Skæbner

Ramt af tragedie to gange: Evy har kun én datter tilbage

16. november 2016 Louise Soegaard
Alex Tran
Først døde Evys ældste datter Jean blot 27 år gammel af blodpropper under sin anden graviditet. Hun efterlod sig sin toårige datter Julie, som i dag er 16 år. For en måned siden ramte den samme tragedie atter familien. Denne gang mistede de Evys yngste datter Tanja, som døde 29 år gammel i en bilulykke. Hun efterlod sig seksårige Lina. Trods den store sorg formår familien at holde sammen og være der for de to niecer.

På Rødding Sognekirkes kirkegård ligger to søstre Jean og Tanja nu side om side med hver deres fine sten.

Begge søstre nåede at sætte et barn i verden, inden de måtte herfra. Jean nåede at få Julie, og Tanja nåede at blive mor til Lina. De to piger, som nu vokser op uden deres mødre, er blevet hele familiens trøst.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

-Julie ligner sin mor som snydt ud af næsen. Hun var kun to år, da Jean døde, så hun kan ikke huske hende. Alligevel er hun præcis som sin mor. Det er næsten uhyggeligt. Hun har samme temperament, samme interesser, samme talent for at være kreativ, og så er hun altid glad og fuld af fis og ballade som sin mor. Det er så dejligt, at vi har fået lov af Julies far at følge Julie og have hende så ofte, som vi har, fortæller Julies mormor 63-årige Evy Peulecke fra Rødding.

Jeans tragiske skæbne

Hun glemmer aldrig den dag, de mistede Jean. Jean var fem en halv måned henne med sit andet barn, da hun besvimede en dag i november 2001 på vej hen til Evy med datteren Julie. Naboer havde hørt lille Julie skrige. De fandt hende og den bevidstløse Jean på vejen og fik fat i en ambulance. Jean blev undersøgt, men lægerne fandt intet galt. De gav hende D-vitamin og sendte hende hjem igen. Næste dag havde Jean det atter skidt. Hun kunne ikke få luft, og hendes kæreste ringede derfor efter hjælp. Igen blev Jean hentet i ambulance.

Ingen så Jeans baby

Det var Evys fødselsdag, og da hun besøgte sin datter på Sønderborg Sygehus, var Jean ved at få det bedre. Men Jean var meget ked af, at hun havde mistet sit barn. Lægerne havde fjernet fosteret, fordi de fejlagtigt havde troet, at Jean led af en svangerskabsforgiftning. Barnet var ikke stor og stærk nok til at overleve den tidlige fødsel, og familien fik aldrig barnet at se. Måske gjorde Jean, men da hun lå der i hospitalsengen, var familien mest optaget af, at Jean skulle blive rask.

Ingen vidste, at flere blodpropper, lægerne ikke havde opdaget, truede med at slå hende ihjel. Den nat fik Jean hjertestop i hospitalssengen. Lægerne formåede at få liv i hende igen. De lagde Jean i respirator, og flyttede hende til Odense Universitets Hospital, hvor hele familien besøgte hende næste dag. De var i chok og der mødte dem et frygteligt syn. Der lå deres elskede Jean med slanger og maskiner for at holde hende i live. Hendes krop kunne ikke længere selv, og lægerne bad Evy, Piet og Diana tage stilling til, om der skulle slukkes for maskinerne.

Fulgte sin pige i døden

-Lægen sagde, at det bedste for Jean var at lade hende sove. Hun ville være en grønsag, hvis hun overlevede, for hun havde manglet ilt under hjertestoppet, og hun var voldsomt hjerneskadet. Vi lod Jean følge efter sit ufødte barn. Den eneste trøst var, at hun døde i søvne. Hun kom aldrig til bevidsthed efter hjertestoppet, så hun var ikke bange og hun mærkede ingenting, fortæller Evy.

Læs også: Amalie mistede sin elskede storesøster Mira Wanting

Julie boede fast hos Evy og Lars det første år efter hendes mors død. Hendes far var så hårdt ramt af sorg, at han ikke kunne tage sig af sin datter. Han havde planlagt at fri til Jean den juleaften. Det blev den sværeste jul for alle.

Barnebarnet Julie holdt Evy oppe

-Jeg elsker alle mine børnebørn, men Julie vil altid være noget specielt. Hun er mit første barnebarn, og jeg var med til hendes fødsel. Det var Julie, som reddede mig, da Jean døde. Jeg skulle jo passe på hende. Mine egne børn var store og flyttet hjemmefra. Nu fik vi en lille en i huset igen, og hun bragte lys og glæde midt i en mørk tid, fortæller Evy.

På den måde hjalp Julie Evy i hendes største krise. Evy kom sig langsomt, som Julie voksede sig større og lignede sin mor mere og mere. Julie kom tilbage til sin far og bo, men båndet til Evy og bedstefar forblev stærkt, og heldigvis var Julies far indforstået med, at Julie stadig skulle se sin mors familie. Hun havde mistet sin mor, og derfor kom mormor og mostrene Tanja og Diana samt onkel Piet til at betyde alt for Julie.

Læs også: Mistede tre børn, da flyet blev skudt ned

-Julie sagde tit: Ih! hvor jeg elsker jer. For hende har det betydet meget, at hun stadig har sin mors familie. Hun vil slet ikke undvære os, fortæller Diana Jensen på 37 år fra Øster Højst, som altså har mistet begge sine søstre.

Da tragedien ramte igen

Niecen Julie kommer stadig hos Evy og Lars hver 14. dag og Diana ser hende lige så tit, selv om Julie nu er 16 år og har travlt med at være teenager. Hun var også hos dem, den dag Tanja døde, og to betjente troppede op for at underrette familien om ulykken og tragedien.

Tanja havde sammen med sin far og datteren Lina været på vej i bil mod skærbæk, da faderen forsøgte at undvige en hare på vejen. Bilen kørte i grøften, og Tanja døde på stedet, da siden af bilen, hvor hun sad, blev presset ind og ramte hendes hoved. Hendes far blev alvorligt kvæstet, mens seksårige Lina, som sad bagi, slap med en ødelagt milt og et par brækkede ribben.

Læs hele historien om familien i Ude og Hjemme nr 46, som udkommer d. 16. november 2016

Her kan du se nogle billeder af familien:

Evy har kun en datter tilbage

Sponsoreret indhold