Skæbner

Susanne blev udsat for mobning på arbejdspladsen

23. maj 2017 Af Anette Bülow. Foto: Julia Sjöberg
Uanset hvad hun gjorde, blev Susanne kritiseret af sine kolleger. Hun forsøgte at ændre sig og tilpasse sig, men så fandt de bare på nye ting at mobbe hende for. Da hun endelig brød sammen, græd hun uafbrudt i to uger. Læs Susannes historie om mobning på arbejdspladsen.
Susanne, der blev udsat for mobning på arbejdspladsen

Susanne blev udsat for mobning på arbejdspladsen: Jeg tilgiver dem aldrig
 

Susanne Johansson havde arbejdet i en børnehave i mange år, da hun besluttede sig for at videreuddanne sig til børnehavelærer. Hun brændte for at arbejde med børn og syntes, at det ville være sjovt at videreuddanne sig.

Efter at have arbejdet halvandet år som børnehavelærer blev hun overflyttet til en anden arbejdsplads på grund af omstrukturering – og så begyndte hun at blive mobbet efter bare et par ugers forløb.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Der var én på holdet, der var viljestærk og dominerende, og hun fik de andre med sig mod Susanne. På det første personalemøde havde de talt sammen inden og kom med en masse kritik, som gik på, at Susanne ikke passede sit arbejde, og at hun ikke egnede sig som lærer. Susanne tog det til sig og forsøgte at ændre sig i forhold til, hvad de havde sagt, men så fandt de bare på noget nyt. Hun oplevede også, at de forsøgte at få hende til at lave fejl, så de kunne anmelde hende.

Susanne var blevet prygelknabe, og kollegerne brokkede sig over alt, hvad hun gjorde. Når hun gav tilbage med samme mønt og sagde fra, fik hun at vide, at hun var sur. Efter nogen tid følte hun, at de var ude på at slippe af med hende, og så kontaktede Susanne sin fagforening.

Læs også: Linda blev også udsat for mobning på arbejdspladsen

Kæmpede stædigt
– Jeg tror, at de var efter mig, dels fordi jeg var ny i faget og ikke så sikker i min arbejdsmæssige rolle, og dels fordi jeg havde ny viden fra studiet, hvad de andre ikke havde. Jeg tror, at det gjorde dem misundelige.
 

Susanne kæmpede længe, fordi hun er stædig, men en dag gik det ikke længere: En eftermiddag, da hun var på vej hjem fra jobbet, brød hun sammen i gråd. Det var en gråd, der ikke ville holde op. 

Lægen sygemeldte hende på grund af udmattelsesdepression, og bagefter græd hun i 14 dage. Alt faldt fra hinanden derhjemme. Hun orkede ikke at passe sine børn, ikke ordne sit hjem og ikke planlægge noget. Hendes hukommelse blev dårlig, hun følte sig som jaget vildt og havde det virkeligt dårligt.

Mobningen havde hjernevasket Susanne og fået hende til at tvivle på sig selv. Hun troede ikke, at hun kunne klare at arbejde som børnehavelærer, fordi det var det, de andre havde fortalt hende. Heldigvis havde hun venner, som hun kunne tale med, og som støttede hende, og dem talte hun meget med i den periode. 

Udover det fik Susanne fremskyndet en planlagt operation, og takket være det kunne hun blive hjemme i otte måneder. I den tid talte hun også med en psykolog, men det, der virkelig hjalp hende, var alternativ behandling som healing og meditation. Hun læste også selvhjælpsbøger.

Læs også: Maria fortryder: Jeg mobbede Martin, så han tog sit eget liv

Nyt liv med firma
Efter sygemeldingen fik Susanne en aftrædelsesordning med sin arbejdsgiver. På det tidspunkt havde hun været ansat i 14 år.

– Det er jo desværre almindeligt, at man ordner det på den måde i stedet for at løse problemet, og det er en forfærdelig fornemmelse, siger Susanne trist.

Men det fik hende ikke ned med nakken. Mens hun var sygemeldt, besluttede hun sig for at etablere sit eget firma. Det er en kunsthåndværkervirksomhed, PysselQvinnan, hvor alle produkter er lavet af miljøvenligt genbrugsmateriale. Desuden laver hun værkstedsundervisning for både børn og voksne.

– Det har været sjovt, for jeg elsker jo at arbejde med børn, og børn elsker mig. Susanne har også vikarieret i børnehaveklasser og i ældreforsorgen, hvor det er gået godt, og hun har været glad for at arbejde der. Her har hun igen følt sig værdsat, men hun har stadig ikke lyst til at blive fastansat børnehavelærer.

– Jeg er nok bange for, at det samme vil kunne ske igen. Så jeg håber, at jeg kan leve af mit firma og af at vikariere en gang imellem. 

Mobningen har givet Susanne et dybt sår i hjertet, og det kommer nok aldrig til at forsvinde helt. Det skulle være så sjovt at arbejde som børnehavelærer, men for Susanne blev det et mareridt, og hendes karriere blev ødelagt.

Sponsoreret indhold