Skæbner

Sådan får skilsmissebørn en god jul

20. december 2014 af Kristian Bo Eriksen, Foto: Steen Wrem
Julen er en dejlig tid. Det kan de fleste vist være enige om. Men den kan også give problemer. For eksempel når skilsmisseforældre skal blive enige om, hvordan julen skal fejres. Her er familievejleder Lola Jensens 5 gode råd til, hvordan et skilsmissebarn får en god juleaften.

-Det er selvfølgelig et kæmpeplus, hvis to skilsmisseforældre kan finde ud af at holde jul sammen med børnene som venner, siger familievejleder Lola Jensen fra Go´ morgen Danmark.

-Men man skal bare vide, at rigtigt mange børn hele tiden håber, at mor og far vil finde sammen en dag igen. Så hvis man holder jul sammen, skal børnene vide, at det ikke er sikkert, at det kan lade sig gøre næste år. Man må tage en jul ad gangen, siger hun.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

-Specielt, når der kommer nye partnere ind i billedet, bliver det svært. Det vil jo også være urimeligt overfor en ny kæreste, som man måske endda får et nyt barn med, at holde jul med den tidligere familie.

De fleste skilsmissebørn er nu engang delebørn, og hvordan er det så bedst at fordele julen?

Jo, Lola har 5 konkrete råd, som, hun mener, er vigtige, hvis julen skal blive en god oplevelse for børnene.

1

Hold kun en juleaften

Det giver barnet mere ro og sikkerhed, hvis der kun holdes juleaften hos den ene forælder. Så må den anden vente til næste år. To gange jul samme år forvirrer bare børnene. Det er heller ikke en god løsning, at den ene holder jul for eksempel den 23., hvorefter det hele gentages dagen efter hos den anden forælder. Nej. En jul og gerne hele julen hos den samme. Så kan den anden holde jo nytår med børnene.

2

Give julegaverne sammen med børnene

Selvom man ikke holder juleaften sammen med børnene, skal de ikke have deres gaver med juleaften. Det er bedst, at den mor eller far, der ikke er sammen med børnene i julen, giver gaverne en helt anden dag. De kan sagtens få gaver nogen tid før jul - eller efter. Og lad så være med at konkurrere om, hvem der giver den dyreste gave. Hvis børnene virkelig har brug for noget dyrt, så kan forældrene jo slå sig sammen.

LÆS OGSÅ: Julen er aflyst

3

Lad være at skrive eller ringe til barnet

Det giver ro og tid til at nyde juleaften, hvis børnene ikke hele tiden bliver forstyrret af en SMS eller en opringning. En rigtig god juleaften kræver mindst mulig støj fra den anden forælder. Så kan barnet bedre være fuldt til stede i julen, frem for at bekymre sig om den mor eller far, der ikke er sammen med barnet.

4

De voksne skal træffe beslutningerne

Tag ikke børnene med på råd, når I skal finde ud af, hvor julen skal holdes. Det vil være urimeligt at sætte børnenes loyalitet på prøve. Så planlægningen af julen, må de voksne påtage sig.

LÆS OGSÅ: Tab 3 kilo og giv dit barn bryst

5

Planlæg din egen juleaften

Hvis du er den, der ikke skal holde jul med børnene i år. Så find på noget andet. Lad være bare at sidde og have ondt af dig selv. Orker du ikke familie-jul uden børn, så meld dig til frivilligt arbejde, for eksempel juleløses jul.

LÆS OGSÅ: Mor synger sin baby til ro

-Jeg ved da godt, at de fem råd ikke rammer lige i plet hos alle. Men de tilbagemeldinger, jeg har fået fra skilsmissefamilier, viser alligevel, at de fem råd er gode. At mange har fået en bedre jul ved at følge dem, siger Lola Jensen.

Sponsoreret indhold