cecilie véd, at den kommende tid bliver svær uden deres mor.

- Mor lavede alt op til jul, og vi havde det rigtig hyggeligt. Jeg har svært ved at forestille mig, hvordan det bliver uden hende, siger Caroline. Den 13-årige pige er også i tvivl om, hvorvidt hun får sit højeste juleønske opfyldt. Caroline vil gerne bytte sit værelse ud med farmands store kontor, så hun kan få plads til et flygel. Johnny Hansen tror, at julemanden er en gavmild fyr, men næppe så god, at han opfylder datterens ønske.

Sponsoreret indhold