Skæbner

Pernilla mødte svindler på nettet

12. august 2022 Af Henrik Högström. Bearbejdet af Catja Klarskov.
Da 35-årige Pernilla Sjöholm matchede med Simon Leviev på Tinder, jagtede hun kærligheden. I stedet fik hun en tom bankbog og en kæmpe gæld. Hendes nye ven viste sig nemlig at være en omrejsende storsvindler, som havde gjort det til sin levevej at snyde kvinder.

I februar 2018 plingede et Tindermatch ind på Pernillas telefon. Det var med en ung israelsk diamanthandler, og han var både smuk, charmerende og stilfuld. I starten chattede de sammen om løst og fast, men hurtigt aftalte de at mødes på en storbyferie i Amsterdam.

Her lærte Pernilla sin nye flirt, Simon Leviev, bedre at kende. Han kom fra en fin familie, bød gerne på dyre restaurantbesøg og inviterede hende på imponerende luksusture rundt i Europa.

– Simon levede op til rollen som international diamanthandler med eget jetfly, Rolls-Royce med privatchauffør og livvagter, fortæller svenske Pernilla.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Venskabet voksede

Relationen udviklede sig ikke romantisk, men jo mere tid Pernilla brugte med sin nye ven, jo stærkere voksede deres venskab sig. Så da Simon en dag spurgte, om hun kunne hjælpe ham med et lån, havde Pernilla ikke de store betænkeligheder ved at hjælpe sin gode ven. Hun vidste jo, at han som multimillionær var god for pengene.

– Jeg var overbevist om, at Simon selvfølgelig betalte mig det fulde beløb tilbage.

I løbet af deres venskab hjalp Pernilla sin ven økonomisk flere gange, men hun har aldrig sidenhen set skyggen af de penge, hun så gavmildt lånte ud. Alt for sent gik det op for hende, at hendes gode ven hverken var velhavende eller hed Simon Leviev. I virkeligheden var hans rigtige navn Shimon Hayut, han var eftersøgt bedrager og havde lige svindlet hende for hver en krone, hun ejede og mere til.

– Jeg har nok lånt ham en million kroner i alt, fortæller Pernilla.

Sandheden skal frem

For Pernilla blev den smertelige sandhed om sin gode ven først afsløret, da den norske avis Verdens Gang kontaktede hende. De undersøgte det store spind af løgne og bedrag, som fulgte i kølvandet på Simon Leviev. En charmerende svindler som var mistænkt for at låne penge af den ene kvinde for at udnytte den næste.

Historien om den berygtede Simon Leviev gik ikke ubemærket hen, og da Netflix-serien “The Tinder Swindler” havde premiere i januar 2022, fortalte Pernilla, hvordan hendes verden for en stund brød sammen.

For det var ikke kun Pernilla, Simon havde bedraget. Journalisterne var først kommet på sporet af storsvindleren, da Cecilie Høyfjell, en norsk kvinde hvis pengepung Simon havde tømt og hjerte knust, kontaktede dem.

Simon har franarret unge smukke kvinder store pengebeløb og ført dem bag lyset, men han er også blevet sagsøgt af den berømte diamantfamilie, Leviev, som mener, han har udnyttet familiens gode navn og rygte. Selv mener Simon Leviev ikke, der er hold i anklagerne.

I 2019 klappede fælden. Næsten. Den falske diamanthandler blev arresteret og udleveret til hjemlandet Israel. Her blev han dømt til femten måneders fængsel for svindel, men efter fem måneder med god opførsel bag tremmer var han ude igen. I dag er han på fri fod og benægter alt.

Den israelskfødte Simon Hayut gav den som mange millionæren Simon Leviev på dating appen Tinder.

– De blev hverken truet eller bedraget, fortalte Simon Leviev i et stort interview.

Derudover hævder han, at han aldrig har udgivet sig for at være søn af diamantmilliardæren, Lev Leviev.

– Jeg er ikke en snyder. Folk kender mig ikke, så de har ingen ret til at dømme mig, siger han.

Rådgiver om dating

I kølvandet på dokumentaren, “The Tinder Swindler”, er Simon Leviev blevet et kendt ansigt, og han har set sig nødsaget til at finde en ny foderkrog. I dag sælger han personlige videoer, hvor han bruger sin enorme datingekspertise til at rådgive andre fyre om, hvordan de lettest scorer kvinder på nettet.

For Pernilla har tilliden til mænd fået et hak i tuden. Det går op og ned, men mistanken er der altid.

– Jeg tager ofte mig selv i at tænke, der nok ligger en ond tanke bag mænds handlinger. Jeg nåede at danne et stærkt følelsesmæssigt bånd til en bedrager, og det får en til at føle sig dum. Det er en sorg, når en man stoler på og holder af skuffer, forklarer Pernilla.

Det krævede stort mod at stå frem med sin historie, og i første omgang var det bestemt heller ikke omkostningsfrit for Pernilla.

– Jeg fik mange ondskabsfulde kommentarer og en masse had, fortæller hun om tiden efter, avisen Verdens Gang første gang fortalte, hvad hun havde været udsat for.

Kunne ske for alle

Senere da Netflix-dokumentaren havde premiere, var hun især spændt på folks reaktioner, men her var tonen anderledes støttende. Hun modtog straks e-mails og beskeder fra både mænd og kvinder, som havde oplevet noget lignede.

– Jeg blev bombarderet med historier fra alle verdenshjørner, og det gjorde mig glad. Målet med at stå frem var at slippe af med byrden og skammen, men også vise at det kan ske for enhver.

Pernilla har taget flere midler i brug for at sikre sin egen oprejsning, og kampen fortsætter, fordi hun ikke mener, at Simon Leviev er blevet dømt for sit fulde bedrag.

– Enten lægger man sig fladt ned, eller også smøger man ærmerne op og kæmper videre. Jeg nægter at give op, før jeg har fået mit liv tilbage.

Advarsel til andre

Foruden at fortælle sin historie rejste Pernilla i foråret til Holland for at deltage i en igangværende retssag mod den bank, som overførte pengene. En bank, hun mener, brød sikkerhedsproceduren og gjorde svindlen mulig. Derudover kæmper Pernilla for, at hendes sag skal føre til, at der udstedes en international arrestordre på Simon Leviev, men desværre har hun lært, at svindel sjældent prioriteres højt.

– Afdelingerne, som tager sig af svindel, har brug for mange flere ressourcer. Det er skamfuldt at være blevet svindlet, og første gang jeg stod frem med min historie, modtog jeg meget had. Det skal være noget, vi tager seriøst og tør snakke om.

Pernilla fortæller sin historie af flere årsager. Både for sin egen oprejsning, men også fordi, det er vigtigt at forklare, hvordan bedrag fungerer, og advare andre om hvor dygtige svindlerne er.

– Det er deres arbejde døgnet rundt. De holder aldrig fri, fortæller hun.

Det er skamfuldt at være blevet svindlet, derfor bærer mange rundt på en tung byrde efterfølgende, både psykisk og økonomisk, og den forsøger Pernilla at give slip på ved at snakke om den og være ærlig omkring sine oplevelser.

– Man kan ikke helbrede folk som Simon, men hvis jeg, ved at fortælle min historie, kan hjælpe og advare andre, så er det alt besværet værd.

Sponsoreret indhold