Skæbner

Rikke maler sig glad og rig

10. juni 2013 af Morten Nøhr Mortensen / Foto: Gregers Kirdorf
Der er kommet kulør på Rikke Boisens liv. Men sådan har det ikke altid været. To års alvorlig sygdom var ved at knække den 29-årige mor, der midt i fortvivlelsen begyndte at male glade, skøre billeder. Og så vendte lykken.
Rikke Boisen kan i dag leve af at være kunstmaler.
Rikke Boisen kan i dag leve af at være kunstmaler.

29-årige Rikke Boisen var efterhånden så trist, at hun kun sjældent forlod hjemmets vægge. Sine børn havde hun ikke meget overskud til. Og sin mand, Peter, var tynget af bekymringer. Hans kone var syg. Uforklarlige styrtblødninger havde forandret hendes liv.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Historien om familien Boisen er historien om en familie, der først fik knust deres virksomhed af krisen. Og siden slog også sygdommen til.

LÆS OGSÅ: Astrids Mirakel

Var som en zombie

- Det var en hård tid. Krisen kunne vi klare, men sygdommen fik mig virkelig langt ned. Jeg følte mig nærmest som en zombie. Jeg havde været hos så mange læger og prøvet alt muligt for at blive rask. Intet virkede. Men heldigvis skete der noget, lyder det fra Rikke.

Ude og Hjemme var på besøg hos familien i Aabenraa for at finde ud af, hvad der egentlig skete. Rikke smiler over hele ansigtet, og børnene leger i møblerne, mens Peter kommer nynnende med varm kaffe. Livsglæden er nærmest smittende. Og bag Rikke står det, der blev vendepunktet mod en bedre tilværelse. Et maleri af skøre fugle i vilde pangfarver.

Nødt til at flytte

- Var jeg ikke blevet syg, havde jeg nok aldrig startet med at male. Så man kan sige, der kom noget godt ud af noget rigtig skidt, smiler hun.

Rikkes historie ligner da også et sandt mirakel. Da krisen skyllede henover både Verden og Sønderjylland, blev Peters malerfirma trukket med ned. Det blev nødvendigt at flytte fra huset i Styrtom. En helt ny og uvis tilværelse stod foran parret, der dengang havde to små børn Emil og Emma. Senere kom også Elina til.

På det tidspunkt var både Peter og Rikke startet på HF med det klare mål at få en uddannelse og et helt andet liv. Men så slog sygdommen til.

LÆS OGSÅ: Kristel tog forladt dreng til sig

Ringede til 112

- Det er en aften i maj 2010. Jeg er ved at lave en kage til en barnedåb hos min veninde. Da jeg rejser mig, kan jeg mærke, at jeg bløder kraftigt. Blodet strømmer ud af mig. Jeg bliver voldsomt bange. Jeg kalder på Peter, og vi ringer 112, fortæller Rikke.

Men opholdet på Aabenraa Sygehus løser intet, og allerede efter få dage hjemme, sker det igen. En endnu voldsommere styrtblødning. Rikke er igen på vej på sygehuset. Atter må hun returnere uden forklaring på, hvad der kan være galt.

Nu begynder blødningerne at blive hyppige. Typisk efter en uge sker det igen. Og lægerne giver nye piller, der skal stoppe blødningen. Men stadig fortsætter de, uden at lægerne kan give en forklaring. Det kan komme når som helst. I Brugsen eller midt i en familiefest. Det står på i snart to år.

- Jeg tror, vi har været i hænderne på 15 forskellige læger. Meget er blevet sat i gang, men alle skyder i blinde. Og hver gang skal en ny læge have historien forfra. Jeg er virkelige ked af det på det tidspunkt, fortæller Rikke Boisen.

Begynder at male

Midt i sit tungsind begynder hun at male. Hun har tidligere tegnet med blyant. Men nu er det kraftige farver og nogle skøre fugle, der vokser på lærredet foran hende. Selv der midt i tristheden kan familie og venner ikke lade være med at smile, når de ser billederne.

LÆS OGSÅ: Maria fandt sin datters ukendte far

- Da jeg får denne her pensel i hånden, ændrer det hele min grå verden. Den bliver fyldt med farve. Sjove figurer og skæv humor. Den person, jeg egentlig er, kommer til udtryk på lærredet, fortæller Rikke Boisen.

Men der kommer andet frem end skæv humor. Der kommer også penge på bordet. Da Rikke har malet fem billeder sætter hun dem for sjov til salg på nettet. Og de er revet væk. Hun maler nogle flere. Solgt øjeblikkeligt!

Falder om

- Det er fantastisk. Det er ligesom om, jeg har fat i noget, jeg virkelig drømmer om. For første gang i lang tid begynder jeg at komme i godt humør igen, fortæller Rikke.

Glæden varer kort. 14 dage senere, i april i fjor, fik hun den hidtil mest alvorlige blødning, så kraftig, at det sortner for Rikkes øjne, inden hun falder om på badeværelset. Denne gang kører Peter sin kone til sygehuset i Kolding, hvor man konstaterer, at Rikkes blodprocent er på faretruende 3,2. Hun får to poser blod og kan dagen efter returnere til Aabenraa.

LÆS OGSÅ: Lam far rejste sig fra kørestolen og gik

- Jeg får det sådan, at nu skal det bare stoppe! Jeg vil have fjernet hele livmoderen. Det her liv kan jeg ikke blive ved med, siger Rikke.

Rikke bliver rask

Gynækologen i Sønderborg synes dog, det er et drastisk skridt for så ung en kvinde. Hun er indstillet på at fjerne livmoderen, men hun beder Rikke om at prøve en hormonspiral først.

- Jeg er meget skeptisk. Jeg har været forsøgskanin så længe, at jeg ikke kan tro på noget. Men hun får mig overtalt. Og så sker det helt fantastiske. Jeg bliver rask. Blødningerne stopper, lyder det fra Rikke Boisen, der oplever en anden fantastisk ting.

For siden har hun malet og solgt over 400 malerier. Over sofaen hænger et til 17.000 kroner, som køberen henter personligt om et par dage.

- Jeg kan leve af at male i dag. I hele mit liv har jeg aldrig vidst, hvad jeg skulle. Det ved jeg nu. Pga. sygdommen fandt jeg mit kald.

Sponsoreret indhold