Nanna spiste sig rask

37-årige Nanna Ewald Stigel fik konstateret PCOS som 26-årig og fik at vide, at hun ville få svært ved at blive gravid. Men Nanna nægtede at give op. Beredt med grønsager, gode olier og flere proteiner skabte hun balance i sine hormoner. I dag er hun mor til to sunde, raske piger på 4 og 7 år.

– Du får svært ved at få børn.
Den mandlige gynækolog sagde det henkastet, men for Nanna, der lå med bukserne nede om benene, betød den udmelding alverden. For den dengang 26-årige Nanna havde som mange andre kvinder en drøm om at blive mor på et tidspunkt. 

Chokeret forlod hun klinikken med en diagnose, hun aldrig havde hørt om før. I flere år havde forskellige læger undersøgt hende, fordi hun ikke fik sine menstruationer, medmindre hun spiste p-piller, og de havde aldrig kunnet give nogen forklaring. Nu mente denne gynækolog, at svaret hed PCOS, som er en hormonforstyrrelse, der blandt andet kan gøre det svært for kvinder at blive gravide. På den ene side var Nanna sådan set lettet over  endelig at få en diagnose – og så alligevel ikke helt ...

Læs også: Drømmer om børn

Spiseforstyrrelse stoppede menstruation

– Jeg følte mig helt tom indeni, da jeg gik derfra. Godt nok forsøgte jeg ikke at blive gravid på det tidspunkt. Men tanken om, at jeg gerne ville stifte familie inden for et par år, havde strejfet mig flere gange. Og selv om jeg allerde havde en fornemmelse af, at noget var galt, var det et voldsomt slag pludselig at få at vide, at jeg måske ikke ville være i stand til at få børn, fortæller Nanna Ewald Stigel, der egentlig godt vidste, hvorfor hendes menstruationer udeblev.

De stoppede i forbindelse med den spiseforstyrrelse, hun led af, fra hun var 16-18 år. Selv om hun begyndte at tage på og spise normalt igen, kom menstruationerne bare ikke tilbage. Da Nanna havde sundet sig mentalt efter besøget hos gynækologen, besluttede hun sig for at tage sagen i egen hånd. 

- Jeg vidste jo, at menstruationerne stoppede i en periode, hvor jeg spise uhensigtsmæssigt, så jeg havde en klar fornemmelse af, at jeg selv kunne gøre noget for at få den i gang igen. Da en kollega på den radiostation, hvor hun på  det tidspunkt var ansat, spurgte, om hun ville med på et kursus om krop, kost og psyke, var hun ikke i tvivl. Det var præcis det, hun havde brug for. Samtidig begyndte hun hos en ny gynækolog, der bekræftede, at maden havde en betydning, og at Nanna kunne gøre noget ved PCOS. Det var ikke bare noget, hun skulle lære at leve med. Kostrådene lød blandt andet, at hun skulle skrue markant op for grønsager, proteinog gode fedtstoffer – og spise
meget mindre brød, stivelse og  sukker.

Læs også: Supermor som 15-årig

Ændrede kosten

– Jeg har altid spist sundt, set med danske kostbriller, men også temmelig ensidigt med groft brød, ris, pasta og grønsager. Jeg havde lært at skrabe smøret og lette sovsen og spiste alt, alt for fedtfattigt. Nu fik jeg at vide, at jeg havde brug for meget mere protein, gode fedtstoffer, flere grønsager samt tilskud af visse vitaminer og mineraler, forklarer
Nanna, der stille og roligt opdagede, at der skete nogle afgørende forandringer.

– Min træthed forsvandt, og jeg fik mere stabil energi. Det daglige dyk sidst på eftermiddagen, hvor jeg måtte ty til kaffe og søde sager, havde jeg pludselig ikke længere behov for. Samtidig forsvandt tendensen til at være smådepressiv også i takt med, at jeg spiste anderledes. Så godt kan livet være Den sommer holdt hun en ekstra lang ferie på Bali, hvor hun tog en yogauddannelse, og for første gang i lang tid følte hun, at hun var i kontakt med
sig selv og mærkede, hvor rart livet kan være.

– Det var så markant anderledes, at jeg tænkte: ”Hvis livet kan være sådan her, så skal jeg helt sikkert lave noget andet”, og da jeg kom hjem fra ferien, sagde jeg op på mit arbejde, der ellers både var spændende og sjovt, men bare
ikke mig alligevel siger Nanna og tilføjer med et smil:

– Det var virkelig en befrielse.

Læs også: Sådan skal du spise med PCO

Uventet gravid

Bagefter brugte hun lang tid på at finde ud af, hvad hun så skulle, og da hun fandt den private uddannelse til ernæringsterapeut, var hun ikke længere i tvivl. – Efter at have oplevet, hvad kosten kan forandre og  helbrede, gav det god mening for mig. Ikke mindst da jeg senere fandt ud af, at jeg var gravid, afslører Nanna.

Graviditeten var nemlig langt fra planlagt. Hun havde en mavefornemmelse, som hun ikke kunne ignorere, da hun en morgen stod i køen i Irma. Diskret tog hun en graviditetstest fra en af hylderne ved kassebåndet og lagde den mellem sine andre varer.  Hjemme i lejligheden var kæresten helt uvidende og blev mindst lige så overrasket, da Nanna senere kunne vise den positive test, hun i al hemmelighed havde taget på toilettet.

– Det var helt fantastisk, og jeg elskede at være gravid. I begyndelsen frygtede jeg at miste barnet, fordi der er en øget risiko for at abortere, når man har PCOS, og jeg var bange for, at jeg ikke bare kunne blive gravid igen.
Men graviditeten forløb heldigvis godt, og ni måneder senere kom Dagmar, der i dag er 7 år, til verden. Senere er også Flora kommet til.

Læs også: X Facotor Laura har PCOS

Hjælper andre kvinder med PCOS

– I flere år gik jeg med den utrygge formodning om, at jeg måske aldrig ville opleve at blive mor – eller at det i hvert fald ville blive utrolig svært. Nu er jeg mor til to sunde og raske piger. I dag er 37-årige Nanna selvstændig ernæringsterapeut  med speciale i kvindesygdomme og fertilitet. For hende er det blevet en hjertesag at fortælle andre kvinder, at de kan gøre rigtig meget selv for at forbedre deres fertilitet – med eller uden lægelige
diagnoser.

– Ingen ryster på hovedet ad folk, der forbereder kroppen på at løbe et maraton. At forberede kroppen til det maraton, det er at være gravid, føde og amme, er til gengæld mindre anerkendt. Ikke desto mindre kan det være en  rigtig  god idé, fastslår Nanna.