Stella efter forældrenes skilsmisse: Jeg levede på flugt

For de fleste unge er det et stort øjeblik at blive 18 år. For Stella Falkenberg var det en ubeskrivelig lettelse, da hun fredag den 26. juni 2019 rundede det skelsættende årstal. Endelig var Stella nemlig blevet gammel nok til selv at bestemme over sit liv, der indtil da var gået i hårdknude for hende.
Læs også: Pia Kjærsgaard om sin barndoms store krise: Mor fik barn med onkel Poul
Skilsmisse
Som 18-årig og myndig kunne hun fra den dag selv afgøre, hvor hun vil bo og være, og hvordan hun vil leve sit liv. Nu er det ikke længere andre mennesker, der på grund af Stellas alder har retten til at flytte rundt på Stella, som om hun var en brik i et spil i den voksnes verden.
Det sidste år inden sin 18-års fødselsdag var et mareridt for Stella. På grund af problemer i hendes familie, bl.a. med en ond skilsmisse mellem hendes far og mor i 2012, blev Stella i 2018 som 17-årig tvangsanbragt på en institution på Mors. Men her ville hun ikke være. Hendes ønske om at bo hos sin far i Bramming blev ikke hørt.
På flugt
Som teenager har Stella derfor været på flugt fra myndighederne i både Danmark og i Tyskland, og hun har i perioder holdt sig skjult hos venner og bekendte i Vestjylland.
– Da livet var værst og konflikterne på sit højeste, ønskede jeg ikke at leve. Jeg forsøgte selvmord ved at tage en overdosis piller. Jeg var dybt ulykkelig, og mit liv gav ingen mening.
Selvmordet blev heldigvis afværget, hvilket Stella er lykkelig for i dag, hvor hun kan bo hos sin far, uden at det strider mod loven.
– Det er en vidunderlig følelse. Jeg er ikke længere på flugt og skal ikke hele tiden kigge mig over skulderen. Jeg er et frit menneske, fortæller Stella.
Ude og Hjemme møder den nu 18-årige pige hjemme hos hendes far, Henrik Falkenberg, 49 år, i hans villa i Bramming uden for Esbjerg. I indkørslen står Stellas lille bil, som hun fik af sin far til sin 18-års fødselsdag, og bunken af papirer på spisebordet vidner om Stellas ulykkelige sag.
Henrik Falkenberg indrømmer, at han ikke har været den perfekte far for Stella. Men han havde ikke forventet, at hans skilsmisse fra pigens mor for syv år siden ville få så katastrofale følger for datteren.
– Min ekskone og jeg magtede ikke at tackle de udfordringer, som bruddet mellem os gav. Nu nytter det ikke noget at skyde skylden på hinanden. Jeg forsøgte at gøre mit bedste, men det var ikke nok, siger Henrik Falkenberg.
Ond skilsmisse
På grund af et såkaldt højt konfliktniveau i ægteskabet kom Esbjerg Kommunes Familierådgivning ind i billedet allerede tilbage i 2008. Henrik Falkenberg og ekshustruen har foruden Stella tre andre børn, som har fået psykologhjælp på grund af husspektakler, voldsanmeldelser, stridigheder og forældrenes grove beskyldninger mod hinanden.
I sommeren 2014 blev moren i Vestre Landsret tilkendt den fulde forældremyndighed over alle fire børn.
I oktober 2018 besluttede Børne- og Ungeudvalget i Esbjerg, at Stella skulle tvangsanbringes uden for hjemmet. Årsagen var, at hendes mor efter myndighedernes opfattelse ikke var i stand til at tage vare på datterens udvikling. Dermed startede Stellas mareridt, og hun blev et uskyldigt offer for den langvarige konflikt mellem forældrene.
Læs også: En læser fortæller: Lykke ventede på mig
Tvangsanbragt
Da Stella på rådhuset i Esbjerg den efterårsdag i fjor fik meddelelsen om, at hun skulle tvangsanbringes, reagerede hun ved at låse sig inde på et toilet. Herfra blev det kun værre for teenageren. Stella blev anbragt på en institution på Mors, og i december 2018 var pigen hjemme på juleferie.
27. december skulle hun være vendt tilbage til institutionen, men det skete ikke. Sammen med sin far havde Stella i stedet planlagt en flugt. Hun stod på toget i Bramming med kurs mod Nykøbing, men allerede efter få kilometer stod hun af på den næste station i Tjæreborg. Her ventede faren, som kørte sin datter til et skjulested i Esbjerg.
– Jeg ville ikke tilbage til institutionen. Jeg skrev bl.a. et opslag på Facebook, hvor jeg fortalte om mine ønsker, men ingen lyttede. Jeg var jo kun 17 år, og så har man ingen selvstændige rettigheder, fortæller Stella.
Besvimelsesanfald
Da far og datter fik en fornemmelse af, at myndighederne var på sporet af den efterlyste pige, hentede Henrik hende i Esbjerg og smuglede hende over grænsen til Tyskland. Her blev Stella på et tidspunkt ramt af et besvimelsesanfald, sandsynligvis udløst af det voldsomme psykiske pres, som den efterlyste pige var udsat for.
Hun blev indlagt på et hospital, men eftersom institutionen på Mors havde beslaglagt både hendes pas og det blå sygesikringsbevis, fik hun ved udskrivelsen en regning på ca. 34.000 kr.
Fordi faren var frataget forældremyndigheden over datteren, ønsker Henrik Falkenberg ikke at betale regningen. Stella håber, at kommunen eller forsikringsselskabet vil betale beløbet, som sygehuset har sendt til inkasso.
Læs også: Skilsmissebørn har mindre stress, hvis de bor hos både far og mor
Gemte sig i skab
Stella blev efter en måned hentet hjem fra Tyskland af sin far, og datteren blev skjult i hjemmet i Bramming. Myndighederne fik nys om skjulestedet, og klokken 00.10 natten til onsdag den 27. februar ankom to betjente til villaen. Med sig havde de en ransagningskendelse og dermed tilladelse til at gennemsøge huset. Stella havde skjult sig i et skab på sin fars soveværelse, men hun blev fundet af betjentene.
På politigården i Esbjerg fik Stella selskab af kommunens sociale bagvagt, og det blev besluttet, at pigen skulle tvangsanbringes på en institution i Esbjerg. Her ville Stella heller ikke være, men fastholdt sine ønsker om at bo hos sin far.
Henrik Falkenberg blev sigtet for at skjule sin datter for myndighederne. Hvis han dømmes, risikerer han i værste fald op til to års fængsel for ”at skjule en undvegen ung eller et barn”. Formuleringen skyldes, at Henrik Falkenberg ikke har forældreretten over datteren.
Et godt liv i vente
Da Stella blev 18 år, åbnede der sig helt nye perspektiver for hende. For længe siden aftalte Stella med sin far, at når hun var fyldt 18 år, og hun dermed selv var i stand til at bestemme over sit liv, skulle de på ferie sammen.
16. august rejser de til Malta på ferie, og bagefter har Stella store planer for sin fremtid. Til september starter hun på guideskole på Mallorca, og drømmen er at arbejde som rejseleder på eksotiske feriemål.
For første gang i sin kaotiske ungdom glæder Stella sig til alt det spændende, der venter forude. Mens hendes jævnaldrende levede livet som teenagere med fester, socialt samvær og traditionel skolegang, kæmpede hun som 17-årig med selvmordstanker, depression og bange anelser for fremtiden. Men det er slut nu. Stella er blevet 18 år og kan selv bestemme.
– Jeg er sikker på, at der også venter et godt liv til mig, siger Stella med et forsigtigt smil.