Skæbner

Stina mistede sin datter: Venter nu tvillinger

16. marts 2016 Tekst og foto: Svend Aage Madsen og private. Bearbejdelse: Carsten Holst
For Stina og Espen varede lykken som forældre mindre end to måneder. Da Stina en formiddag lagde datteren Jannicke til at sove, vågnede den lille pige aldrig igen. Nu venter Stina tvillinger, og hun glæder sig usigeligt. Lykken er stærkere end sorgen.

Stina Josefsen er højgravid, og hun glæder sig, som kun en vordende mor kan gøre det. Hun kan næsten ikke vente på, at der igen kommer støj og barnegråd i hendes hjem. Stilheden er nemlig det værste.

Blot 17 år gammel mistede Stina sin knap to måneder gamle datter til vuggedøden. I perioder havde den unge mor svært ved at se en mening med livet, og hun søgte trøst i alkohol og selvmedlidenhed.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Savner deres datter

Men nu er lykken vendt for hende og kæresten Espen Stenhaug. Parret venter tvillinger, og de glæder sig begge til igen at skulle indtage forældrerollen.

LÆS OGSÅ: 15-årige Mathias fra DR Ultra om sin store sorg: Min far var sej

– Selvfølgelig savner vi vores døde datter. Men nu har vi noget at glæde os til. Tvillingerne hverken kan eller skal erstatte Jannicke. Vi glemmer hende aldrig. Vi kommer ikke til at opleve Jannicke som storesøster, og det er svært. Selv små fødder sætter dybe spor, siger Stina Josefsen.

Stina og Espen med datteren Jannicke.

Ung mor

Stina var blot 17 år, da hun blev gravid med Jannicke. Men teenageren var ikke et øjeblik i tvivl om, at hun ville gennemføre graviditeten. Stina glædede sig til at blive mor.

Hverken hun eller hendes to år ældre kæreste, Espen Stenhaug, var naive, da de besluttede at stifte familie så tidligt. Kæresteparret vidste, at det ville blive svært, men barnet og familielivet skulle have en chance. Dengang havde de to ingen anelse om, hvor svært det ville blive for dem, og hvor kort deres lykke ville vare.

– Vi fik verdens smukkeste datter, siger Stina, mens hun viser fotos og video fra fødslen.

LÆS OGSÅ: Jeg helbreder mig selv ved tankens kraft

Den fandt sted på sygehuset i Harsted ikke langt fra parrets hjem i Evenskjer i Norge. Jannicke Irmelin blev født den 12. april 2014, og de fik et nemt barn. Hun sov hele natten og var god til at spise. De to unge følte, at de havde fået et englebarn.

Den lille pige trivedes, og alt virkede normalt. Men tragedien lurede i den nærmeste fremtid. Espen skulle til nabobyen Kongsberg for at aflægge eksamen som glasarbejder, og Stina og datteren tog med for at besøge familie. Under eksamenen boede Espen på kollegie for at få ro. Det gjorde han også den 17. juni 2014, da parret mistede deres lille pige til vuggedøden.

Vuggedød

Den næsten to måneder gamle datter vågnede tidligt den dag, men hun havde det fint. Stina gav hende mad, og efter at have skiftet ble på Jannicke, lagde mor og datter sig på en sofa for at sove lidt igen.

– Jeg vågnede efter nogle timer og syntes, at vi havde sovet alt for længe. Samtidig fik jeg en fornemmelse af, at alt ikke var, som det skulle være, siger Stina.

Jannicke virkede stiv, og hun så blålig ud i ansigtet. Hun var livløs, og Stina opdagede, at datteren havde blod i næsen. Den unge mor forsøgte at genoplive Jannicke og ringede til alarmcentralen. Mor og datter blev i hver sin ambulance kørt til sygehuset. Inderst inde følte Stina, at datteren var død. Alligevel klamrede hun sig til håbet om, at der ville ske et mirakel. En grædende sygeplejerske på hospitalet fik hende til at indse, at der ikke var noget håb.

Afhørt af politiet

– Jeg brød sammen, da det gik op for mig, at Jannicke virkelig var død. Jeg anede ikke, hvad jeg skulle gøre af mig selv, og havde blot lyst til at synke ned i et stort, dybt hul, siger Stina.

Espen var godt i gang med sin ugelange eksamen, da Stina ringede og fortalte ham nyheden, som ingen kunne have forberedt ham på. Først troede han ikke på det. Men da han lidt senere sammen med Stina stod på sygehuset foran sengen med deres datter, gik virkeligheden op for ham.

– Det så ud som om, hun sov. Men vi fik ikke lov til at holde hende i vores arme. Hun skulle obduceres, fortæller Espen.

