Skæbner

SE VIDEO: Min hund kan lugte kræft

7. juli 2015 Morten Nøhr Mortensen
Trine Madsen har en meget speciel hund. Udover at være en glad familiehund,så kan Marley nemlig snuse sig frem til kræft. Og det kan ende med at redde liv. Det håber Trine, der selv mistede sin mor pga lungekræft. Marley er en del af et hundekræft-korps kaldet Indicator Dogs.

Det virker ret overbevisende, når Trine Madsen slipper sin cocker Marley løs, og lader hunden snuse til ni beholdere med dampe fra urin. I en af beholderne stammer urinen fra en mand med prostatakræft. Og i løbet af ganske få sekunder lokaliserer Marley lige netop denne prøve. Han giver et lille bjæf, lægger sig ned og venter på en godbid.

Vil redde liv

Marley og Trine er en del af virksomheden Indicator Dogs, der er stiftet af hundetræner Helene Jørgensen fra Randers-kanten. Håbet er, at de foreløbig ni kræfthunde kan være med til bogstaveligt talt at opsnuse kræft i et tidligt stadie. På den måde er det nemlig muligt sætte ind med en behandling, der redder liv.

Det er da også 38-årige Trine Madsens egen drøm. Hun mistede sin mor i år 2000 til netop kræft.

LÆS OGSÅ: Nu er mormor min mor

- Jeg håber bare, at vi kan give et lille bidrag i kampen mod kræft. Min mors sygdom blev opdaget alt for sent. Hun døde kun to måneder efter, at hun fik konstateret lungekræft. På det tidspunkt havde kræften spredt sig til hele kroppen. Måske kan vi snart være med til at hjælpe folk som min mor. Det håber jeg, lyder det fra Tine.

Skal testes af læger

Og noget tyder på, at det går den rette vej. Helene Jørgensen oplyser, at hun gennem kontakter til bl.a. Peter Vedsted, professor og kræftforsker ved Århus Universitet, kan gå i gang med kliniske, lægeovervågede forsøg til efteråret. Også klinisk professor Michael Borre er tilkoblet projektet.

- Det venter vi os meget af og vi har allerede udvalgt tre gode hunde, der skal være med i forsøget. En af dem er Marley, fortæller Helene.

Læs hele historien om de fantastiske kræfthunde i Ude og Hjemme, der udkommer den 8. juli

Sponsoreret indhold