Skæbner

Præventionen svigtede: Blev mor som 16-årig

10. september 2019 Af Bjørn Haakon Nilsen. Dansk bearbejdelse: Nina Sommer. Foto: Morten Eik
Selv om Jessica brugte p-piller, endte hun alligevel med at blive gravid. Endda to gange. Så nu har hun og kæresten en familie på fire.
Præventionen svigtede: Blev mor som 16-årig

– Jeg fortryder ingenting. Mine børn er en kæmpestor gave, siger 21-årige Jessica Enerberg, der første gang blev gravid som 16-årig.

To år senere var der igen to streger på graviditetstesten.

– Mine sidste teenageår blev meget mere anderledes, end jeg havde forestillet mig. Pludselig var jeg mor til to børn, og nu er vi en lykkelig familie på fire, fortæller Jessica, som bor i Larvik i Norge.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Læs også: Marianne blev mor som 13-årig

Skæbnen ville en familie

Det var allerede i de tidlige ungdomsår, at Jessica og Frederik Johannesen fik øje på hinanden, og selv om de ikke havde planer om at etablere en familie med det samme, så var det alligevel det, skæbnen ville.

– Vi havde været sammen i otte måneder, da jeg begyndte at få nogle ret stærke mavesmerter, og da jeg gik til lægen, fik jeg et chok. Han fortalte, at jeg var fire uger henne i min graviditet. 16 år og gravid. Den skulle jeg lige sluge, husker Jessica.

Overraskelsen var stor for dem begge, eftersom Jessica brugte prævention.

– Jeg tog p-piller, så det var virkelig uventet, fortæller hun.

Frygtede fødslen

Sønnen Leo kom til verden, og i dag er han en 4-årig livsglad charmetrold, som smelter sine forældres hjerter.

– Han var det mest fantastiske, vi nogensinde havde set, og det er han stadig. Det var så stort at blive mor, selv om jeg virkelig frygtede fødslen, siger Jessica, der efter fødslen begyndte at tage p-piller igen.

Alligevel tog hun løbende flere graviditetstest for at sikre sig, eftersom pillerne ikke havde virket førhen.

Læs også: 14 år efter de unge mødre: Han gør mig så stolt

Det samme skete

Som tiden gik, blev der længere og længere imellem, at hun tog graviditetstestene, og da hun et år efter sin første graviditet tog en test, fik hun endnu et chok: Hun var gravid igen.

– Det var anden gang, at jeg var gravid, selv om jeg tog p-piller, og denne gang var jeg ni uger henne i min graviditet, fortæller Jessica, der fødte en sund og rask dreng, der kom til at hedde Noah.

Læs også: Sex- og samlivsbrevkassen: Teenager og gravid

Tilbudt abort

På grund af sin unge alder blev hun ved hver graviditet informeret om, at hun kunne få en abort.

– Der er et samfundspres omkring abort, når en ung pige bliver gravid, men i sidste ende var det jo mig, der skulle leve med den beslutning, jeg tog, siger Jessica, der medgiver, at hendes kæreste Fredrik var skeptisk, da hun fortalte, at hun var gravid.

Men hun var fast besluttet på at blive mor, og som hendes mave voksede, begyndte han også at glæde sig.

– Selvfølgelig gjorde vi os nogle tanker om, hvordan det ville være. Det ville blive rigtig hårdt, og jeg tænkte også på, om vores forhold kunne klare den store omvæltning. Men vi havde et godt udgangspunkt, for vi var så glade for hinanden, og vi ville de samme ting, siger Jessica, der også erkender, at der har været nogle svære perioder i deres forhold.

– For et stykke tid siden holdt vi en pause. Vi var landet i den sædvanlige fælde, hvor man ikke værdsætter hinanden og lader en hektiske hverdag med to børn tage over. Derfor valgte vi at kontakte en psykolog, og det hjalp os til sidst med at se alle de ting, som vi synes er vigtige – at vi elsker hinanden og har to skønne børn, der fortjener det bedste.

Få troede på os

Og netop deres forhold var der ikke mange, der troede ville holde.

– Vi var unge og uerfarne, men vi har vist hinanden, at vi vil det her. Vi er begge vokset med opgaven, og vi har snakket om, at vi snart skal giftes, smiler Jessica og kigger på Fredrik.

– Jeg synes, at det er fantastisk at være far, og jeg er lykkelig for, at Jessica holdt fast i, at hun ikke ville have en abort dengang, siger Fredrik, der arbejder på fuld tid, mens Jessica er i gang med at tage enkeltfag, så hun kan læse videre.

Læs også: 35-årige Maria: Min drøm var ved at koste mig livet

Velfungerende og lykkelig ung mor

– Mit mål er at blive advokat eller psykolog, så det bliver mange år, jeg skal gå i skole, siger Jessica, der ved siden af skole og familieliv også bruger tid på sin blog, der handler om moderskabet.

Men hun råder ikke andre til at gøre det samme som hun.

– Man skal gøre sine egne erfaringer og følge sin mavefornemmelse. Jeg kan ikke sige, hvad der er rigtig eller forkert, jeg kan kun fortælle, hvad jeg selv har gjort. Alle fortjener respekt for det valg, de træffer, og det kan godt lade sig gøre at være ung mor, velfungerende og lykkelig.

Læs også: Uden hjælp fra mor går det ikke

Sponsoreret indhold