Skæbner

Ro-stjerne og søn redder to fra druknedøden

4. september 2015 af Anne Mette Ahlgreen. Kilde: Daily Mail
Foto: Polfoto
Selv om man kun er 11 år, kan man godt reagere lynhurtigt og korrekt, når nogen er i livsfare. I hvert fald hvis man er søn af en guldmedaljevindende olympisk roer. Croyde og James Cracknell reddede i fællesskab en syv-årig dreng og hans morfar, der nær var druknet ved en strand i Sydengland.

Hvis ethvert menneske ifølge en naturlov skulle opleve at komme I havsnød I løbet af sit liv – og man selv kunne vælge hvilken dag - ja, så burde man vælge en dag, hvor en rostjerne og hans heroiske søn var på havet.

Den tidligere olympiske roer og guldmedaljevinder James Cracknell og hans 11-årige søn Croyde var ude at surfe ved stranden ved Devon i Sydengland, da sønnen blev klar over, at en lille dreng var ved at drukne i nærheden.

Den syv-årige Emerson Fairclough plaskede rundt i vandet, da han pludselig blev slynget længere ud I havet af en høj bølge uden at kunne komme ind igen.

11-årig overlod surfbræt til  bedstefar

Læs også: Hør 5-årigs opkald til 911, da hendes far er ved at dø

Episoden skete kort efter, at Emerson og hans familie var kommet til en campingplads i det nordlige Devon for at holde ferie.

Drengen morfar, Jim Greatorex, var gået ud I vandet med tøj på for at komme sit barnebarn til hjælp, men også han var kommet i vanskeligheder, da de begge blev set af roerens søn.

Unge Croyde handlede hurtigt.

Han skyndte sig hen til den ældre mand og gav ham sit surfbræt, og svømmede så hen mod sin far, mens han råbte til ham om drengen, der var ved at drukne.

- Jeg er for unge til at dø!

43-årige James Cracknell kastede sig resolut i vandet og gled som en torpedo gennem vandet hen til Emerson og fik ham bjærget i land, har sønnen senere fortalt.

-       Jeg er kun syv år, jeg er for ung til at dø! skreg Emerson.

-       My God – det er roeren! udbrød morfaren, da han så, hvem der kom hans barnebarn til undsætning.

Emerson kastede op på medalje-roeren 

Den lille dreng kvitterede ved at kaste op på berømtheden – der heldigvis havde våddragt på.

James Cracknells kone, radioværten Beverley Turner, skrev senere i et tweet:

-       Alle gik rystede derfra, men I god behold. Hun beskriver sin søn som “hurtigt tænkende, omsorgsfuld og modig”.

Dramaet udspandt sig søndag eftermiddag nær Cracknell og Turner-parrets sommerhus i Croyde, efter at livvagterne havde afsluttet deres vagt. Parret har opkaldt deres 11-årige søn efter deres favoritstrand.

Far og søn I fælles heltedåd

Roerens kone sad på stranden og holdt øje med parrets døtre på seks og fire år.

- Croyde råbte til James: Far, far, der er en dreng, der er ved at drukne. Drengen blev ved med at synke og havde det rigtig dårligt på det tidspunkt.   

- James svømmede over til drengen, mens Croyde padlede hen til manden og bad ham holde fast i sit bodyboard. Croyde hjalp bedstefaren med at komme op på brættet og skubbede og trak ham ind mod kysten med sin fars hjælp til sidst, fortalte Beverley Turner til nyhederne.

Hun vurderer, at Emerson og bedstefaren var ca. 70 meter fra stranden.

Morfar: Drengen reddede mit liv

Emersons mor Laura på 43, var også på stranden og fortæller, at drengens morfar ikke kunne komme hurtigt nok ud til Emerson.

- Min far var selv i problemer, og han bad drengen på surfboardet om hjælp, fortæller hun.

- Drengen kaldte på sin far, som svømmede hen for at redde min søn, og samtidig gik jeg ud i vandet med tøj på for også at komme hen til Emerson. Jeg nåede ud til ham samtidig som James Cracknell.

- James greb Emerson og svømmede ind med ham, og jeg svømmede ved siden af dem. James sikrede sig, at vi begge kunne bunde, før han vendte tilbage efter min far, som var blevet trukket op på surfbrættet af hans søn, fortæller Emersons mor.

Far svømmede som en Baywatch-stjerne

Den 11-årige Croyde beskrev i et interview med BBC Radio 5 Live, hvordan han fik øje på Emersons morfar, der også kæmpede i bølgerne.

Han fortalte, at han padlede hen til ham, gav ham surfbrættet, og svømmede så hen for at fortælle sin far det, som så hjalp først Emerson og derpå Jim Greatorex ind på stranden.

- Drengen på surfbrættet reddede mit liv, sagde den ældre mand bagefter.

Croyde synes nu også, at hans far var rimeligt sej:

- Min far var i vandet ved siden af mig, så han dykkede i David Hasselhoff-stil (tv-stjerne fra tv-serien Baywatch, red.) og svømmede under vandet, samlede drengen op og trak ham ind på land, fortalte Croyde.

Lidt stolt er man vel 

Læs også: Mirakelredning: Hund bundet til togskinner

Beverley Turner tweetede:

- Man ved aldrig, hvordan ens børn vil reagere på en kritisk situation. Croyde holdt hovedet koldt, var hurtigt tænkende, venlig og modig, skriver den stolte mor.

Guldroeren James Cracknell skrev også om sagen på Twitter.

- Begivenhedsrig dag med min lille helt på stranden. Gudskelov er alle i god behold. Godt at være i stand til at hjælpe – så stolt af min dreng, skrev Croydes far.

Den unge helt indrømmede senere, at han var lidt stolt af sig selv.

- Det er da ikke hver dag, man redder nogen fra at drukne, er det? spurgte han sin mor. 

Sponsoreret indhold