Skæbner

Solgte sin krop som 15-årig: Jeg ville skade mig selv

2. marts 2019 Af Frida Fynemyr: Dansk bearbejdelse: Nina Sommer. Foto: Frida Fynemyr.
Som 12-årig blev Gabriella seksuelt misbrugt af en bekendt, og som 15-årig begyndte hun at sælge sin krop til ældre mænd, indtil hun fik den hjælp, hun behøvede.

Gabriella står på metrostationen, mens hjertet banker under jakken. Hun spejder fra side til side uden helt at vide, hvad hun kigger efter. Han lyder sød på skrift, men hun ved godt, hvad han er ude efter. Alligevel kan hun ikke lade være, for spændingen over, hvad der vil ske, når hun går med ham hjem, kan hun godt lide.

– Som barn var Gabriella en opfindsom og glad pige. Hun havde stor tillid til andre og en livlig fantasi. Meget sådan ”her er jeg”, fortæller Gabriellas mor, 53-årige Hedvig Kärnekull.

Gabriella Kärnekull Wolfe på 20 år lytter til sin mors beskrivelse og griner.

– Det lyder jo, som om jeg var en ret normal pige.

Blev misbrugt af en bekendt

Mor og datter ser tilbage på Gabriellas barndom som god. Da hun var 8 år, blev forældrene skilt, men de beskriver begge bruddet som smertefrit.

– Jeg har altid haft et godt forhold til både min mor og far. Så jeg kan ikke bebrejde dem, at det gik, som det gik. Måske begyndte det at gå galt, da jeg blev misbrugt som 12-årig.

Hun fortæller, hvordan en ældre fyr, hun kendte, misbrugte hende seksuelt. Hun fik hurtigt et skævt billede af sin seksualitet, men hun forstod først senere, at det var et reelt misbrug.

– Jeg sagde ingenting til mine forældre, men efter noget tid begyndte jeg at få det dårligt. Jeg fik angstanfald, begyndte at isolere mig, og min personlighed ændrede sig meget.

Gabriellas mor lagde mærke til, at hendes datter ændrede sig, men hun slog det hen som teenageproblemer.

– Jeg havde jo ingen anelse om, hvor dårligt hun egentlig havde det, fortæller hendes mor, der en dag spurgte datteren, om hun ville med i svømmehallen.

– Da hun sagde nej, blev jeg meget forundret, for hun elskede at svømme. Det var først senere, at jeg fandt ud af, at hun ikke ville vise mig de mange ar, hun havde på sine arme.

Fik bekræftelse fra ældre mænd

Det startede i 8. klasse, hvor Gabriella begyndte at pjække fra skole. Hun gjorde sig klar om morgenen, gik ud ad døren, men i stedet for at gå til skole gemte hun sig bag en busk, indtil hendes mor var taget på arbejde, hvorefter hun smuttede hjem igen.

Ofte lå hun i mørket på sit værelse, men efter et stykke tid begyndte hun at have kontakt med mænd online.

En af hendes veninder havde vist hende den såkaldte ”chatroulette” på nettet, hvor man kan komme i kontakt med tilfældige fremmede, hvorefter man kan ”snakke” med hinanden.

– I begyndelsen var det bare lidt for sjov, men jeg fandt hurtigt bekræftelse i at være i chatrummet. De ældre mænd var søde og roste mig. Nogle havde jeg kontakt med dagligt, og da de begyndte at bede mig om at klæde mig af, gjorde jeg det, fortæller Gabriella.

Vennerne faldt fra

Det eskalerede hurtigt, og nogle dage havde hun kontakt med 50 mænd. Ofte ville de gerne mødes med hende i virkeligheden, men der skulle gå nogle år, før hun tog mod til sig.

