Nu taler nabo ud om drabet

Lisa Borch var kun 15 gammel, da hun dræbte sin mor i en blodrus i en landejendom i Kvissel i Nordjylland. Naboen Lone Sørensen var første person på gerningsstedet. Nu taler hun ud.

Mor og datter, Tine Rømer Holtegaard og hendes datter Lisa ved Lisas konfirmation. Et år senere dræbte Lisa sin mor.

På under et år forvandlede Lisa Borch sig fra en helt almindelig teenager til en iskold morder, der var draget af islam og brutale henrettelsesvideoer fra Mellemøsten. Hun endte med at dræbe sin egen mor. Nye detaljer om den frygtelige forbrydelse bliver nu afsløret af naboen Lone Sørensen, der var den første på gerningsstedet. 

LÆS OGSÅ: 31-årige Anette blev myrdet

Da drabet skete var Tines mand Jens Holtegaard på arbejde på en institution ved landsbyen Harken, hvor han havde døgnvagt. Han blev vækket fra sin nattevagt, var søvndrukken og forstod ingenting af det naboen Lone Sørensen sagde til ham i telefonen. 

- Du skal komme hjem. Der er sket noget forfærdeligt, nærmest hviskede hun.  

¬- Du skal komme hjem, der er sket noget forfærdeligt, lød det igen i telefonen. 

 Jens anede allerede katastrofen. Men nabokonen sagde kun den samme sætning igen og igen. Nærmest messende og i en lav tone, som om hun hviskede. 

Deres eget paradis

Det var den 8. oktober forrige år lidt udenfor Landsbyen Kvissel ved Frederikshavn. Det var midnat. De blå lys fra politibiler og ambulance var på vej gennem natten mod det hyggelige gulpudsede hus. Det var her 56-årige Jens Holtegaard og hans 40-årige kone Tine Rømer Holtegaard havde skabt deres eget lille paradis med atelier og islænderheste. Det var her Tines tvillinger Lisa og Line var vokset op med trampolin i haven og spejderuniform i skabet.  Og det var her Lone Sørensen var blevet bedt af politiet om hurtigst muligt at gå over og tjekke. Efter et mystisk 112-opkald fra Lisa frygtede man det værste. Det samme gjorde nabokonen, da hun gik op ad trappen mod soveværelset. 

Hidtil har Lone Sørensen ikke ønsket at udtale sig om sin nok værste oplevelse nogensinde. Nu fortæller hun dog sin historie til Station 2. Her siger hun blandt andet: 

LÆS OGSÅ: Mette fik en grusom død

 - Det værste var at se Tine ligge der. Og så bagefter få at vide, at der ikke var noget at gøre, siger Lone Sørensen til Station 2.

Hun var netop gået i seng, da vagtcentralen ringede på aftenen, hvor drabet fandt sted. Hun blev spurgt, om hun ikke ville gå over til naboen, der stod med sin mor livløs. Naboen var altså den kun 15-årige Lisa Borch

- Da jeg gik derover, kom Lisa ud og sagde, at hun havde hørt et skrig og set en hvid mand løbe gennem haven. Så løb jeg ind i huset og videre op ad trappen, hvor Tine lå, for at mærke puls. Men jeg kunne ikke mærke noget, fortæller Lone Sørensen.

Det skulle senere vise sig, at det var datteren selv, Lisa Borch, der - i forening med sin gode ven, den dengang 28-årige iraker Bakhtiar Mohammed Abdullah- havde slået Tine Rømer Holtegaard ihjel.

Tænker også på hævn

Ude og Hjemme talte med Tina Rømer Holtegaards mand, Jens Holtegaard, umiddelbart efter at Lisa borch blev dømt for drabet på sin mor sidste år. Dengang sagde han:

- Mit liv skifter mellem savn, angst, vrede, had og afmagt. Nogle gange tænker jeg også på hævn. Tankerne kører rundt. Jeg har måttet opgive mit arbejde og hænger kun nogenlunde sammen, fordi jeg tager en maske på. Jeg havde et fantastisk liv med Tine og hendes børn. Vi har haft et dejligt familieliv sammen også med mine døtre. Alt er ødelagt nu og ingen forstår hvorfor. Det er vel kun Lisa, der kan forklare det, fortæller Jens.

LÆS OGSÅ: Jeg må leve med fars ugerning

Men nogen forklaring er der aldrig kommet. Hverken før eller under retssagen. Ikke en eneste gang har den nu 16-årige pige angret. Tværtimod har hun hævdet, at hun er uskyldig og lukket sig ind i en kapsel af kulde. Men de skiftende forklaringer er blevet skudt ned af politiet. Til gengæld erkendte hendes irakiske kæreste alt, da han blev afhørt af politiet. En lille sprække i hendes panser, har der dog vist sig. Hun bad om at være med til sin mors bisættelse. Det afviste Jens dog.