Skæbner

Nina & Frederik – fra verdensstjerner til svindel og mord

24. august 2016 Anne Kristensen
Foto: Polfoto, AOP og Nordisk Film
Historien om Nina & Frederik er en af de mest farverige og utrolige i dansk populærmusik. Den har det hele: Kærlighed, verdensberømmelse, svigt, svindel – og sågar mord.

Følgende er skrevet af Jørgen de Mylius, som i en ny serie i Ude og Hjemme fortæller anekdoter om dansktoppens legender:

Nina & Frederik-historien er en af den spektakulære slags, og det blev ikke mindre opsigtsvækkende, da parret skiltes. Udadtil var alt smukt og godt. To unge smukke mennesker med talent. Tre dejlige børn, verdenssucces med store hits og rigdom. Men Frederik var evigt utro, og da han også midt i det hele fik et barn med en ny kærlighed, blev det for meget.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Nina fik efterfølgende en hurtig, men kort karriere i Hollywood, og Frederik blev tilsyneladende narkosmugler – til trods for at han aldrig havde manglet penge. Han endte med at blive myrdet på sin luksusyacht i byen Mindoro i Filippinerne i 1994.

Birthe Kjær: Et liv med op- og nedture

Umådelig velstand

Men det hele startede på alle måder fredeligt. Nina blev født ind i en velhavende familie og voksede op med tjenestepiger, privatchauffør og umådelig velstand. I sin barndom legede Nina en del med en dreng, der hed Frederik. Han var søn af nogle af familiens venner, det hollandske ambassadørpar i Danmark, baron-familien van Pallandt.

Familierne var så tætte, at de besøgte hinanden, da van Pallandt udskiftede ambassadørstillingen i Danmark med en lignende stilling i Argentina og en sommerresidens i Uruguay. Her mødtes de. Nina var 16, og Frederik var 14 år.

Årets julegaveidé: Køb billetter til Dansktop Prisen 2017 >>

Nina og Frederik kendte altså hinanden som legekammerater, da Frederiks forældre efter en del år kom på besøg i Danmark. Frederik kom til at holde meget af Danmark, eller måske havde han en anden agenda. Hvem ved? Han kom i hvert fald på besøg. Godt nok med sin familie, men han var ikke særlig interesseret i at tage med dem hjem igen.

I mellemtiden havde Nina ikke bare kærestet med en franskmand, men også med den amerikanske Tarzan-skuespiller Erroll Flynn. Herefter var hun blevet gift med rigmandssønnen Hugo Wessel, som hun havde mødt under studier i Los Angeles.

Grethe og Jørgen Ingmann fandt melodien - og tabte den igen

35 kroner i honorar

Nina og Frederik – nu 25 og 23 år – genoptog deres barndoms venskab. De begyndte at opføre sydamerikanske danse på restauranter og optrådte privat ved familiens selskaber med de sange, de havde lært rundt omkring i verden, og fra de calypso-plader, Frederik havde købt i USA.

Da vennerne hos familien altid var sammensat af en sjov blanding af digtere, kunstnere og advokater, var der efterfølgende en af dem, der havde omtalt det unge, syngende par til den farverige ungarskfødte impressario Fritz Ruzicka, der sammen med sin kone drev cabareten Mon Coeur i Tivoli. Og sådan startede det hele.

Slangepigen Anniqas turbulente liv

Nina var ikke meget for at have andre end familien som publikum. Frederik ville derimod meget gerne. Nina lod sig overtale. Frederik var jo en barndomsven, som hun følte sig tryg ved. Ikke desto mindre var hun stadig Nina Wessel i privaten. Hugo var tit med på Nina og Frederiks turneer, han prøvede også selv at slå igennem med sangen ”14 grise i snor” og var vel jaloux over Ninas bragende succes – og sin egen fiasko. Ægteskabet gik i hvert fald ikke godt og sluttede under stor mediebevågenhed i 1959, hvorefter Hugo Wessel forlod Danmark.

Nina og Frederiks karriere startede med et job hos Ruzicka. Som de fik 35 kroner for tilsammen. Selv om man nok skal gange med 12-15 for at forvandle det til nutidens penge, var det stadig ikke meget. Og det var heller ikke penge, der drev parret i starten.

Ved et tilfælde havde Ruzicka en aftale med Statsradiofonien om en tv-optagelse, og den blev Nina og Frederik blandet ind i med deres calypso-sange, som vakte vild begejstring. De lignede det perfekte par for familien Danmark. Et par, som kunne accepteres af alle aldre.

Hjemme hos Hansi Hinterseer: Her finder jeg ro

Verdensberømte

I samme periode var Nina og Frederik med til en privat fest i Malmø, hvor Bent Fabricius-Bjerres orkester spillede til dans. Frederik spurgte, om han måtte spille et par sange med Nina i orkestres pause, og Bent husker, at han normalt sagde nej til den slags forespørgsler, fordi han følte et ansvar for, hvad der kom ud gennem højtalerne. Men en eller anden sjette sans fik ham til at sige ja.

Nina og Frederik var en sensation. Der blev skreget på ekstranumre hele tiden, så orkesterpausen blev på en halv time i stedet for de 10 planlagte minutter. Bent ejede også pladeselskabet Metronome, og således fik Nina og Frederik både scenedebut og pladekontrakt inden for få uger i sommeren 1957. Så gik det stærkt.