LÆS OGSÅ: Det var kattens: Verdens ældste mis

Som altid ved et barns vuggedød blev Stina rutinemæssigt afhørt af politiet. Hun følte det som en beskyldning, og som om hun havde gjort noget galt. Efter tre dage så det ulykkelige kærestepar deres afdøde datter igen, inden hun blev lagt i kisten. De gav hende en sutteklud og en lille bamse med ud på den sidste rejse. Derefter blev Jannicke begravet fra Skånland Kirke, hvor hun efter planen skulle være døbt.

– Vi planlagde dåben i september. Vi havde selvfølgelig ikke i vores vildeste fantasi forestillet os, at vi skulle begrave hende to måneder før, siger Stina.

De små kister er de tungeste, ved Stina og Espen, der her tager afsked med datteren Jannicke. Hun levede kun i 2 måneder.

Begyndte at drikke

Hun og Espen bar hver dag datteren i deres arme de få uger, hun fik lov at leve. Derfor var det også naturligt for dem at bære datterens lille kiste sammen og sænke den i graven.

– Stilheden i hjemmet var det værste, efter at Jannicke var død. Vi var vant til mange lyde, men nu var der stille hele tiden. Ikke en lyd, siger Espen.

LÆS OGSÅ: Lukas Graham: Tak mor

Stina og Espen tacklede sorgen forskelligt. Stina begyndte i afmagt at drikke.

– Alkoholen fik mig til at føle, at jeg havde kontrol over mine følelser, men det var svært. Jeg begyndte at græde, hver gang jeg så en baby. Langsomt gik det op for mig, at den form for selvmedicinering ikke gjorde noget godt for hverken mig eller Espen, siger Stina.

Fik hjælp

Gennem Landsforeningen Uventet Barnedød fik parret hjælp. Det var rart at møde andre, der havde været igennem det samme. Specielt Stina blev overbevist om, at hun ikke havde gjort noget forkert, og at datterens død ikke var hendes skyld. De lærte også, hvordan og hvor man kan hente kræfter og inspiration til at komme videre. Det var muligt at øjne lys for enden af mørket.

Venter tvillinger

Stina og Espen blev forlovet i sommeren 2015. Blot nogle uger senere opdagede Stina, at hun var gravid igen. En scanning afslørede, at hun venter tvillinger til marts. Men det er ikke kun glæde og forventning alt sammen. Med to børn i maven føler både Stina og Espen, at de har dobbelt så mange bekymringer at tænke på i forhold til Stinas første graviditet og fødsel.

LÆS OGSÅ: Dræbt på sin første vagt

Men med udsigten til at få tvillinger vendte lykken tilbage. Nu ser de unge forældre frem til igen at få noget at leve for. De kan næsten ikke vente, til lyden af barnegråd og larm igen lyder i huset. Det er nemlig tegn på liv. Både Stina og Espen véd, hvor skrøbeligt det kan være, og hvor hurtigt lykken kan vende.

Vi glæder os usigeligt til at få liv og larm i huset igen. Stina Josefsen, 20, og kæresten Espen Stenhaug, 22.

Forebyg vuggedød: Barnet skal sove på ryggen

Vuggedød er betegnelsen for pludselig død (Sudden infant death syndrome) hos et rask spædbarn under et år. I 70’erne og 80’erne skete der en kraftig stigning i antallet af vuggedød i Danmark, fordi Sundhedsstyrelsen i 1970 anbefalede aldrig at lægge et spædbarn på ryggen, når det skulle sove. I 1980 blev det direkte anbefalet at lægge et spædbarn på maven i vuggen. Grunden var eksempler på, at babyer var blevet kvalt i deres opkast.

LÆS OGSÅ: 2-årig kvalt i en vindrue: Jacob tabte kampen

Efter en stigning i antallet af vuggedød revurderede man rådet. I 2001 lød anbefalingen på det direkte modsatte, nemlig at man altid skal lægge et spædbarn på ryggen, når det skal sove. Der skete med det samme et fald i antallet af vuggedød fra tidligere 120-130 tilfælde om året til under 15. Man kan ikke forklare, hvorfor spædbørn lider vuggedøden. I 2013 udarbejdede Sundhedsstyrelsen en række råd til at forebygge vuggedød. Nogle af dem lyder således:

Barnet skal sove i sin egen seng i nærheden af forældrene. Der skal være mellem 18 og 20 grader på barnets værelse, og forældrene må ikke udsætte barnet for passiv rygning. Barnet skal altid sove på ryggen, mens det så vidt muligt skal ligge på maven i vågen tilstand, for at forebygge et fladt baghoved.

Sponsoreret indhold