Sebasian Dorset: Derfor taler jeg åbent om min depression

Sebastian Dorset ved, hvordan det er at være ramt af en mørk depression. Men han ved også, at der er en vej ud i lyset. Blandt andet med hjælp fra de rigtige mennesker. Og hunde.

Han er kendt for at være den morsomme og skarpe komiker på en scene. Men Sebastian Dorset har også valgt at stå frem og være helt ærlig om en periode i sit liv, som var alt andet en sjov. I to år var han ramt af en tung depression, mens han var studerende, og på et tidspunkt var livet så meningsløst, at han forsøgte at tage sit eget liv på sit kollegieværelse.

Fik hjælp fra en ven

Det lykkedes heldigvis ikke, og Sebastian Dorset fik kort efter hjælp fra en ven, der kom på uanmeldt besøg og så, hvor galt, det var fat.

- Man kan sige at han hoppede ned i hullet og tog fat i mig, siger Dorset, som indtil da havde været meget alene og levet et liv uden faste rutiner. Men det lavede vennen om på. Han lagde nemlig en slagplan, der blandt andet indebar, at de to skulle mødes hver dag og spille pool.

Blev revet væk fra negative tanker

- Vi spillede godt nok meget pool i den periode. Men det hjalp mig, fordi jeg kom ud og mødte mennesker og blev revet væk fra mine negative tanker. Vi mennesker er jo ikke skabt til ensomhed, siger Dorset, som i dag har lært at undgå at falde så dybt igen.

Blandt andet stiller han ikke så høje krav til sig selv mere.

Læs også: Styrketræning kan hjælpe dig af med depression 

Jeg er den, jeg er

- Det har været en stor hjælp for mig at indset, at jeg er den, jeg er. Jeg skal ikke opnå det, andre mennesker opnår. Og engang imellem er det nok bare at være. Man behøver ikke præstere noget hele tiden.

Hund og parforhold

Dorset har dog også fået hjælp udefra til at få et lettere og mere roligt liv. Blandt andet takket være sin hund Hugo, som giver ham både kærlighed og rutiner. Og så har det også gjort hans liv dejligere, at han for fire et halvt år siden mødte Suzan. Med hende fik han ikke bare et kærligt parforhold. Han fik også fire bonusbørn.

- Det har givet mig en helt utrolig tryghed. Nu ved jeg, hvad jeg skal. Det er mit liv.

Den trygge base, og det trygge liv er også en af grundene til, at Sebastian Dorset i dag har overskud til at stå frem og fortælle om den svære periode. Og han har sine grunde til at fortælle så åbent om sin fortid.

Hold op med at måle dig med andre

- Jeg vælger at fortælle om min depression, fordi alle i dag helst skal sælge sig selv som en succes. Jeg vil gerne være ærlig og sige, at der er rigtig mange mennesker, der har været nede i dybe huller. Også helt almindelige mennesker. Man skal lade være med at måle sig med de der helt utrolige succesfulde mennesker, der får priser for deres millionfirmaer, og som dyrker triatlon på verdensplan. Der er mange helt almindelige mennesker, der lever et helt almindeligt liv med deres hund og de mennesker, de holder af.

Hvis du vil høre mere om depression og vejen til et bedre liv, kan du lytte til podcasten Deprimeret med Dorset på Radio24Syv.