Skæbner

Pia blev manipuleret af sin kæreste: Jeg svigtede mine børn

17. juli 2018 Af Anna Carsall. Bearbejdelse Karin Heurlin. Foto: Stefan Jerrevång.
Pia forelskede sig så voldsomt i en mand fra en datingside, at hun fuldstændig overhørte alarmklokkerne. Gennem fire år manipulerede han hende, så hun både glemte sig selv og sine børn. Sådan ser hun i hvert fald selv på forholdet i dag, som hun her fortæller sin version af.

Pia Johansson var glad for sit liv. Det havde hun også god grund til. Hun var en smuk og sprudlende kvinde med mange venner i sin omgangskreds og glade kunder i sin frisørsalon. Frem for alt var hun selvfølgelig mor for sine fire skønne børn, som indtog hovedrollerne i hendes liv. Dem tænkte hun på, før hun tænkte på sig selv og alle andre.

Der var ikke noget at sige til, at Pia var glad. Hun havde jo alt. Eller næsten alt. Kærligheden og lidenskaben manglede.

Derfor gik hun en dag ind på en datingside. Her blev hun snart kontaktet af en mand, som ikke umiddelbart imponerede hende.

– Han var ældre end mig og så ikke specielt godt ud, men jeg svarede ham alligevel, husker Pia, som i et stykke tid skrev med manden fra datingsiden om løst og fast. Det var stadig ikke en dialog, som kunne give Pia sommerfugle i maven, men da han en dag foreslog, at han kom forbi hendes frisørsalon, fordi han havde et forretningsmøde i nærheden, sagde hun ja. Hvorfor ikke?

Læs også: Familieterapeutens egen barske skilsmisse: Det var næsten en nærdødsoplevelse

Vildt forelsket

Den aftale ændrede alt. Da manden trådte ind ad døren, kunne Pia pludselig mærke hjertet slå. Det var som om, hun i samme øjeblik fik benene slået væk under sig, og hun vidste slet ikke, hvad hun skulle sige.

– Han lignede ikke ham fra billedet. Han var høj og sporty klædt. Og så lugtede han godt og havde den utroligste karisma, husker Pia, som lynhurtigt blev smaskforelsket. Så forelsket, som hun aldrig havde været før.

I den første periode svævede hun på en lyserød sky og kunne næsten ikke tro sit eget held, når den nye kæreste kom forbi hendes salon med blomster og gaver. Eller når han flot inviterede hende på udenlandsrejser.

Også da han skulle møde Pias børn, var han helt fantastisk som papfar. Han gjorde og sagde alt det rigtige, og børnene var vilde med ham.

For godt til at være sandt

En gang imellem slog det i et kort øjeblik Pia:

– Det her er for godt til at være sandt.

Men i sin forelskelse kunne hun slet ikke høre alarmklokkerne. Det kunne hendes søster til gengæld. Hun fornemmede, at der var noget lusket ved den mand, som var lidt for god til at gøre og sige alt det rigtige. Og som efterhånden begyndte at manipulere mere og mere med Pia.

– Han fik mig til at føle mig som noget særligt, siger Pia, som var helt opslugt af manden og derfor havde mindre tid til sine venner. Allerede efter et halvt år valgte hun at købe hus med ham, og hun lod ham også styre hele deres økonomi. Hun var slet ikke i stand til at bremse sig selv, for hun følte, hun havde mødt den mest fantastiske mand.

– Jeg ville kun være sammen med ham. Jeg blev blind.

Se også: Johannas forelskelse blev et mareridt: Vold var min hverdag

Stoppede med at stole på sig selv

At Pia blev blind er ingen overdrivelse. Med tiden kunne hun i hvert fald slet ikke afgøre, hvad der var rigtigt og forkert, og hun kunne heller ikke mærke, hvem hun selv var.

– Jeg stolede så meget på ham, at jeg holdt op med at stole på mig selv.

