Sebastian Dorset om sin depression: En ven hjalp mig ud af mørket

Du skal ikke være bange for at trænge dig på, hvis du har på fornemmelse, at en ven er ramt af en depression. Et uanmeldt besøg kan faktisk hjælpe mere, end du aner.

Det kan føles grænseoverskridende at dukke uanmeldt op hos en ven, der kæmper med tunge tanker. Men sådan et besøg kan faktisk ændre det hele.

Ven dukkede uanmeldt op

Det ved Sebastian Dorset, som for år tilbage var så hårdt ramt af en depression, at han til sidst forsøgte selvmord. På det tidspunkt anede han ikke, hvordan han kom ud af den onde cirkel og væk fra de dystre tanker, men så bankede en ven på hans dør.

Vennen var hverken inviteret eller ventet. Men han kom til at gøre en kæmpe forskel i Sebastians liv, for under sit uanmeldte besøg, bemærkede han nemlig Sebastians sår på håndleddene. Da det gik op for ham, hvor galt det var fat, lagde han en slagplan. En slagplan som blandt andet gik ud på, at Sebastian skulle begynde at motionere, droppe alkoholen, og samtidig lavede de en fast aftale om, at de hver dag gik ud og spillede pool. På den måde fik Sebastian rutiner i sit liv, ligesom han kom væk fra sin egen ensomhed.

Læs også: Færdig med angst: Hunden fik Mathilde ud af isolationen

Pludselig var jeg ikke alene

I dag er han stadig dybt taknemmelig for vennens hjælp.

- Man kan sige, at han hoppede ned i hullet og tog fat i mig. Pludselig var jeg ikke alene. Jeg havde en fortrolig. Det var en kæmpe hjælp og en kæmpe gave, siger Sebastian, som vil anbefale andre at dukke uanmeldt op, hvis der er et menneske i omgangskredsen, som er begyndt at trække sig tilbage.

- Hvis du har en fornemmelse af, at der er nogen, der er deprimerede, så tag fat i dem. Også selvom du føler, at du måske trænger dig på. Eller at der måske er nogen, der er tættere på end dig. Men den deprimerede kender ikke nogen, der er bedre til det end dig.