Skæbner

Tirsdagene var de værste

14. januar 2015 af Bubber, bearbejdelse Karin Heurlin, foto Lars Horn
Ingen vidste, hvad der foregik bag paracelhusets hoveddør i galten. Udefra lignede de en almindelig kernefamilie. Men virkeligheden var en helt anden. Fra Katja var 9 år, levede hun et ubærligt liv derhjemme. Hun blev misbrugt. I 15 år holdt hun på sin hemmelighed. Men nu vil hun ikke længere tie stille. Hun har fortalt hele sin historie til Bubber

Haven var pæn, Katja og hendes lillebror var rene, og begge forældre passede deres fuldtidsarbejde. Umiddelbart var der ikke noget mærkeligt ved den lille familie i parcelhuset i den midtjyske by Galten. De var nok ligefrem det, man ville kalde en kernefamilie. Især fordi de hver uge gik ud af døren sammen alle fire for at tage til skydning i den lokale skydeklub, hvor faren var formand, moren sekretær, og hvor lillebroren var så talentfuld, at han fik anden pladsen ved Danmarksmesterskaberne.

Smilet forsvandt fra skolefotos

Men noget var helt galt. Måske havde nogen fået en mistanke, hvis de havde stirret rigtig godt og længe på Katjas skolefotos. I de første skoleår kiggede den rødblonde pige på fotografen med smil helt op i øjnene. Men efter 3. klasse skete noget. Katja pressede læberne sammen og hendes blik var reserveret. Som om nogen havde slukket glimtet i hendes øjne.

Ingen lagde mærke til forandringerne

Men ingen lagde mærke til det. Ligesom ingen tænkte nærmere over, hvorfor Katja altid skulle komme tidligt hjem. Hvorfor hun pludselig blev drenget i sit tøj og frisure. Hvorfor hun blev reserveret. Eller hvorfor hun slet ikke var vild med Boy bandet Backstreetboys ligesom alle de andre piger.

Ingen bed mærke i de små tegn. Og ingen så de videokameraer, Katjas far til sidst installerede uden for huset. Hvis nogen alligevel havde undret sig over noget, kunne de nok aldrig i deres vildeste fantasi forestille sig, hvad der egentlig skete bag hoveddøren i Galten.

Fortæller sin historie for at hjælpe andre

Jeg har mødt 28årige Katja Heilmann Nøhr, som har valgt at fortælle sin historie fra start til slut. Hun gør det næsten skræmmende klart og velformuleret uden at væve i ordene og hukommelsen. Ikke engang, når tårerne triller ned af hendes kinder, lader hun sig afbryde. Katja har nemlig ikke bare noget på hjertet. Hun har også et klart formål med at fortælle sin historie: Hun vil have andre i hendes situation til at finde modet, så de kan komme ud af den. Det er nemlig utrolig svært. Selv tog det hende 15 år.

Græd første gang

Katja var 9 år den tirsdag aften, hun sad i køkkenet og spiste med sin far og sin lillebror på knap to år. De fik rugbrødsmadder. Det gjorde de altid om tirsdagen. Det var nemlig den dag, Katjas mor havde aftenarbejde.

Rutinerne var, som de plejede om tirsdagen. Lillebroren kom i seng, og Katja kom i bad med sin far og fik bagefter nattøj på. Men denne aften kaldte han pludselig på Katja inde fra soveværelset.

Da Katja kom ind, var lyset slukket og gardinerne trukket for. Så sagde han de ord, som ændrede alt:

- Jeg så, du kiggede meget på min tissemand.

I dag er det næsten 20 år siden, men Katja husker det hele meget klart. Hvert et ord. Hver en bevægelse.

Hendes far bad hende røre ved den. Han bad hende smage på den. Så sendte han hende ud.

Når man kun er ni år, ved man ikke ret meget om, hvad sex er. Det gjorde Katja heller ikke. Hun vidste bare, at hun var bange. Hun mærkede også, at hun ikke kunne holde tårerne tilbage, men hun vidste ikke præcis, hvorfor hun græd.

Sådan gik hun i seng inde på sit eget værelse den nat.

Svært at høre Katjas historie

Katjas historie er så ubærlig, at det er meget svært at høre den. Den er også smertefuld at fortælle for Katja, men den skal ud.

LÆS OGSÅ: Jeg blev misbrugt af mors kæreste

- Jeg er helt sikker på, at incest foregår meget mere, end folk går og tror. Alene i min omgangskreds kender jeg seks personer, der har været udsat for noget, men det er kun to, der har fået hjælp. Folk aner ikke, hvad der sker i selv pæne hjem.

