Skæbner

Ny influenza-virus kan give dit barn lammelser

1. december 2014 af Søren Johannesen, modelfoto: AOP
En influenza-lignende virus, kendt under navnet EV-D68, har ramt Danmark. Virussen har siden i sommer hærget i USA, hvor over 1100 har været ramt, skriver tv2.dk. Virussen er ikke farlig for voksne, men hos børn kan den medføre lammelser og vejrtrækningsproblemer. Hvis dit barn lider af astma, kronisk lungesygdom eller har et svækket immunforsvar og bliver smittet med virussen, bør du søge læge.
Virussen EV-D68 er nu også kommet til Danmark.
Virussen EV-D68 er nu også kommet til Danmark.

Virussen EV-D68 har i de sidste år spredt sig voldsomt i både USA og Europa. Og selv om eksperterne understreger, at der ikke er nogen grund til at gå i panik over den influenza-lignende virus, er der alligevel grund til at tage den alvorligt. For virussen kan især hos børn under fem år svække nervesystemet og føre til lammelser og luftbesvær. Det skriver tv2.dk.

LÆS OGSÅ: Overlevede virus i hjernen

Dreng i respirator

- I sidste måned var der et eksempel på, at en fransk dreng, som var smittet af EV-D68 sygdommen, blev ramt af lammelser og luftbesvær, som gjorde, at han til sidst ikke kunne trække vejret selv og måtte i en periode have hjælp fra en respirator, siger overlæge Thea Kølsen Fischer fra Statens Seruminstitut til tv2.dk.

Og i sidste uge er to smittede børn i Norge blevet ramt af lammelser.

I sommer blev 1.100 mennesker i USA ramt af EV-D68, og i løbet af de seneste uger er der registreret 70 tilfælde med børn, som er blevet lammet. De amerikanske myndigheder er lige nu ved at undersøge, om der er en sammenhæng mellem lammelserne og EV-D68.

Samme symptomer som influenza

Myndighederne undersøger også, om der er en sammenhæng mellem virussen og 11 dødsfald i USA.

Symptomerne på EV-D68 er stort set de samme som ved en influenza, nemlig feber, snot, hoste, synkesmerter og muskelømhed.

LÆS OGSÅ: Sådan snyder du forkølelsen

I langt de fleste tilfælde vil sygdommen heller ikke kræve anden behandling, end den man typisk giver ved influenza, nemlig et par dage under dynen.

Der kan dog være grund til at søge læge, hvis pludselig dit barn bliver sygt.

Flere og flere bliver syge

- Hvis dit barn lider af astma, har en kronisk lungesygdom eller på anden måde har et svækket immunforsvar, så er mit råd at søge læge. Netop denne gruppe bliver ramt specielt hårdt af virussen, og antibiotika vil ikke have nogen effekt, siger Thea Kølsen Fischer til tv2.dk.

Som nævnt oplever både USA og Europa for tiden en voldsom stigning i antallet af smittede med EV-D68.

LÆS OGSÅ: 2-årige Billys krop var ved at dræbe sig selv

- Hvorfor vi pludselig ser så mange tilfælde, ved vi ikke. Normalt er der kun få tilfælde af EV-D68. Siden 2009 er der kun blevet registreret tre tilfælde i Danmark, og frem til 2012 var der kun rapporteret om i alt 95 tilfælde på verdensplan, mens der i år har været rapporteret 1200-1300 tilfælde af sygdommen verden over, forklarer overlægen.

Grunden, til at voksne ikke rammes af sygdommen, er, at voksne har været udsat for rigtig mange vira gennem livet og derfor ofte har dannet antistoffer mod sygdommen.

Sponsoreret indhold