Skæbner

Ruth blev født døv: Jeg synger og spiller musik

20. marts 2017 af Katharina Andersen
Foto: SWNS/Polfoto
– Det burde være umuligt for en døv at synge, siger 29-årige Ruth selv. Hun blev født døv, men vil ikke lade sin manglende hørelse stå i vejen for sin passion.

Da Ruth MacMullen fra York i England var knap 1½ år, kunne hendes forældre se, at noget var anderledes. De kunne tabe gryder på gulvet ved siden af deres sovende datter, uden at hun så meget som registrerede det.

Og ganske rigtigt viste det sig da også, at Ruth var døv. Lægerne spåede hende ingen muligheder for hverken at komme til at høre eller at tale. Men skæbnen og forældrenes vilje ville det anderledes.

4-årig skammede sig over sit høreapparat: Mor opfindelse er genial

– Mine forældre blev fortalt, at jeg aldrig ville komme til at høre, men de ville alligevel forsøge at lære mig at tale, siger Ruth.

Med tiden lærte Ruths mor, BeBe, hende da også at tale, og selv om lydene fra hendes mund var anderledes, så kunne de pludselig kommunikere på almindelig vis.

Vibration i klarinetten

Allerede da Ruth var 8 år, sagde hun til sin mor, at hun gerne ville lære at spille et instrument.

Moderen begyndte straks at undersøge, hvilke instrumenter der er bedst for døve, og hurtigt fandt hun ud af, at klarinetten var det bedste bud. Den har nemlig tilpas med vibration til, at døve kan lære at spille på den. 

Rørende video: Døv mand får helt speciel gave af sin kone

Ruth har altid elsket musik, og selv om hun ikke har kunnet høre alle tonerne, har musikken været hendes drivkraft.

Og selv om mange forældre måske ville se opgaven som umulig for et døvt barn, så har Ruths forældre kun engageret hende til at ville endnu mere inden for musikken.

'Burde være umuligt for en døv at synge'

Som 13-årig fik Ruth et implantat i sit indre øre, der skulle hjælpe hende til at høre endnu bedre via elektriske signaler.

I begyndelsen kunne hun ikke rigtigt kende lydene fra hinanden, men med tiden gik det så godt, at hun nu også fik mod på at synge.

13-årig rørt til tårer: Amanda får hørelsen tilbage

Som 23-årig fik Ruth endnu et implantat, og hun begyndte til sangundervisning, fordi hendes hørelse nu var så god, at hun kunne tilpasse sin stemme til et klaver.

– Det burde være umuligt for en døv at synge, men med mine implantater er det en mulighed. Det er en fantastisk følelse, siger Ruth, der ud over at synge og spille musik arbejder som bibliotekar.

Føler sig heldig

Ruth har dog stadig problemer med at høre, når der er for mange samlet i et lokale, eller hvis der er meget baggrundsstøj, men for hende er det at kunne leve et normalt liv med en nogenlunde fungerende hørelse et mirakel.

Hun føler sig ekstremt heldig, fordi hun har fået muligheden for at nyde musikken på trods af sin minimale hørelse.

I dag spiller hun klarinet i et orkester, og hun har fået muligheden for at synge, selv om alle odds var imod hende fra start.

Baby hører sin mor for første gang

Sponsoreret indhold