Skæbner

Tab tre kilo og giv din baby bryst

14. december 2014 af Kristian Bo Eriksen, Foto: Allover (Modelfoto)
Nye forskningsresultater viser, at to enkle råd dels reducerer risikoen for overhovedet at få brystkræft, dels øger chancen for at overleve sygdommen, hvis den har ramt.

Risikoen for at udvikle brystkræft falder med op til 20 procent, hvis en kvinde ammer sit barn. Det fremgår af en ny, stor forskningsrapport, der blev fremlagt på det årlige San Antonio Brystkræft Symposium i USA.

I undersøgelsen har man fulgt hele 750.000 kvinder fra fire verdensdele gennem en lang årrække, og forskerne var overraskede over, hvor stor betydning amning har for, om en kvinde senere i livet bliver ramt af brystkræft, skriver den engelske avis The Telegraph.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

LÆS OGSÅ: Til min datters papmor

Det viser sig, at risikoen for at få de mest almindelige former for brystkræft falder med omkring 10 procent, hvis man har ammet sine børn, mens risikoen for at få de mere sjældne men til gengæld langt farligere brystkræftformer, falder med hele 20 procent.

-Hvis flere ammede og gjorde det i mindst 12 uger per barn, kan man reducere risikoen for brystkræft ganske signifikant, siger en af lægerne bag den store undersøgelse, Dr Graham Colditz fra kræftcentret på afdelingen for forebyggelse ved Washington University School of Medicine.

Langt større effekt

Han kan dog ikke sige, om lige præcis 12 ugers amning er det, der skal til. Lægerne har ikke undersøgt, hvor lang tid en mor skal amme, før effekten viser sig. Men helt generelt mindskes risikoen mere, jo længere man ammer.

Man har længe vidst, at amning nedsætter risikoen for, at moderen udvikler kræft. Men den ny undersøgelse viser, at effekten er langt større, end man tidligere har troet.

LÆS OGSÅ: Børn bør sove hos mor

Der kom også andre nye, overraskende resultater frem i San Antonio. En anden forskergruppe havde undersøgt, om kostændringer og vægttab betyder noget for muligheden for at overleve brystkræft.

Resultatet overraskede forskerne. For det viste sig, at et vægttab på bare 3 kilo øgede chancerne for at overleve brystkræft meget dramatisk. Op mod hele 70 procent højere er chancen for at overleve, hvis man taber ganske få kilo efter et cancerangreb og vel at mærke holder vægttabet i mindst fem år.

Angelina Jolie

Effekten var størst hos de patienter, der havde en af de brystkræftformer, som ikke er hormonrelaterede. For eksempel de, der bliver ramt af en genetisk betinget brystkræft, som den skuespilleren Angelina Jolie var i risiko for at få, og som fik hende til at få sine bryster fjernede.

-Resultaterne er et kraftigt signal om, at den rigtige kostplan har en langt større betydning, end man tidligere har troet, siger dr. Rowan Chlebowski fra Harbor-UCLA Medical Centre til avisen The Telegraph.

LÆS OGSÅ: Lone låner tre børn

Forskerne bag undersøgelsen har gennem en række år fulgt 2.400 kvinder med brystkræft, og de kvinder, der fulgte en fedtfattig diæt, og som derfor tabte sig, havde en langt større chance for at overleve efter 10 år. Ja, faktisk viser undersøgelsen, at den positive effekt holder, også når der er gået 20 år, skriver The Telegraph.

Sponsoreret indhold