Skæbner

Skilt, fyret og hjemløs

24. november 2020 Af Josefine Hildebrandt Greve. Foto Gregers Overvad/ Aller Foto og Video
For syv år siden blev der vendt op og ned på Rikke Bennekous hverdag. Hendes mand ville skilles, og det blev starten på en ny tilværelse.

En lørdag i 2013 stod Rikke Bennekou og ordnede vasketøjet, senere skulle det arrangeres, at børnene skulle passes, fordi der var byfest, da hendes mand gav hende en besked, der kom helt bag på hende: Han ville skilles.

– Min første indskydelse var, at det må vi kunne finde ud af at redde, men nej, det syntes han ikke. Lige der brast min verden sammen, fortæller 42-årige Rikke Bennekou fra Auning.

Læs også: Lailas mand fik barn med en anden kvinde.

Rikke og hendes mand boede sammen med deres to døtre, Victoria og Isabella, i Allingåbro på Djursland. I 2005 uddannede hun sig til pædagog og arbejdede kort tid i en børnehave. Det var ikke det bedste sted for hende, og sammen med sin mand besluttede de, at hun kunne arbejde i hans bagerforretning. Her hjalp hun til med rengøring, kontorarbejde og andet, som kunne klares bag kulissen:

– Det var en gave til familien, fordi det gav noget ro og fleksibilitet. Han var jo rigtig meget på arbejde, og så havde vi vores første datter. Så det gav en masse frihed til at hente hende tidligt hjem og have så megen tid som muligt med hende.

Der blev derfor vendt op og ned på tilværelsen for familien, da hendes mand ikke ville ægteskabet længere. Rikke kom ud i en livskrise, som stod i kontrast til den ellers så rolige og trygge hverdag i Allingåbro.

– Jeg stod praktisk talt uden et hjem, fordi jeg jo boede sammen med ham i forbindelse med virksomheden. Jeg vidste jo godt, at jeg ikke kunne blive boende, og så mistede jeg jo samtidig mit job, siger Rikke.

– Det var en kaotisk tid, men samtidig vidste jeg, at jeg skulle igennem det. Jeg skulle overleve.

Sårbar på alle fronter

For at fastholde de trygge rammer for deres børn blev de enige om, at Rikke kunne blive boende, indtil hun fandt et nyt sted at bo:

– Jeg var sårbar på alle fronter. Man kan sige, at jeg holdt fast i min rolle som mor. Det var nok der, jeg fandt min styrke, fordi jeg skulle være stærk for mine piger og give dem tryghed, fortæller Rikke.

– Når pigerne var af sted i børnehave og skole, tillod jeg mig at være sårbar og svag og være nede under gulvbrædderne. Når jeg så hentede dem, fokuserede jeg på at være mor igen. Det var hele tiden en vekselvirkning.

Når aftentimerne nærmede sig, og mørket faldt på, blev det svært:

– Så kom angsten og frygten for at stå alene som menneske og stå alene økonomisk, fortæller Rikke.

– Jeg var jo nyuddannet pædagog, og jeg havde ikke brugt min uddannelse så meget. Det var angstfremkaldende at vide, at nu skulle jeg stå ansigt til ansigt med verden.

Nyt håb

Rikke stod i en uvant situation, og hun skulle nu til at navigere rundt i den nye tilværelse:

– Det var trygt for mig at være mor og gå derhjemme. Der gemte jeg mig lidt bag vores børn, fordi jeg syntes, at den store verden udenfor var lidt skræmmende. Jeg havde ikke selv tillid til, hvad jeg kunne, og hvad jeg skulle her i verden. Det fandt jeg først ud af senere.

Selv om det var en hård periode, fandt Rikke en indre styrke frem, som gjorde, at hun fik et job som pædagog nogle måneder efter skilsmissen.

Læs også: Eks'er holdt stor fest for at fejre deres skilsmisse.

Rikke havde desuden en nysgerrighed over for det spirituelle, og hun begyndte at gå til en astrolog. ”Tillykke med din skilsmisse. Det var simpelt hen det bedste, der kunne ske for dig.” Det var ordene, hun fik med fra sin astrolog:

– Det kunne jeg jo ikke forstå, at hun sagde, for jeg var drønulykkelig. Men det gav noget håb et eller andet sted, fortæller Rikke.

Det var også astrologen, der fik hende til at overveje at uddanne sig til sexolog:

– Vi sad og snakkede hen over te og stjernetegn, og pludselig spørger hun mig, om jeg nogen sinde har overvejet at blive sexolog, og det havde jeg ikke. Jeg blev nysgerrig, så jeg gik hjem og googlede det. Jeg fandt frem til Joan Ørting, og det lød spændende. Både i forhold til mig selv og selvudvikling, men også i forhold til samfundet.

Stå ikke alene

Efter et års tid begyndte Rikke på sexologuddannelsen, og det har været en stor hjælp til at komme ovenpå igen:

– Jeg er glad for, at jeg gav mig selv den mulighed, for så havde jeg halvandet år, hvor jeg kunne dykke ned i nogle ting i forhold til mig selv, fortæller Rikke og fortsætter:

– Uddannelsen har helet en masse ting for mig. Vi har skullet mærke efter og kigge på det, som har været svært.

Rikke flyttede efter skilsmissen til Auning, hvor hun sidenhen har skrevet flere bøger. De er baseret på den visdom, selvindsigt og de erfaringer, hun har lært gennem sin uddannelse som sexolog. Rikkes råd til andre, som står i samme situation, er:

– Træk vejret, og ræk ud de steder, hvor man synes, at det er relevant at række ud, så man ikke står helt alene med det. Og kig indad, og se, om der er nogle ting at arbejde med. Kig på det gamle forhold, før man går ind i et nyt. Og hav dig selv med hele tiden.

Selv er Rikke ikke kommet i et nyt forhold endnu, men hun er sikker på, at når tiden er moden, skal hun nok finde en ny mand.

Sponsoreret indhold