Skæbner

Reddet af kærlighed og træning

12. juli 2021 Af Svend Aage Madsen. Bearbejdet af Anne Kristensen. Foto: Svend Aage Madsen/ Aller Foto & Video.
– Store mænd kan også græde, siger Kjell Eivind. Han har valgt at tale åbent om sin psykiske sygdom for at hjælpe andre.

Kjell Eivind Lohne vejer 140 kilo, måler 194 cm og er nærmest umulig at vælte omkuld. I hvert fald bogstaveligt talt. Men indeni var han tæt på at knække.

– Jeg var en selvmordskandidat uden noget at leve for, siger Kjell Eivind, 46, fra Skien i det sydlige Norge.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

For ni år siden tacklede han sine smerter og diagnoser ved at indtage forskellige piller, inden han toppede rusen med alkohol om aftenen. På den måde slap han for at tænke på, hvordan han egentlig havde det.

Kjell Eivind er bipolar, eller maniodepressiv, som diagnosen hed før i tiden. Det betyder, at han i perioder føler, at han har overskud til alt, indtil bølgedalene fører ham ned mod en bundløs afgrund. Oveni har han adhd.

Afhængig af rusen

Trebarnsfaderen kan berette om et liv med op- og nedture, og hvordan smerter i ryggen gav ham adgang til piller, som overskyggede de tunge tanker. Han blev afhængig af rusen.

– Det blev efterhånden så slemt, at jeg følte, at livet ikke var tilgængeligt, medmindre jeg bedøvede mig selv.

Medicinen, han fik for sin bipolare lidelse, havde også alvorlige bivirkninger.

– Den fjernede mine følelser og gjorde mig ligeglad.

1. september 2012 er en mærkedag, Kjell Eivind altid vil huske. Den morgen vinkede han farvel til indholdet i sit medicinskab og skyllede det ud i toilettet.

– Jeg tog et valg om, at jeg ville eje mine følelser – på godt og ondt.

Lægen mente, at det var en dårlig idé, og advarede ham imod en så brat afsked med medicinen. Men for Kjell Eivind var det vigtigt at vide, at han ikke længere havde adgang til den.

Træning er den nye medicin

Samme dag, som han skyllede pillerne ud i toilettet, meldte han sig ind i et træningscenter. Træning og faste rutiner blev hans nye ”medicin”. Og resultatet var langt bedre.

– Der er stadig hektisk aktivitet i min hjerne, og følelserne svinger fra ubehag og smerte til ekstase og lykke i løbet af få minutter. Men faste rutiner og forudsigelighed gør det muligt for mig at eje mine følelser, fortæller Kjell Eivind, som også bruger sin fritid på at rådgive andre om de svære situationer, han selv har kæmpet med.

– Jeg ønsker at vise, at hård træning og nye udfordringer kan fungere bedre end selvmedicinering. Vi bipolare er jo adrenalinjunkier, men nu er jeg høj på livet i stedet, og det er bedre, end hvad jeg havde turdet at drømme om, siger Kjell Eivind, der dog giver sin kone, Turil, 52, størstedelen af æren for, at han kom op af afgrunden og i dag ser lyst på fremtiden.

– Det er takket være din kærlighed og forståelse, at jeg er i live i dag, siger han og kigger taknemmeligt på hende.

Havde kæmpe gæld

Han og Turil har kendt hinanden siden barndommen, men aldersforskellen på seks år gjorde, at de ikke overvejede at blive kærester, før de nåede 30-årsalderen.

På det tidspunkt havde de begge fået børn og hver deres skilsmisse i bagagen.

– Jeg husker, hvordan jeg bad til Gud om at finde den rette til mig – og hvor fantastisk det var at møde Kjell Eivind igen, mindes Turil, som var helt uvidende om ægtemandens mange problemer, da de giftede sig. Men det tog ikke lang tid, før den ubehagelige virkelighed ramte dem.

– Ingen skal påstå, at jeg giftede mig for pengenes skyld. Jeg valgte med hjertet, siger Turil.

Hun fik et chok, da hun opdagede, at Kjell Eivind ikke betalte sine regninger. Impulskøb af hus og biler var hovedårsagen til hans gæld på over to millioner norske kroner. Men efter en gældssanering kan parret nu endelig købe en fælles bolig sammen.

Stolt af sin mand

Turil indrømmer ærligt, at det indimellem er kedeligt at leve med en mand, der helst spiser det samme til middag hver eneste dag, gør ting til faste tider og lytter til den samme musik.

Men hun er også klar over, at det i deres tilfælde bare er bagateller, når man ser tingene i et bredere perspektiv. Hun føler, at de endelig lever et trygt liv uden andet end positive overraskelser.

– Vi tog det værste til at begynde med. Det er fantastisk at se, hvordan min mand håndterer de svære ting uden medicin, smiler Turil, der arbejder som dagplejemor.

Kjell Eivind er også vendt tilbage til arbejdslivet, både som personlig træner og som skuespiller. Hans store, muskuløse krop har gjort ham til en efterspurgt statist i en række norske tv- og filmproduktioner.

– Og hvis alt går efter planen, skal jeg være med i en international storproduktion om vikinger, fortæller han spændt og tilføjer:

– Arnold Schwarzenegger var en af mine store helte, og jeg drømte om at blive skuespiller, da jeg var lille. Nu udlever jeg drømmen.

Sponsoreret indhold