Skæbner

Nu grynter Knud og Jørgen igen: Frygtede de to kælegrise var druknede

1. marts 2022 Karin Heurlin. Foto: Birger Storm/ Aller Foto & Video
De to grise Knud og Jørgen er naturlegepladsens gryntende midtpunkter. Men under forrige lørdags oversvømmelse, var de pludselig helt stille. Og håbet for at finde dem i live var næsten væk.
Martha, Luna og Elias fra nabobørnehaven kan igen besøge Knud og Jørgen.
Martha, Luna og Elias fra nabobørnehaven kan igen besøge Knud og Jørgen.

21-årige Sara åbnede bildøren og var allerede på vej ud med det ene ben, inden hun holdt stille på parkeringspladsen. Få sekunder efter flåede hun sko og sokker af uden at tænke på kulden.

Forrige lørdag var der ikke tid til at mærke efter. Eller til en pæn parkering.

Hele naturlegepladsen Kløverhaven stod nemlig under vand. Den tre tønder land store naturgrund i Korsør er Sara Suckow Jensens elevplads. Og det sted, hvor børn fra hele Slagelse Kommune kommer for at være tæt på natur og dyr. Ikke mindst de to kælegrise Knud og Jørgen, som normalt går rundt midt i det hele med deres viftende haler og velfornøjede gryntelyde.

De to grise var alt for stille

Nu var de to grise fanget i vandmasserne og ingen steder at se. Eller høre. Der var helt stille. Alt for stille.

– Jeg tror, de er døde, råbte den 55-årige lærer Mikael Nordentoft, som var den første på stedet lørdag formiddag, efter en forbipasserende havde bemærket oversvømmelsen.

Mikael var kravlet op på hegnet omkring grisestien, og desperationen i hans stemme sagde lige så meget som hans ligblege ansigt.

Et hjerte for dyr

Normalt underviser Mikael tosprogede unge i værksteds-matematik i Kløverhaven, men nu handlede det pludseligt om liv og død, og han bliver stadig berørt, når han taler om stilheden i grisenes aflukke den dag.

– Jeg har et stort dyrehjerte, og det var virkelig, virkelig ikke rart. Dyr er jo forsvarsløse, og når man anskaffer sig dyr, skylder man at passe på dem, som han siger.

Kæmpede sig frem på bare fødder

Sara kunne ikke være mere enig. Og hun var klar til at gå langt i håb om at finde liv hos grisene, så hun sprang over hegnet og kæmpede sig frem på sine bare tæer i vandmasserne.

Da hun stak hovedet ind i Knud og Jørgens lille skur, blev hun mødt af et tavst og kulsort mørke. Men en gang imellem kan der opstå lys midt i sorteste, sorte. For pludselig fornemmede Sara en tryne. Og den bevægede sig. Og kort efter en anden tryne, der rykkede på sig.

– De er i live, skreg Sara, som kunne mærke tårerne presse sig på.

Knud var heldigvis i live.
Jørgen viste også livstegn ved at rykke med trynen.

En kæmpe lettelse

Lettelsen ramte virkelig i det øjeblik. Både Mikael, som med en hammer fik slået en del af hegnet ned omkring aflukket, så grisene kunne komme ud. Og alle redningsfolkene, der var kommet til, også stedets leder, Mie Rask, kunne trække vejret roligt igen, da hun blev ringet op med den gode nyhed, mens hun var på vej i bil fra Fyn.

Læs også: Ida faldt om med hjertestop midt i idrætstimen

Skar tænder og hylede

Nu fulgte selvfølgelig et større redningsarbejde. De to forkomne og chokerede grise skulle lokkes ud, så de kunne komme i sikkerhed i Kløverhavens foderhus.

Det tog sin tid, for det er ikke let at rykke på en bange gris. Men så, endelig, kom Jørgen ud af folden. Og cirka 15 minutter efter kom den mere forsigtige Knud.

Oplevelsen sad stadig i dem, da de blev gennet ind i foderhuset, hvor de fik rigelig halm til at give dem varmen. Begge grise var tydeligvis stressede og hylede og skar tænder. Men efter henved en time stoppede den skærende lyd og hylene, og i stedet begyndte de at tage til sig af deres livretter: Grise-mysli, tør pasta og gulerødder.

Historien endte heldigvis godt takket være Sara og Mikael.

Rørende hjælp

For de ansatte i Kløverhaven, som hører under FGU Korsør, er det ikke kun historien om Jørgen og Knud, der endte lykkeligt. I løbet af hele den weekend viste oversvømmelsen, hvor meget mennesker er klar til at hjælpe hinanden, når der virkelig er brug for det.

Ikke bare det store antal folk fra Falck, brandvæsen, entreprenørservice og beredskabsstyrelsen, som pumpede vand væk fra området i flere dage. Men også naboer, familiemedlemmer og forældre til børn i børnehaven Troldebo ved siden af, hvor udendørsarealerne også stod under vand.

– Det har været helt utroligt, så søde folk har været. Nogle har tilbudt at hjælpe med at bygge hegn. Andre har tilbudt at passe nogle af dyrene, siger Mie Rask, som heldigvis ikke fik brug for at evakuere andre dyr, hverken de fire geder eller de tre kaniner i Kløverhaven.

Klar til besøg igen

Jørgen og Knud er også vendt tilbage til deres vante omgivelser efter to dage i foderhuset, og Kløverhaven er igen klar til at få besøg af kommunens børn.

I sidste uge var de tre femårige børn, Luna, Elias og Martha fra Troldebo forbi for at kigge til grisene. Det gør børnene fra naboinstitutionen tre gange om ugen, så de kender udmærket grisenes vaner og de pligter, som følger med.

– Vi giver dem mad og vand, og vi hjælper også med at tage deres lorte væk med en skovl, fortalte de tre børn, som heldigvis ikke fik våde tæer inde i deres børnehave. Vandet nåede nemlig ikke indenfor, men dækkede til gengæld legepladsen og parkeringspladsen.

Oversvømmelsen skete som en kombination af et tilstoppet drænrør, februars store nedbør og vand fra de omkringliggende marker.

Læs også: Sådan får du mere frugt og grønt

Luna, Elias og Martha fra nabobørnehaven kan igen besøge grisene.

Våd vinter

Kraftig blæst og vand fra oven i rigelige mængder har gjort vinteren i år usædvalig våd, faktisk var februar den næstvådeste i Danmark nogensinde.

Fra den 1. til onsdag 23. februar faldt der 110,9 millimeter nedbør, hvor februar normalt kun giver 49,3 millimeter i gennemsnit.

Især jyderne har haft fornøjelsen. I en linje fra Holstebro til Aabenraa faldt der i perioden over 135 millimeter i samtlige kommuner, mest i Haderslev hvor der faldt 146,8 mm. Den vådeste februar siden 1874 kom for to år siden med et landsgennemsnit på 135,2 millimeter nedbør.

Sponsoreret indhold