Skæbner

Piger på glatis

21. marts 2011 af Joan Andersen
Fysisk udmattelse, snestorm og skænderier var de største udfordringer, da Louise, Thea og Liselotte gennemførte, hvad kun få kvinder har gjort før dem. De gik de 600 km tværs over den grønlandske indlandsis.
Foto: Steen Wrem
Foto: Steen Wrem

Det begyndte med et par flasker vin i København og endte med en vild tur tværs over indlandsisen på Grønland.

- Det handler om at prøve sig selv af, fysisk og psykisk. At være afhængig af udstyret. At strække sig til grænsen, forklarer Louise Holm Christensen, 31 år, der arbejder som geograf.
- For mig var det også meget meditativ, indskyder idrætshøjskolelærer Thea Storm Henriksen, 31 år.

- Man får virkelig tænkt nogle tanker igennem. Det er fuldstændig fordybelse, supplerer Liselotte Bæk Nielsen, 36 år, der er gymnasielærer i idræt.
De tre piger gik sammen gennem tykt og tyndt tværs over den grønlandske indlandsis på kun 28 dage. Det blev en måned, der krævede alt, hvad de havde i sig - både fysisk og psykisk.

- De fleste ville kunne klare turen efter et par års træning. Det sidder meget i hovedet, forklarer Thea.

Den 7. april sidste år drog de ud over isen. De gik 11 timer hver dag. 50 minutter på ski og 10 minutters pause.

- Det var hårdt fra morgen til aften. Det gjorde ondt, og man frøs, fortæller Liselotte.

Helena fra Topmodel: Jeg er glad for mine kurver

- Men andre gange var det fedt, og skiene kørte bare. Så kunne man nyde stilheden og bare lytte til sin vejrtrækning, siger Thea.
I 28 dage så pigerne ikke andet end sne, is og uspoleret natur. Ingen input, ingen bjerge, kun skyernes formationer ændrede sig. Den ultimative meditation.

- Andre, vi har hørt om, har brugt hinanden op på sådan en tur. Vi er heldigvis stadig veninder, siger Louise.
For hende var det værste ved hele turen et lille skænderi, som under normale omstændigheder ville have været fuldstændig ligegyldigt. Louise begyndte nemlig at synge højt.

- Det lyder frygteligt. Hold kæft, sagde Liselotte, som ikke var i sit mest diplomatiske hjørne efter de mange dage i kulden.
Det ubetydelige skænderi gjorde ondt, deroppe i ingenting, hvor de kun havde hinanden. Det gjorde kulden også.

- Det sidste pas, lige inden vi skulle slå lejr, var det værste for mig. Man gik, blev svimmel, brillerne duggede, fingrene frøs. Kulden kom ind i kroppen på en. En aften havde vi minus 35 grader. Eller termometeret gik ikke længere ned, så vi ved ikke, hvor koldt det var, fortæller Liselotte.

Højdepunktet kom den 5. maj.
- Vi ankom til østkysten. Vi havde virkelig gjort det. Vi er seje, siger Liselotte og husker rusen fra den dag, de blev hentet i hundeslæde og kørt til den nærmeste lille bygd.

Thea er allerede taget afsted på nye eventyr. Hendes mission er at tage Norden på tværs på ski. I 2009 gik hun gennem Finland, Sverige og Norge, sidste år gennem Grønland, og lige nu er hun på vej tværs over Island. Senere på året mødes de tre piger igen og tager Danmark på tværs på rulleski.

Læs mere om de tre piger i Ude og Hjemme og på pigernes blog

Sponsoreret indhold