Pia forandrede sig drastisk. Hvor det altid havde været hendes børn, der kom i første række, var det nu hendes kæreste. Ofte forklarede han hende også, at han vidste, hvad der var bedst for hende.

– Jeg tager mig af dig. Lyt til mig, og du bliver glad, sagde han, mens han masserede hendes fødder.

Men Pia blev langt fra glad af at følge hans råd.

Blandt andet mente han, at hun så træt ud og derfor skulle have sine børn boende i kortere perioder. Det fik Pia til at bede børnenes far om at tage dem noget mere. En beslutning, som lå langt fra den person, hun egentlig var.

– Jeg har gjort så meget, som jeg ikke havde lyst til. Når jeg tænker på det, får jeg det helt dårligt, siger Pia.

Utroskab

Når man hører Pias historie, kan det være svært at forstå, hvorfor hun blev i forholdet så længe. Hun var trods alt ikke låst inde. Men kæresten havde så stor mental magt over hende, at hun ikke var i stand til at bryde ud.

– Jeg kunne ikke forlade ham, fordi jeg følte, han var mit et og alt, siger Pia. Hun fik ikke engang nok, da hun en dag på arbejdet blev kontaktet af en kvinde, som kom med en advarsel: Du skal vide, at han er dig utro.

Godt nok gik Pia hjem og bad om en forklaring. Men igen fik kæresten manipuleret hende til at lade være med at bruge sin sunde fornuft.

– Først blev han vred. Så blev han blød og fik tårer i øjnene og forklarede: Du skal forstå, at der er mange kvinder, der vil have mig, og som vil os det dårligt. De er jaloux. Men det er dig, jeg vil have.

Læs også: Jeanne blev svindlet af sin kæreste gennem 10 år

Så pludselig klart

Pia troede på ham. Nok fordi, hun stadig var så forgabt i ham, at hun ikke kunne andet. Faktisk skulle Pia helt ned på bunden, før hun en dag fik nok. På det tidspunkt havde hun passet og plejet sin kæreste i fem uger, fordi han havde bøjet nogle ribben efter et cykeluheld. Hun skulle hjælpe ham med alt, samtidig med at hun skulle passe sit arbejde. Alligevel var han sur og beskyldte hende for utroskab. Og for ikke at gå ordentligt ind i deres forhold.

– Der er så mange andre kvinder, der ville passe mig. De står i kø, sagde han en aften, hvorefter han vendte sig om for at se tv, mens han fuldstændig ignorerede Pia.

I det øjeblik skete der noget inde i hende.

– Jeg forstod pludselig, hvad det var, han gjorde. Og at han aldrig ville ændre sig. Jeg mistede fuldstændig troen på os.

Måtte starte forfra

Pia forlod ham endelig. Men det var ikke let. Hun kunne ikke bare vende tilbage til det gode liv, hun havde levet, inden han trådte ind ad hendes dør. De forudgående fire år havde ødelagt så meget i hende, at hun var nødt til at starte forfra.

Hun kunne ikke blive boende i samme by, fordi der var for mange dårlige minder. Og hun kunne heller ikke passe sin frisørsalon, fordi det ødelæggende forhold havde givet hende så slemme psykiske men, så hun i dag er førtidspensionist.

– Det tager lang tid at genopbygge sig selv. Jeg har tilladt en anden person at ydmyge mig, tage mine penge og isolere mig fra dem, der elsker mig. I et stykke tid led jeg så meget af angst, at jeg tænkte på at tage mit eget liv.

Den i dag 49-årige svenske kvinde gjorde heldigvis ikke alvor af sine dystre tanker. Men hun har siden brugt mange timer i terapi for at forstå, hvordan hun kunne blive så forandret. Hvordan hun kunne give slip på sine børn. Og på sig selv.

– Jeg har haft en stor skyldfølelse over for børnene, men jeg har talt meget med dem om det, der skete. De forstår godt, at jeg ikke var mig selv.

Sponsoreret indhold