– Jeg havde skrevet sammen med en mand i fire måneder, da vi mødtes på en metrostation og gik hjem til ham. Vi begyndte med at drikke te og se serier i tv. Jeg forventede, at han ville have sex med mig, og jeg havde ret. Jeg havde egentlig ikke tænkt, at jeg skulle have penge, jeg var nok bare nysgerrig, men han insisterede på at betale mig. Det var nok for at dulme hans dårlige samvittighed over at have sex med en 15-årig.

I takt med at Gabriella begyndte at mødes med mænd, begyndte vennerne lige så stille at falde fra.

– Jeg havde pludselig en datter, der blev mere og mere deprimeret, og jeg kunne nærmest ikke kende hende, men når jeg spurgte, fik jeg ikke noget svar, fortæller hendes mor, der var bekymret for, at hun måske eksperimenterede med stoffer og alkohol.

– Jeg kendte ikke til selvskade, altså at man kan skære i sig selv eller udsætte sig selv for farlige situationer for at dæmpe sin angst. Dengang vidste jeg heller ikke så meget om sociale medier og havde ikke kendskab til, hvordan det kunne blive misbrugt.

Alle slags mænd

På skolen var de også bekymret for den unge pige, der på kort tid havde ændret adfærd. En lærer kontaktede en rådgiver, og Gabriella blev henvist til ungdomspsykiatrien. I seks uger var hun der, men hun røbede ikke sin hemmelighed. I stedet eskalerede prostitutionen. Hun solgte sex op til seks gange om ugen, og ofte var det til mænd mellem 35-55 år.

– En af dem fortalte, at han var baseballtræner for sine døtre, og mange af dem, jeg var hjemme hos, var almindelige fædre, der havde billeder af deres børn på væggen. De var alle forskellige med forskellige job. Det eneste, de havde til fælles, var, at de godt kunne lide at have sex med en 15-årig i deres frokostpause, fortæller Gabriella, der en dag fik det så dårligt på vej i toget til Stockholm, at der skulle ske noget. Hun fik tilknyttet en kontaktperson, og nu fortalte hun for første gang, at hun solgte sig selv.

– I et år stoppede jeg med at sælge sex, men da indsatsen blev fjernet, begyndte jeg igen, siger Gabriella, der stadig ikke havde fortalt sin mor, hvad hun havde lavet.

Det var først, da hendes mor en dag skulle låne hendes telefon, at brikkerne faldt på plads.

– Jeg kan huske, at tårerne væltede ned ad mine kinder, da jeg læste, hvad mændene skrev. Gamle, manipulerende mænd, der forsøger at blive venner med unge piger, hvorefter de udnyttede dem seksuelt. De burde vide, hvordan de ødelægger deres liv, siger hendes mor, der efterfølgende fulgte sin datter i skole og sad uden for klasseværelset, indtil undervisningen var slut.

Har det stadig svært

For hendes mor har det hårdeste været at tilgive sig selv for ikke at have set tegnene.

– Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage, men det kan jeg ikke. Som mor har jeg kun kunnet handle ud fra det, jeg vidste, og jeg hjalp hende heller ikke, hvis jeg bare brød sammen, fortæller hendes mor, mens hun kigger på sin datter.

– Jeg ved, at mine forældre har gjort det bedste, de kunne, siger Gabriella, der stadig er i gang med at bearbejde de mange år, hvor hun solgte sin krop.

Hun har lukket meget af følelsesmæssigt, og hun går i traumebehandling, hvor hun langsomt gør fremskridt. Hendes liv er stadig præget af angst, og hun ved ikke, om hun nogensinde kommer til at være den, som hun var engang. Især forholdet til seksualitet har hun det svært med.

– Jeg har aldrig haft sex baseret på kærlighed, og jeg har slet ikke lyst til det, siger Gabriella, der har startet en protestbevægelse, der fokuserer på de mest sårbare i samfundet.

– Mændene ved muligvis ikke, hvor meget de skader pigerne, og derfor skal der mere fokus på det. For sex er ikke en menneskerettighed.

Sponsoreret indhold