Skæbner

Pernille fik stress sine børn

27. marts 2015 Marianne Knudsen
Steen Wrem
Pernille Blix ville så gerne være den perfekte mor for sine to små børn. Frostpizzaer var bandlyste, kalenderen bugnede af aktiviteter, og så hentede hun børnene tidligt hver dag, fordi hun ellers fik dårlig samvittighed. Men en dag væltede læsset - Pernille gik ned med stress.
Pernille Blix med sine to børn William og Alberte

Alberte og William havde overnattet hos bedsteforældrene, og nu var det blevet søndag formiddag. Om lidt ville de to små børn komme løbende ind af hoveddøren - glade og fulde af energi.
Bare tanken gjorde deres mor dårlig tilpas.

– Jeg kan slet ikke overskue, at børnene kommer hjem nu, sagde hun med rystende stemme til sin mand. Hun lå på sofaen i stuen med hjertebanken og var alt for svimmel til at rejse sig.
Uden at fortælle sin mand det, ringede hun 112 og fortalte, at hun var bange for, at hun havde fået en blodprop eller et hjertetilfælde.
– Bare indlæg mig, havde jeg nærmest lyst til at skrige, fortæller 29-årige Pernille Brix.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Pernille ville så gerne være den perfekte mor for sine to børn. Hun lavede altid al maden fra bunden, fyldte kalenderen med aftaler og hentede helst sine børn tidligt fra institutionen hver dag - samtidig med at hun passede sit arbejde. Og en dag sagde hendes krop fra - Pernille var væltet omkuld af stress.

Mødre er mere stressede end mænd

Ifølge en undersøgelse fra 2014 går mange mødre rundt og er stressede som Pernille. Mere end to ud af tre kvinder med små børn har svaret, at de sommetider eller næsten altid er stresset, mens det ”kun” gælder hver anden af fædrene. Det samme gælder for forældre med børn i skolealderen.

Selv om undersøgelsen også viser, at kvinder og mænd i de forskellige livsfaser stort set har det samme antal timer fritid, spiller fritidens længde en rolle for, hvor stressede mødrene føler sig. Får de mere fritid, føler de sig mindre stressede. Dog er det kun hos hver fjerde kvinde, at stressen HELT forsvinder.

Det er altså ikke fritidens længde, der ser ud til at være hele forklaringen på, hvor stressede mødre og fædre er.

Du kan læse hele artiklen med Pernille i Ude og Hjemme nr. 13, der er i handlen nu.

Kilde: Undersøgelsen ”Er fritiden forsvundet? – 45 års udvikling i danskernes fritid”, lavet af Jens Bonke for Rockwoll Fonden.

Sponsoreret indhold