Nu tør vi bo i vores hus

Familien Månsson-Nørholt fra Taulov bor i et gult parcelhus fra 1969. Et parcelhus, som man kan finde i hvilken som helst dansk provinsby.
Charlotte og Dennis faldt for husets beliggenhed tæt på skole, indkøb, sportshal, og fra haven er der direkte adgang til et grønt område med legeplads og fodboldmål. Kort sagt den perfekte ramme til deres kommende familie. Hvad parret ikke kunne se, var, at drømmehuset havde et stærkt forhøjet niveau af den farlige gas radon, som kan give kræft.
LÆS OGSÅ: Anja sover med en gris
– Jeg havde aldrig hørt om radon. Ikke før Gabriel blev syg, siger 41-årige Charlotte Nordtorp Månsson, der er pædagog på en døgninstitution.
Kan ikke lugtes
I dag ved hun alt for meget om, hvor galt det kan gå, når radon siver op i vores boliger. Radon er en radioaktiv gas, som ikke kan lugtes, mærkes eller ses, og hvis familiens 9-årige søn, Gabriel, ikke havde fået konstateret leukæmi i 2008, havde familien fortsat levet i uvidenhed om, at radonniveauet i deres soveværelse lå på 1.400 becquerel.
Grænseværdien er blot 100 becquerel.
Gabriel var knap 2 år, da han blev syg. Han havde sommeren igennem haft ondt i benene, og i august kom den chokerede melding. Gabriel havde leukæmi og befandt sig i højrisikogruppen.
LÆS OGSÅ: Derfor gør børn dig tyk
– Det var en kæmpe lussing. Ingen i vores familier havde haft kræft, så det var ukendt land for os. Vi anede ikke, om han ville dø næste dag, siger 41-årige Dennis Nørholt, der også er pædagog og arbejder i et fritidscenter.
Det var begyndelsen på fire års voldsomt sygeforløb for Gabriel og hans familie. Det blev til 53 gange i narkose og en knoglemarvstransplantation, før den lille dreng var ude af kræftens kløer. Gabriel fremviser stolt to diplomer fra Odense Universitets Hospital, som han har fået som bevis på de mange gange i narkose.
Gas i soveværelset
Men Gabriels sygdom var ikke familiens eneste udfordring. Tilfældigt så et familiemedlem et tv-indslag om radon. Familiens hus blev undersøgt, og radonmåleren slog voldsomt ud. Især soveværelset, hvor hele familien sov, havde et stærkt forhøjet niveau af den farlige gas.
– Vi blev bange for at være i vores eget hjem, og vi fik dårlig samvittighed over for vores søn. I dag ved vi ikke, om vi andre også har taget skade, siger Charlotte.
Ifølge Kræftens Bekæmpelse er radon årligt skyld i 300 dødsfald af lungekræft hos voksne og tre-fire tilfælde af leukæmi hos børn.
Læs hele historien i Ude og Hjemme, der udkommer onsdag den 30. marts 2016.