Skæbner

Skandale stoppede stor karriere for Birthe Wilke

21. september 2016 af Jørgen de Mylius. Redigeret af Anne Romanelli
Foto: Scanpix, Polfoto og AOP
Hun blev verdensberømt for sit meget lange kys med Gustav Winckler i det internationale Melodi Grand Prix. Men Birthe Wilke kunne andet end at kysse. Hun var den helt store schlagerstjerne i 1950'erne og 60'erne, indtil en skandale satte en stopper for hendes karriere.

Følgende er skrevet af Jørgen de Mylius, som i en ny serie i Ude og Hjemme fortæller anektoter om dansktoppens største stjerner:

Det var nok 'Thalidomid-skandalen', der for alvor satte en stopper for Birthe Wilkes fantastiske karriere.

Hun var i flere år en af Danmark mest aktive og populære popsangerinder, idol for mange unge mennesker i 1950’erne og start-60’erne.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Grethe og Jørgen Ingmann fandt melodien - og tabte den igen

Men under sin graviditet i 1962 blev hun gennem pressen advaret om, at de beroligende og kvalmemindskende piller Thalidomid kunne forårsage fosterskader. En lang række læger anbefalede øjeblikkelig abort, hvis de var indtaget under graviditeten.

Søn født med misdannelser

Birthe Wilke led af flyveskræk, og inden hun vidste noget om sin graviditet, havde hun taget otte af pillerne. Af mange årsager ønskede Birthe Wilke ikke en abort, og det var hun efterfølgende rigtig glad for.

Nina & Frederik - fra verdensstjerner til svindel og mord

Hendes søn, Ricky, havde godt nok misdannede arme og hænder. Men derudover var der intet i vejen. Alligevel var forløbet med til, at karrieren blev stoppet.

Ricky havde brug for sin mor omkring sig, og Birthe Wilke tog i stedet en sekretæruddannelse og fik job i den tids Handelsbank.

Psssst…! På uoh.dk/dansktop20 kan du nu købe billetter til ”Dansktop Prisen 2017” – spar 20 % ved køb inden 1. oktober >>

Vindersang slagtet af anmelderne

Før den medicinske skandale, der ramte rigtig mange gravide kvinder, blev Birthe Wilke sammen med Gustav Winckler udvalgt af Statsradiofonien (DR), da Danmark skulle debutere i Eurovisionens nye tiltag, som vi her i Danmark valgte at kalde Melodi Grand Prix.

Den aften, den 17. februar 1957, blev Birthe Wilke folkeeje.

Ulykke ændrede Birgit Lystagers strålende karriere: Hele Danmarks smilende Susie

Birthe Wilke og Gustav Wincklers vindersang, 'Skibet skal sejle i nat', blev dagen efter det danske Grand Prix slagtet af anmelderne, som bl.a. skrev: - Sangen har ikke en gnist. Den har ikke en chance - for noget som helst.

Det havde den dog, viste det sig!

I Ude og Hjemme, som er på gaden onsdag den 21. september, får du hele Jørgen de Mylius' fortælling om Birthe Wilke.

- læs bl.a. om forklaringen bag det meget lange kys ved Eurovision Song Contest og om resten af Birthe Wilkes karriere, som startede med en optræden i 1950'ernes svar på X Factor.

Her kan du se nogle skønne billeder fra Birthe Wilkes liv og karriere:

Birthe Wilkes liv og karriere

Sponsoreret indhold