Ingen anede, at det foregik hjemme ved Katja. Hver eneste tirsdag. Hvor faren i starten udførte sin overgreb "blidt", så blev det hurtigt fuldbyrdet. Enten i sengen eller på badeværelset, hvor Katja lå på sine knæ på toilettet med begge arme om cisternen. Sandheden kan ikke pakkes ind. Smerterne var ubeskrivelige, og det blødte. Katja gik i stykker. På alle måder.

Følte mig klam

Hvad skete der med dig i den periode?

- Jeg puttede mig. Jeg holdt op med at være sammen med venner, jeg blev mere drenget og jeg ville ikke med ud i frikvarterene. Jeg følte mig så klam. Jeg havde jo sex med min egen far, og hvem vil lege med en, der er så ulækker.

Katjas far bad hende hver gang om at holde det som deres hemmelighed. Han var sikker på, hun opfyldte hans ønske. Alle i familien gjorde, hvad han sagde. Det havde de altid gjort. Ikke fordi de respekterede ham. De frygtede ham. Når Katja spurgte sin mor om noget, var svaret altid det samme: Spørg far. Hun turde ikke andet.

Spillede mor og dater ud mod hinanden

Hvordan var dit forhold til din mor?

- Jeg havde faktisk ikke et bånd til hende. Det var altid min far, jeg kom til. Han sørgede for at spille os op mod hinanden. Jeg hadede faktisk min mor, fordi han fortalte mig mange dårlige ting om hende.

Det må kræve en enorm snilde af din far at være så manipulerende?

- Det gjorde det også, og det er ret uhyggeligt, hvordan han snoede os alle sammen. Han kontrollere os helt ekstremt, og det var også derfor, han satte videoovervågning op rundt om huset.

Hjem og "vække" far

Da Katja kom i ottende klasse, fik hendes far nattearbejde, og det betød, at misbruget nu skete dagligt. Når hun fik fri, skulle hun gå direkte hjem og "vække far", som lå og ventede med lukkede øjne hjemme i sengen. Først når hun var færdig, kunne hun gå ud igen og fortsætte sit liv som teenager.

Selvom Katja nu var en både stor og klog pige, gjorde hun ikke oprør. Hun vendte højest hovedet væk, når han forsøgte at kysse hende.

Hans kaffeånde var forfærdelig, mindes hun.

LÆS OG SE OGSÅ: Louise blev forsøgt myrdet af sin eksmand

Fik muligheden for at afsløre far

Det var mens Katja stadig gik i ottende klasse, at hun pludselig fik en uventet åbning til at få det hele sagt, mens hun var på besøg hos sin mors lillebror og hans kone i Solrød Strand på Sjælland. Om aftenen sad hun alene med konen, som var lærer, og som netop havde hjulpet en elev væk fra et hjem med seksuelt misbrug. Netop derfor kunne hun se tegnene. Og netop derfor spurgte hun lige ud:

- Katja, misbruger din far dig?

Katja svarede med det samme. Hun tog sig ikke engang et par sekunder til at samle tankerne eller trække vejret.

- Nej, sagde hun højt og tydeligt.

Så snakkede de om noget andet.

Hvorfor sagde du det ikke?

- At sige det, er jo som at træde ud far en klippe. Man aner ikke, hvad der sker. Men i dag ville jeg da ønske, at jeg havde sagt det lige der. Jeg var jo langt hjemmefra og havde derfor ikke behøvet at være en del af det, når politiet kom. Men det kunne jeg ikke.

Misbruget fik lov til at fortsætte. Katja var ikke engang i sikkerhed, da hun et par år efter flyttede hjemmefra med en kæreste. Ikke engang selvom de flyttede helt til Sjælland.

Kæresten arbejdede nemlig på Thulebasen på Grønland, og når han var væk, kom faren gerne forbi et par dage. Så kunne han hjælpe med at sætte et par lamper op, som han sagde.

Havde fuld kontrol over Katja

Han satte da også lamper op. Ligesom de sammen gik ud og spiste og shoppede sådan som en voksen datter ofte gør med sin far. Men når de kom hjem, var intet normalt.

Hvordan kunne han blive ved med at gøre det, når du var voksen?

- Jamen, han havde stadig fuld kontrol over mig.

Du må have hadet de besøg

- De var frygtelige.

Far ventede stadig derhjemme

Katjas forhold til kæresten gik i stykker, og da hun flyttede tilbage til Jylland, kom hendes far på alle måder tættere på. Han insisterede på at have en nøgle til hendes lejlighed, og Katja anede aldrig, hvad der ventede hende, når hun kom hjem til sin lejlighed. Nogle gange var den tom. Andre gange sad hendes far og ventede i sofaen. Hver gang sad han der med en overlegen mine. Som om han havde kontrol over alt. Som om hans gerninger aldrig ville komme frem. Men det gjorde de.
Læs næste afsnit i Ude og Hjemme og se Katja fortælle sin historie her:

For at kunne vise dig dette indhold, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Sponsoreret indhold