Tanjas datter blev kun 19 år: Et træ ændrede alt

Ronja blev kun 19 år. Hun døde i en soloulykke på en øde landevej. Tanja trøster sig med, at ingen var skyld i ulykken og at Ronja ikke nåede at være bange.

Ronja nåede ikke at opfatte, hvad der skete. Hun nåede ikke at blive bange, og hun følte ingen smerte. Hun døde på stedet, da hendes bil ramte træet i vejkanten. Det trøster Ronjas mor 37 årige Tanja Bruun Hansen fra Havnsø. Hun viser os træet og fortæller om ulykken, som et vidne så den, og som politiet har beskrevet den.

Politimanden var rystet

- Jeg gik hjemme, da det ringede på døren. Udenfor stod en betjent. Han spurgte, om jeg var mor til Ronja, og jeg tænkte kun: Hvad vil han mon med hende? Ronja havde aldrig i sit liv gjort noget kriminelt. Han kom ind, men han sagde først ikke noget. Han lænede sig ind over mit spisebord og stod bare og stirrede. Til sidst fik han sagt: Jeg er ked af at måtte sige det, men din datter har været i et alvorligt trafikuheld. Hun er død.

Da han sagde det, hørte jeg ikke rigtig mere. Det var som at være i en svømmehal og have vand i ørene. I stedet for at bryde sammen, blev jeg praktisk. Jeg fik ringet til en veninde, som kunne kigge efter mine andre børn, mens jeg kørte med politiet. I bilen fik jeg ringet til Ronjas far og min mor. Hun og Ronja havde altid været meget tætte. Hun skreg i røret, og det gjorde ondt. Der kunne jeg mærke smerten, ellers var jeg nærmest bedøvet af chok og en følelse af, at jeg var nød til at være fattet, husker Tanja. 

Læs også: Natasha mistede sin bedste ven i en ulykke, som efterlod hende alvorligt såret.

Det var fredag d. 8 januar i år og vinteren var lige begyndt. Ronja havde akkurat haft sit kørekort i et år, og hun havde derfor ikke megen erfaring med at køre i sne eller på is. Klokken var lidt i fire, og hun var alene i bilen på vej til Fårevejle for at købe lidt take-away mad til hende selv og sin kæreste Frederik.

Ronja veg altid for modkørende

Det var ved at være mørkt, men Ronja kunne se så langt øjet rakte ned af den lige landevej, som skærer igennem nogle marker. Hun veg en smule for en modkørende bil, så hun kom ud i kanten af vejen  Præcis på det stykke på landevejen er markerne altid oversvømmede på begge sider, og vejen var derfor fuld af is. På et splitsekund gled bilens bagende ud og bilen drejede rundt om sig selv som i en håndbremsevending og havnede i den modsatte rabat. Der stod træet, og Ronja ramte det i en voldsom fart. Hun var død på stedet. Chaufføren som hun var veget for, så det hele i sit bakspejl. Han stoppede og løb over til Ronja, men der var intet at gøre. 

Læs også: Pige hørte sin egen begravelse

Ronja var Tanjas første barn. Hun var kun 17 år, da hun fik hende. Siden fik Tanja seks børn mere, men de har en anden far. Her er Tanja med Freja på 16 år, Benjamin på 15 år, Ofelia på 14 år og de små Silja på 5, Sasja på 2 og Trisja på 1 år. 

- Ronja lærte mig at være mor, fordi jeg var så ung, da jeg fik hende. Hun var på mange måder min sparringspartner, når der var problemer med de andre børn. Så kunne jeg altid spørge hende til råds. Hun var tålmodig, rolig og meget intelligent. Hun havde fem A-niveau fag på gymnasiet og hun glædede sig til at blive færdig og starte på biologi på Københavns Universitet. Hun ville være forsker. Det er ikke kun os, som har mistet vores elskede Ronja. Verden er gået glip af et klogt hoved, fortæller Tanja stolt og rørt over at stå ved det træ, som tog Ronjas liv.

Træet har fået en mindeplade

Flere har tilbudt hende at fælde det, men Tanja vil ikke have det. Hun føler sig forbundet til træet, og hun har bestilt en mindeplade, som hun vil sætte fast på dets stamme. Mindepladen starter således:

- Dette træ står evigt smukt med liv og styrke taget fra vores elskede datter, søster, barnebarn og kæreste Ronja Bruun Hansen.

Tanja skriver oplevelserne om ulykken og tiden efter ned i bogform. Du kan følge udviklingen af hendes bog ”Fredag 1540”   her på Facebook.

 

Du kan læse hele historien om Ronja og hendes familie i denne uges Ude og Hjemme, der udkommer i morgen onsdag d. 16. marts 2016.