Skæbner

Svulsten forsvandt af sig selv

24. maj 2010 af Joan Andersen
En kun tre-årig pige er mirakuløst blevet helbredt for kræft. Da hendes lille krop ikke kunne holde til mere kemoterapi, opgav lægerne at behandle hende, hendes forældre frygtede det værste. Men nu næsten et år efter er hjernesvulsten helt forsvundet.
Foto: Polfoto
Foto: Polfoto

Svulsten kunne ikke opereres væk.
Den voksede bag den tre-årige piges smukke øjne og truede med at gøre hende blind, give hende en permanent hjerneskade og sinke hendes udvikling.

Øjnene var mærkelige
Liberty Rose Finn og hendes tvillingsøster Destiny Mai Finn virkede begge sunde og raske, da de blev født i december 2006.
Kun seks uger senere fattede forældrene Carl og Dawn, 32 år, mistanke om, at der var noget galt.

Libertys øjne rullede rundt på en mærkelig måde.
Lægen mente i første omgang ikke det var noget alvorligt, men en test på hospitalet i Nottingham viste en begyndende gevækst rundt om nerverne mellem Libertys hjerne og øjne.
Svulsten forstyrrede hendes syn.

Skrap kur
I oktober 2007, hvor pigen kun var 10 måneder gammel, begyndte Liberty på et 18 måneders behandlingsforløb med kemoterapi og forskellige slags medicin som et led i et forsøg.

Svulsten skrumpede til halv størrelse, men lille Liberty var så syg, at hun ikke kunne holde til mere kemo eller anden medicin.
Hun risikerede stadig at blive blind, og svulsten kunne vokse sig stor igen.

En utrolig besked
I midten af februar skulle Liberty scannes igen, her fik forældrene den utrolige besked: - Svulsten er væk!
En kombination af eftervirkningerne fra behandlingen og en helt "spontan regression" havde fået kræften til at forsvinde.

- Da vi tog ind på hospitalet, forventede vi at få at vide, at svulsten enten var vokset,eller at alt var ved det gamle, siger Dawn, som bor i Burton i England.
- Vi havde ikke i vores vildeste fantasi forestillet os, at den bare kunne forsvinde. Jeg havde det som om, jeg svævede i en drøm. Svulsten var så stor før, og nu var den bare væk.

Læs også: Pernille fik kræft som femårig.

Liberty blev rask
Dawn var ude af stand til at fatte, at hendes lille pige endelig var rask.
- Jeg spurgte lægen igen og igen: Er det Liberty på billedet, er du sikker, fortæller hun.

- Carl og jeg var mundlamme. Da vi kom til os selv, og jeg ringede til min mor for at fortælle nyheden, brød jeg fuldstændig sammen. Liberty er helt unik. Hendes egen krop har kæmpet mod kræften og vundet. Hun er elsket af alle, der møder hende, og der er intet, jeg ville ændre ved hende. Det er vidunderligt at kunne give håb til andre forældre med børn, der har den samme slags svulst, at vise dem, at mirakler kan ske, siger den lykkelige mor.

Lys fremtid
Liberty kan nu se frem til en lys fremtid sammen med sin tvillingsøster Destiney, bror Alex, 15 år, og syv-årige søster Gemma Louise.
Hun skal stadig scannes hvert halve år, måske bliver det lavet om til en årlig begivenhed på grund af de flotte resultater.

- Om resultatet skyldes kemoterapi, eller om Libertys egen krop har gjort det af sig selv, er ikke det vigtigste her, siger professor Richard Grundy fra Queens Medical Center i Nottingham.

En stærk lille pige
- Liberty er en meget heldig pige. Kemoterapi er tit ikke særlig effektiv i disse tilfælde, og synet kan være meget svært at få tilbage. Men Liberty har reageret ekstremt godt på behandlingen, både i forhold til at svulsten er skrumpet drastisk, men hendes syn er også blevet bedre. Vi er glade for, at den sidste scanning viste, at svulsten er blevet endnu mindre på trods af, at det er ni måneder siden, hun fik kemoterapi.
Selv om der stadig er tegn på sporadiske områder med sygt væv, så er det meget opmuntrende, at den centrale del af svulsten er helt væk, siger han.

Roz Osborne fra Samantha Dickson Brain Tumour Trust tilføjer:
- Svulsten kan være forsvundet efter en guddommelig indgriben eller det faktum, at Libertys krop var så stærk, at den bekæmpede kræften. Kemoterapi i sig selv mister sin effekt få måneder efter, behandlingen slutter. Det understreger bare, hvor meget vi ikke ved om kræft i hjernen, siger han.

Sponsoreret indhold