Skæbner

Speedway er mit liv

22. juli 2013 af Carsten Holst. Foto: JØRGEN PLOUG
19-årige Nanna har, som den første kvinde skrevet professionel kontrakt med en speedwayklub

Det gør ondt, når en 19-årig spinkel pige med 90 km/t styrter med sin speedway motorcykel. Det har Nanna Jørgensen fra Bylderup-Bov i Sønderjylland tit prøvet. Hun har haft alle mulige fysiske skader. Men da hun den 9. august i fjor brækkede ryggen på speedwaybanen i Brovst i Nordjylland, tænkte den smukke teenager alligevel ved sig selv: "Jeg sætter mig aldrig på en speedwaycykel igen, hvis jeg overlever dette".

Men Nanna er lavet af et helt specielt hårdt stof. Når speedwaysæsonen om få uger starter igen, er den kønne gymnasieelev tilbage i sadlen på sin motorcykel. Hun er pige i en verden, der totalt domineres af mænd, og nu har hun som den første kvinde skrevet professionel kontrakt med en polsk 1. divisionsklub, nemlig Ostrow.

- Mange synes, at det er fedt jeg kører motorsport, mens nogle drenge mener, at jeg hellere burde gå til dans. Dem om det, siger Nanna.
Nanna er ud af en speedwayglad familie, og før og under løbene bliver hun støttet af sin far, Steen Jørgensen. Hendes mor er knap så vild med datterens interesse for fart. Hun havde helst set at Nanna kastede sig over en anden sport, dengang hun som 16-årig var gammel nok til at sidde på én af de helt store motorcykler magen til dem, de store stjerner kører på.

Men da Nanna brækkede ryggen var hun tæt på at stoppe karrieren. Men teenageren fik opbakning og hjælp fra mange sider, og besluttede at køre igen. For kort tid siden kom så belønningen i form af en professionel kontrakt med den polske klub i 1. division.
Nanna har sagt farvel til én kæreste. Han forstod ikke, og kunne ikke acceptere, hvor meget det kræves af Nanna at være med på højeste niveau. Og det vil hun. Den 19-årige jernlady går på gymnasiet i Åbenrå, og drømmer om engang at blive dyrlæge eller veterinærsygeplejerske.

Læs hele artiklen i Ude og Hjemme nummer otte

[email protected]

Sponsoreret indhold