Skæbner

Nu er Tanias ven henrettet

29. april 2015 Morten Nøhr Mortensen
På trods af voldsomme internationale protester og et stort pres fra familie og venner gennemførte de indonesiske myndigheder i aftes henrettelsen af otte dødsdømte narkokriminelle. Tanias ven, australske Myu, var en af dem, der blev skudt.

I ti år har Tania Albers fra sønderjyske Rødekro været venner med den dødsdømte australier, Myuran Sukumaran. I går fik venskabet en ende for altid. Sammen med otte andre blev Myu, som han kaldes. ført ind i Besi-fængslets henrettelsesområde. Her på den berygtede indonesiske fængselsø Nusakambangan blev han henrettet med tre skud i hjertet. Men Myu havde ikke gjort det nemt for sine bødler. Ifølge Tania havde han besluttet, at han ikke villa have bind for ansigtet. Han ville se sine bødler i øjnene.

Venner i flere år

Tania har været alt for berørt af sagen til, at hun har været i stand til at udtale sig her op til henrettelsen. Hun har dog tidligere i et interview her i Ude og Hjemme fortalt om sit lange venskab med den australske dødsfange. Vi fulgte hende på hendes sidste besøg, da hun sagde endegyldigt farvel til Myu. Og det var så i mandags. Hun har ikke siden været at finde blandt de mange protesterende, der samlede sig i Indonesien umiddelbart før henrettelsen. Det har til gengæld Myuran Sukumarans mor Raji Sukumaran. Ifølge nyhedsbureauet AP stod hun umiddelbart før henrettelsen foran en gruppe journalister.

LÆS OGSÅ: Stress gør mig syg

»Jeg beder regeringen om ikke at dræbe ham. Please, mr. Præsident, dræb ham ikke i dag. Aflys henrettelsen. Tag ikke min søn,« sagde Raji Sukumaran, der altså bønfald den indonesiske præsident forgæves. 

En kvinde undgik døden

En kvinde blev dog skånet - i hvert fald foreløbig. Filippinske Mary Jane Veloso var ikke blandt de henrettede, da hun ifølge avisen Guardian i  sidste øjeblik fik sin henrettelse udsat, indtil hendes sag blev undersøgt en ekstra gang. 

De ni blev dømt til døden i 2006 efter at have været en del af heroinsmuglergruppen Bali Nine.

Tania, der i dag bor i Amsterdam i Holland og har et godt job i en stor, international virksomhed, læste for første gang om Myu i aviserne. Hun tænkte, at han måtte være det ensomste menneske i hele verden, og hun besluttede sig derfor for at kontakte ham. Det skete gennem organisationen “Foreign Prisoners” – udenlandske fængslede.

Besøg to gange om året

I begyndelsen skrev de breve sammen, men så lærte hun også hans familie at kende og kommunikerede gennem dem, og siden 2011 har hun besøgt ham i fængslet på Bali to gange om året. Nogle gange to gange om dagen i en hel uge, mandag til fredag. Weekenderne er lukkede for besøg.

For Tania handler det ikke så meget om skyldig eller uskyldig. Det er kriminelt, hvad Myu har lavet. Han fortjener en straf. Men henrettelse er ikke rimeligt, synes hun. 10 år eller 30 år i fængsel er okay. Det er ligegyldigt. Men derfra er der også uendeligt langt til døden.

Sponsoreret indhold