Skæbner

Pia blev mor som 15-årig: Graviditeten har reddet mig

16. december 2019 Af Vibeke C. Larsen. Foto: Gregers Kirdorf og privat
For 10 år siden besøgte Ude og Hjemme Pia i Horsens. Hun var 16 år og lige blevet mor. Hun boede sammen med sin kæreste, og de drømte om at give sønnen Daniel en god barndom. Nu er vi taget tilbage for at se, hvordan det er gået Pia.

”Mor og far på 16 år.”

Sådan lød overskriften på en historie, som Ude og Hjemme bragte for 10 år siden. Artiklen handlede om Pia fra Horsens og hendes jævnaldrende kæreste, der var blevet forældre. Sammen drømte de om at give deres søn, Daniel, en god opvækst.

– I artiklen er det tydeligt, at jeg ønsker at skabe den trygge opvækst for min søn, som jeg ikke selv har haft, siger Pia Tidemann Henriksen i dag.

Læs også: Marianne blev mor som 13-årig

Mor til tre

Hun er fyldt 26 år, og der har været fart på, siden vi sidst besøgte Pia. Hun har uddannet sig til lærer og har fået yderligere to børn, Alma på syv og Frida på tre år, med sin nuværende mand, Kristian.

Forholdet til Daniels far gik i stykker, da Daniel var et år, men de har et godt samarbejde om sønnen.

– Vi var efterhånden mere venner end kærester. Jeg græd i tre dage efter bruddet. Ikke så meget over, at vi ikke skulle være kærester mere, men over at vores drøm om en kernefamilie gik i stykker, husker Pia.

Giv et abonnement på Ude og Hjemme i julegave

Rodet opvækst

Hendes egen opvækst var rodet. Allerede hendes sundhedsplejerske udtrykte i journalen bekymring for hendes mors manglende forældreevner.

– Min mor satte sine egne behov før vores. Jeg kan huske, hvordan jeg sidst på måneden stod i kiosken og diskuterede med hende, om vi skulle bruge pengene på ris eller cigaretter. Da var jeg måske 10 år, siger Pia.

På hendes 7-års fødselsdag blev hendes forældre separeret, og Pia og hendes tre år yngre lillebror flyttede med deres mor til en ny lejlighed, hvor der også ventede en ny mand.

– Han straffede os fysisk. Det gik mest ud over min bror. Jeg forsøgte ofte at lægge mig imellem, for min mor blandede sig ikke. Vi var i vid udstrækning overladt til os selv, og efter jeg selv har fået børn, kan jeg virkelig se, hvor meget børn har brug for deres mor, understreger Pia, der kun har sporadisk kontakt med sin mor i dag.

Læs også: Rucas hårde barndom: Jeg higede efter kærlighed

Pia: Her føler jeg mig tryg

Pia fortæller sin historie i stuen i det hus, hvor hendes lykkeligste barndomsminder udspillede sig. Her boede hendes morfar og mormor, og de var det faste holdepunkt i de to børns tilværelse. Det var dem, de gik hen til, når moren havde sat dem af foran farens lejlighed, uden at tjekke om han var hjemme. 2 kilometer gik de, mens de slæbte det tunge net mellem sig.

For fire år siden overtog Pia og Kristian bedsteforældrenes hus.

– Jeg har boet så mange steder, men jeg følte mig ikke hjemme. Her føler jeg mig tryg, siger hun.

Altid på vagt

Med bedsteforældrenes mellemkomst flyttede Pia og hendes bror tilbage til deres far efter et par år hos moren. Livet hos far var dog en forbedring.

– Hos ham var der mad i køleskabet, men det var ikke altid, han magtede at lave det. Hos min mor handlede det om overlevelse, mindes Pia.

Kommunen havde fokus på familien, og modsat moren ville faren gerne have hjælp. Hver morgen kom der en familiebehandler og hjalp Pia og hendes bror med at komme op og i skole.

– De var søde, og vi havde et godt forhold til dem. Min far ville gerne gøre det godt, men han magtede det ikke, siger Pia.

Læs også: Teenagers rørende brev til forældre: Tak fordi I aldrig var der

Frikvarter

Da hun var 12 år, fik hun en aflastningsfamilie. Først troede hun, at det var, fordi hendes far skulle have et frikvarter.

– Det viste sig, at det var mig, der skulle holde fri. Jeg havde påtaget mig al for meget ansvar derhjemme. Jeg sørgede for, at min lillebror holdt fødselsdag og bagte boller, mens jeg også lavede mad og gjorde rent, siger hun.

Et normalt liv

Hos aflastningsfamilien oplevede Pia for første gang et almindeligt børneliv.

– Hjemme var jeg altid på vagt for at sikre mig, at min bror havde det godt. Efter mine forældres skilsmisse var jeg den eneste, der tog mig af ham, påpeger hun.

Som 15-årig blev hun gravid med sin kæreste. De havde mødt hinanden på nettet, hvor de begge spillede onlinespil, og med farens velsignelse drog den dengang 14-årige Pia på weekend hos en fyr, som hun kun kendte fra spilleverdenen.

– Der var ikke så mange grænser hos min far. Jeg fik Daniel så tidligt, at jeg endnu ikke var begyndt at rende til fester og drikke alkohol. Jeg tror, det reddede mig, at jeg fik et barn at tage mig af, ellers havde jeg nok skejet mere ud, konkluderer Pia.

Læs også: Julius Mygind: Jeg var misbruger som 14-årig

Hjælp til at finde den bedste vej

Seks måneder efter fødslen gennemførte hun eksamen i 9. klasse, siden tog hun 10. klasse, studentereksamen og uddannede sig til folkeskolelærer.

– Jeg havde mange personer omkring, som min lærer og socialrådgiver, der troede på mig, og det gjorde en stor forskel. I dag er jeg selv lærer og prøver at hjælpe børn, der har det svært med at finde den bedste vej, siger Pia.

Læs også: Uden hjælp fra mor går det ikke

Sponsoreret indhold