Skæbner

Søstre smidt af bus i frostnat

28. juni 2013 af Lennart Schønberg
17-årige Maria Fly og hendes lillesøster, Mette, 12, blev efterladt af fynsk buschauffør uden penge og nok tøj i ti graders frost ved et øde busstopsted. Pigernes redning blev en taxachauffør, der bragte dem sikkert hjem i varmen.
Foto: Søren Skarby
Foto: Søren Skarby

- Jamen, de stod jo der ved busstopstedet og holdt om hinanden og græd. Det var hamrende koldt, og pigerne var slet ikke klædt på til den kulde, så selvfølgelig valgte jeg at køre dem hjem.

Jeg har selv to små børn, så jeg kunne slet ikke klare det syn. Sådan siger den 43-årige taxachauffør Gassan Khorani fra Odense, der har fået en stor plads i hjerterne hos søskendeparret Mette og Maria og ikke mindst deres mor, Mia Fly.

Gassan var nemlig manden, der aftenen før nytårsaften uden tanke for arbejdstid og egen indtjening samlede de to piger op, da de var blevet svigtet af en fynsk buschauffør.

Frøs ti grader
Det, der blot skulle have været en ganske almidelig hjemtur efter en hyggeaften sammen med moderen hos en af dennes veninder, udartede sig pludselig til et mareridt, da de to teenagepiger måtte forlade bussen i minus ti grader, to kilometer fra deres hjem en halv time før midnat.

Pigerne bor få kilometer uden for Odense i landsbyen Brændekilde, og derfor valgte de netop en bus med skiltet "Brændekilde", da de den sene aftentime satte sig ind i det transportmiddel, de jævnligt benytter i deres dagligdag.

Alligevel endte pigerne med at stå frysende og grædende ved et afsidesliggende busstopsted i bidende kulde.
Forladt af en buschauffør, der tilsyneladende ikke bekymrede sig det mindste om deres ve og vel.

Ingen forståelse
- Det viste sig jo, at selv om der stod Brændekilde på bussen, kørte den slet ikke derud. Den stoppede to kilometer før.
Jeg var stadig hos min veninde og havde sagt til pigerne, at hvis de ikke kunne komme med en bus helt hjem, skulle de komme tilbage til mig, og så kunne vi alle tre tage en taxa hjem, fortæller Mia, da Ude og Hjemme besøger familien i det hyggelige hjem i Odense-forstaden.

Da bussen stoppede langt fra deres hus, valgte pigerne at følge moderens råd og køre med bussen tilbage til deres mor hos veninden.
Men chaufføren glemte bare at fortælle dem, at han ikke kørte den samme vej tilbage.

Tvunget af bussen
Da det gik op for pigerne, mødte de ingen forståelse hos chaufføren: Han ville ikke bruge tid fra sin pause til at køre en omvej, erklærede han.
Så pludselig var de to piger tvunget til at stå af ved et øde busstoppested.

Det forarger deres mor. - Det er simpelthen for dårligt, at en chauffør ikke på en eller anden måde forsøger at hjælpe mine døtre.
De havde ingen penge, ingen batteri på deres mobiltelefoner og var slet ikke klædt på til det hårde frostvejr, siger Mia.

Redningsmand dukkede op
Til gengæld er hun lykkelig for, at der findes hjælpsomme mennesker som taxachauffør Gassan Khorani.
Den 43-årige taxachauffør var på vej til Odense til en ny opgave, da han fik øje på de rystende og grædende piger i mørket.

Og heldigvis er han ikke typen, der bare kører videre og lader som ingenting. I stedet standsede han og tilbød sin hjælp.
Pigerne svarede som sandt var, at de kun havde 13 kroner i småpenge, men det skulle de ikke bekymre sig om, sagde han: Det var alt tilstrækkeligt, erklærede han, hvorefter han kørte dem sikkert hjem, og sagde pænt farvel.

Fik sagt tak
Bagefter har to ting været magtpåliggende for pigernes mor: At udtrykke sin skuffelse over buschaufførens egoisme over for busselskabet, og at finde frem til den navnløse chauffør for at sige ordentligt tak.

Efter at have ringet rundt til forskellige taxa-selskaber, fandt hun frem til den russiskfødte Gassan, som indvilger i at køre den kendte tur endnu engang for at hilse på pigerne og deres mor. Mette og Maria har købt en æske chokolade og en buket blomster, som de højtideligt overrækker:
- Vi frøs bare så meget, og så kunne vi jo ikke få fat i mor, fordi vores telefoner var løbet tør for strøm. Det var slet ikke sjovt, fortæller Mette og giver Gassan et knus.

En gestus, der tydeligt rører Gassan. - Det er sødt af jer.Jeg er selv familiefar og har to børn på otte og fem år. Hvis de kommer ud i en situation, som den Maria og Mette var i, håber jeg så sandelig også, at der er nogen, som hjælper dem.

Man overlader ikke to piger til sig selv i en sådan situation, siger den 43-årige taxachauffør, før han begiver sig ud mod sin taxa, der holder klar til endnu en nats arbejde. En nat i bidende frost.

Sponsoreret indhold