Skæbner

Smed 130 kilo tilsammen

9. december 2009 af Lennart Schønberg. Foto: Søren Skarby og private
30-årige Rikke og hendes mor, Ghitta, kunne ikke bære tanken om at lille Silas skulle vokse uden en mor eller mormor. Nu har de hver især tabt over 65 kilo.

91% af medlemmerne i Slankeklubben taber sig - Vil du være med?

Når man får en skøn lille fyr, ændrer verden sig fuldstændigt. For både min mor og mig betød det, at vi var nødt til at gøre noget drastisk ved vores vægt. Ingen af os kunne bære tanken om, at lille Silas skulle risikere at vokse op uden en mor eller mormor.

Hvis nogen ved, hvad det vil sige at vende sit liv 360 grader og gøre en helhjertet indsats for at komme både overvægt og medfølgende sygdomme til livs, er det 30-årige Rikke Elmo Böenche og hendes mor, 48-årige Ghitta Elmo Andersen. De to kvinder fra Nørresundby i Nordjylland har inden for det senste år smidt tilsammen utrolige 130 kilo efter i årevis forgæves at have kæmpet med ekstrem overvægt.

Læs også: Når familie og venner gør dig tyk

Der var næppe den slankekur eller det slankeprogram, de to kvinder ikke havde været igennem, da de begge besluttede sig for at få foretaget en gastrisk bypassoperation fulgt op af markante kostændringer og mere motion. Som et godt eksempel for sin datter lagde Ghitta sig som den første under kniven, og da Rikke kunne se de flotte resultater hos sin mor, fulgte hun efter.

I dag føler begge kvinder, de med succes er kommet godt igennem det måske vigtigste valg i deres liv. - En ting er, at det er en helt ny kvinde, jeg ser i spejlet hver morgen. Det er skønt i sig selv. Men før operationen døjede jeg faktisk en del med astma og kunne nærmest ikke gå et skridt, før jeg mistede pusten. Sådan er det ikke længere.

Nu kan jeg gå lange ture og tumle med Silas på gulvet uden at miste pusten. Det er bare et af flere eksempler på, hvordan jeg nu fysisk kan mærke, jeg har fået det langt bedre, fortæller Rikke, da Ude og Hjemme besøger hende i hjemmet hos sin mor og far, hvor hun skal bo, indtil hun ikke længere har nogen gener af operation.

- Ja og så oplever jeg nu, at folk kigger på mig på en helt anden måde. Jeg får ikke længere de hånende blikke eller sårende kommentarer. For første gang i mange år oplever jeg også, at mændene kigger på mig på en helt anden måde, siger Rikke, der arbejder som sekretær på Aalborg Universitet.

Helbredet er meget bedre
Også Ghitta, der til daglig jobber i fagforeningen FOA som arbejdsskadesagsbehandler, har oplevet en markant forbedring af sit helbred, efter hun har tabt sig næsten 65 kilo. - Før operationen havde jeg for højt blodtryk, hvilket alle jo ved er risikabelt. Men nu er mit blodtryk normalt, og det er jo bare dejligt. Samtidig tager jeg næsten ikke længere smertestillende medicin imod min slidgigt, fortæller Ghitta.

Læs også: De værste myter om motion

Netop de fysiske følgesygdomme i forbindelse med overvægt var det springende punkt i mor og datters valg. - Da jeg skulle opereres, vejede jeg 125 kilo. Jeg vidste jo godt, at den vægt var skadelig for mit helbred, og det ville jeg simpelthen ikke byde min lille dreng. Jeg kunne slet ikke bære tanken om, at han skulle vokse op uden en mor. Jeg traf mit valg ud fra mit eget ve og vel, men også i kærlighed til Silas, fortæller Rikke.

Forholdet gik itu Hun kan med rette kaldes for en sej pige: For kort efter, at hun havde født, måtte hun se i øjnene, at forholdet til den mand, hun havde elsket i årevis, ikke længere kunne holde. - Han havde nogle problemer, der endte med at gå ud over Silas og mig i en sådan grad, at jeg ikke længere kunne forsvare, at vi skulle blive sammen. Var jeg blevet i det forhold, var jeg blevet trukket med ned i et univers af sortsyn og evige problemer. Det kunne jeg ikke byde Silas. Så det er faktisk hele mit liv, der har taget en markant drejning de to seneste år. Heldigvis har min eksmand og jeg fået det godt i dag, og han ser med jævne mellemrum vores lille søn, siger Rikke.

Hun takker sin mor og far for den enorme opbakning, hun har fået i de to svære år. - Det er dejligt for mig at have far og mor så tæt på, og Silas elsker at være hos sine bedsteforældre. Når vi er her, har han det helt dårligt, hvis min mor ikke hele tiden er omkring ham, siger Rikke med et stort smil. I dag glæder både mor og datter sig til en forhåbentlig lang fremtid med guldklumpen Silas.

- Da vi begge var ekstremt overvægtige, var det som at være i en lang mørk tunnel. Nu har vi fundet lyset, siger de.

Sponsoreret indhold