Skæbner

Rikkes sorg: Oliver døde lige inden fødslen

15. marts 2017 af Maibrit Jürs. Foto: Søren Lamberth og private
- Man kommer ikke over det, men man kommer videre. Sådan siger Rikke Vinkelgaard, der mistede sin søn få uger før termin. Efter 16 år med sorg og nedture er hun nu gravid igen.

Der var stille på stuen. Lille Oliver lå indhyllet i et hvidt tæppe i sin mors arme. Han var fin og lyserød, præcis som nyfødte skal være. Men den lille krop var slap og stille.

– Han var varm og blød at holde. Men da de fik ham ud, havde han været død i flere timer, husker Rikke Vinkelgaard.

Vågnede op til den værste besked

Rikke var kun 18 år, da hun mistede sin søn allerede inden, han nåede at tage sit første åndedrag. Rikke havde forinden været i fuld narkose og havde fået akut kejsersnit. Men da hun vågnede af narkosen og ville se sin søn, fik hun den besked, enhver mor frygter: Han klarede den ikke.

Endte i koma under fødslen: Nu er hun vågnet efter 7 år

– Da jeg vågnede, lå Oliver i sengen ved siden af mig. Han så helt fin ud. Det var, som om han sov. Men det gjorde han jo ikke.

Rikke og hendes daværende kæreste fik otte timer sammen med deres livløse søn. Så blev han kørt bort.

– Da jeg så dem gå med ham i vuggen med dynen hen over hans ansigt, var han pludselig pakket væk. Det ramte hårdt, husker Rikke.

Mor donerer modermælk for at ære sin afdøde søn

Kompliceret graviditet

Hun havde været indlagt flere gange gennem graviditeten på grund af blødninger og løsning af moderkagen. I 37. graviditetsuge løsnede den sig helt.

– Alligevel valgte de at sende mig hjem. Der gik jeg så i to dage og blødte. Jeg var vanvittig bekymret. Jeg ringede flere gange til hospitalet og fortalte, at jeg blødte meget, men det tog de ikke så tungt. Jeg var jo kun 18 år gammel og vidste ingenting, så jeg stolede på lægerne. Til sidst sagde min mor, at vi skulle ringe efter en ambulance. Men da var det for sent.

Vil føde dødeligt syg datter for at donere hendes organer

Hvad gik galt?

16 år senere rumsterer de ubesvarede spørgsmål stadig et sted i baggrunden, for Rikke fandt aldrig ud af, hvad der gik galt dengang.

– Jeg fik at vide, at Oliver havde været død i mellem to og syv timer, da han kom ud. Det betyder, at han kunne have været reddet, hvis de ikke havde sendt mig hjem, fortæller Rikke.

Hun fik aldrig svar på, hvorfor hendes søn døde så tæt på fødslen. Lægerne kaldte det et hændeligt uheld. En melding, der har været svær at acceptere.

Charlotte gik tur med sin døde baby i 16 dage

– Jeg spekulerede som en gal over, hvad der var gået galt. Hvis nu han havde været syg, havde jeg kunnet forholde mig til det. Men at det bare skete uden grund har været svært at acceptere, siger Rikke.

Sygemeldt i 10 år

Hun finder heller aldrig ud af, hvorfor hun og hendes daværende kæreste ikke fik den krisehjælp, de ellers havde hårdt brug for. Forløbet erindrer hun kun i brudstykker, men hun husker at være overladt til sig selv.

– Jeg var i chok, men det var der ligesom ingen, der tog sig af.

Alligevel blev hun og kæresten sendt hjem efter en uge. De måtte klare sig selv, og de næste mange år kæmpede Rikke med depression og angst.

Nyfødt død efter forfærdelig fejl: Glemte at tænde respirator

– Jeg var sygemeldt i ti år, efter jeg mistede Oliver. Jeg havde depression og angst med social fobi og kunne ikke være sammen med mange mennesker på en gang, så det var nogle hårde år.

I det nye Ude og Hjemme, som er på gaden onsdag den 15. marts 2017, får du hele Rikkes historie.

Læs bl.a. om:

* hvad tabet af sønnen betød for forholdet til Olivers far

* hvordan hun kom videre i livet

* hvad hun tænker om, at hun nu igen er gravid

Her kan du se nogle billeder af Rikke, Oliver og hendes nye mand, Brian:

Rikkes sorg: Oliver døde lige inden fødslen

Sponsoreret indhold