Ulykke ændrede Birgit Lystagers strålende karriere: Hele Danmarks smilende Susie

Fire af calypso-numrene fra deres scene-repertoire, heriblandt ”Day-O” og ”Jamaican Farewell”, blev deres pladedebut. Med Bent Fabricius-Bjerres kontakter i det internationale repertoire blev der ikke bare solgt 50.000 eksemplarer i Danmark men hurtig 250.000 på verdensplan. Nina og Frederik stod pludselig som nr. 1 på ønskesedlen hos masser af koncertarrangører.

Succes i filmbranchen

Og så var det nærliggende at hyre parret til en spillefilm. ”Verdens Rigeste pige” blev et kæmpehit på linje med ”Far til Fire” og ”Soldaterkammerater”, så ambitionerne for næste film var enorme. ASA Film ville have jazz- og trompetkongen Louis ”Satchmo” Armstrong med i slutscenen, hvor Nina og Frederik efter en masse intriger bliver forenet og får deres forældres velsignelse. Filmen kom til at hedde ”Kærlighedens Melodi”. Stor succes igen.

Skandale stoppede stor karriere for Birthe Wilke

Men musikken kunne ikke leve op til forgængeren, så trods Armstrongs medvirken på hovednummeret var resten af musikken åbenbart ikke noget, danskerne kunne forholde sig til. Men for Nina og Frederik var det underordnet. Der var filmbud fra Tyskland, og Fabricius-Bjerre var i gang med at undersøge muligheder for lancering af parrets musik i stor stil i den øvrige verden.

Begyndte at tage stoffer

Til gengæld var der allerede slingrekurs i deres forelskelse. De investerede i et hus på Ibiza, som var blevet hjemsted for bohemer og jetsettet. Frederik begyndte at tage stoffer og forsvandt i timevis med nye venner, når de var på den spanske ø.

Alt fra hash til kokain til LSD. Han kunne heller ikke holde sig fra andre kvinder. I 1967 blev han endda så optaget af fotomodellen Dorthe Holm Jensen, at de fik en datter sammen. I længden kunne det jo ikke holde, selv om Nina og Frederik holdt facaden i flere år og først sluttede deres samarbejde i 1969.

Årets julegaveidé: Køb billetter til Dansktop Prisen 2017 >>

Frederik forlod Danmark. Nina tog imod tilbuddet om en solist-karriere, fik en engelsk manager og producer og blev lanceret med albummet ”Nina Alone”. Hun var så ombejlet og populær i England, at hun også fik tilbud om at synge en julesang af James Bond-komponisten John Barry. Sangen hedder ”Do you know how christmas trees are grown”. Den endte med at blive en del af soundtracket til Bond-filmen ”I hendes majestæts hemmelige tjeneste”.

Bubber møder Sussi: Her er tomt uden Leo

Blev kæreste med svindler

Hvad det kunne være blevet til, hvis ikke Nina havde mødt svindleren Clifford Irving, kan man kun gisne om.

Men de blev kærester, og på den måde blev Nina ufrivilligt viklet ind i Irvings svindelnummer, da han udgav en biografi om den sky, amerikanske milliardær Howard Hughes, hvor han foregav at have lavet dette enestående, eksklusive interview. Irving blev afsløret, fordi den falske bog faktisk fik Hughes til at træde frem og sværge på, at han ikke anede, hvem Irving var.

Lis og Per: Postbuddet var min far

Clifford Irving blev udråbt som ”årets svindler” i 1972, Nina blev indkaldt som vidne og blev den første, der definitivt afslørede Irvings svindel med den falske biografi.

Forsidestof i USA

Nina var forsidestof i USA. Nu kendte hele USA den danske baronesse Nina van Pallandt, selv om det ikke lige var på den måde, hun havde tænkt sig at nå ud til det amerikanske publikum.

Om det var medvirkende til, at hun i årene derefter fik en lang række roller i amerikanske spillefilm, tv-film og -serier, ved ingen rigtigt. Mest kendt er nok spillefilmen ”American Gigolo” fra 1980, hvor hun spiller sammen med bl.a. Richard Gere.

Jodle Birge: Fra triumf til tragedie

Men hen ad vejen blev Nina også interesseret i at hjælpe gadebørn. Hun var med til at starte to hjem for gadebørn i Los Angeles, og det sociale hjælpearbejde kom til at fylde mere og mere. Samtidig ebbede hendes filmkarriere ud. Måske i skuffelse over, at det stort set aldrig var mere end mindre biroller, hun fik tilbudt.

Myrdet på klos hold

Frederik hørte man ikke meget til i pressen. Han bosatte sig her og der i verden, viste sig en enkelt gang – sammen med Nina – til Bent Fabricius-Bjerres 60-års fødselsdag. De er ikke set sammen siden.

Frederik blev myrdet på klos hold af to skud i hovedet dagen efter sin 60-års fødselsdag i 1994. Han opholdt sig på sin lystyacht sammen med sin daværende kæreste Maria Jesus de Los y Coello, som blev myrdet af to skud i ryggen. Frederiks familie fastholder, at det var et rovmord. Politiets efterfølgende arbejde fik bøtten til at vende til fordel for et narkoopgør.

Forældrene ville stoppe Keld og Hildas forhold

Efter mordet på Frederik, der aldrig er rigtig opklaret, har Nina været meget tavs over for journalister. Jeg fik dog et pænt håndskrevet takkebrev fra hende, da jeg lavede mit første radioportrætaf Nina og Frederik til P4 i 2005. Jeg sendte hende en cd med programmet til adressen på Ibiza.

Her kan du se billeder fra Nina & Frederiks liv og karriere:

Nina & Frederik – fra verdensstjerner til svindel og mord

Sponsoreret indhold