Skæbner

To rygoperationer gik galt for Mia

18. november 2013 af Carsten Holst, foto: Jørgen Ploug
Mange ville være bukket under for de mange smerter, som Mia hver dag lever med. Men hun er en stærk pige, og har valgt at få det bedste ud af livet trods rygproblemerne.

25-årige Mia Blåbjerg Jensen fra Århus har hver dag så stærke smerter, at hun næsten ikke kan stå ud af sengen. Alligevel har hun besluttet, at hun vil have et godt liv med indhold og positive oplevelser.

Aldrig håndbold igen

To operationer i ryggen i 2010 og 2011 gik ikke som forventet, og siden har Mia haft ulidelige smerter. Lægerne lovede den unge kvinde, at hun efter operationerne hurtigt ville komme til at spille håndbold igen, og leve et normalt liv.

LÆS OGSÅ: Sådan kommer du videre efter en sportsskade

Men smerterne blev i stedet meget værre, og hun kommer aldrig til at dyrke sport igen. Hun kan hverken støvsuge eller løfte tunge ting.

Men hvor andre ser begrænsninger, øjner Mia muligheder. Det har sygdommen og de mange smerter lært hende.

Hver morgen kæmper hun sig ud af sengen og tager på arbejde i håb om, at dagen vil bringe gode oplevelser. Det sker som regel.

Det er ikke synd for mig

- Jeg vil ikke have, at folk har ondt af mig og siger, at det er synd for mig. Jeg kan ikke bruge medlidenhed eller medynk til noget. Jeg har besluttet, at jeg vil have et meningsfuldt liv trods min dårlige ryg, siger Mia.

En overgang var smerterne så stærke, at hun ikke engang tålte et knus fra kæresten Martin eller en veninde.

Men ukuelig optimisme og livsvilje har gjort, at Mia altid forsøger at få det bedste ud af enhver situation.

Hun elsker livet og drømmer om, at stifte familie og få børn. Foreløbig er hun og Martin blevet forlovet.

Fare for skæv ryg

Mia fik ondt i ryggen som 10-årig. Lægerne mente, at det var vokseværk.

Men i 2009 var smerterne så voldsomme, at hun blev scannet. Hun fik konstateret en dårlig og skæv ryg, der med tiden ville gøre hende krumbøjet.

Både Mia og hendes forældre var skeptiske med hensyn til en operation, men udsigten til et bedre liv var for fristende.

LÆS OGSÅ: Sådan får du stærke knæ

Mia fik stivgjort ni ryghvirvler med to metalstænger og 16 skruer. Men der stødte komplikationer til, og smerterne blev værre.

Svært at acceptere

Det lykkedes Mia at gennemføre en uddannelse til kosmetolog, og via revalideringen har hun nu arbejde i et stormagasin nogle timer hver dag.

- Det har været svært at acceptere, at jeg ikke kan det samme som veninderne. Men smerterne har lært mig, at vende alt negativt til noget positivt. Jeg har valgt at få et godt liv, at det har jeg fået, siger Mia.

Sponsoreret indhold