Skæbner

Torben Lendager fra Walkers: En ægte overlever

30. marts 2017 af redaktionen
Foto: All Over Press og Polfoto
Han har prøvet det meste i sit 65-årige liv. Optrådt med glamrock-hits, grandprixnumre og dansk slagermusik, svømmet i piger, sprut og penge og overlevet nedture med skilsmisse, dødsfald og alvorlig sygdom. Torben Lendager har været med hele vejen – altid med det gode glimt i øjnene.

Følgende er skrevet af Jørgen de Mylius, som i en ny serie i Ude og Hjemme fortæller anekdoter om Dansktoppens største stjerner:

Torben Lendager har været igennem det hele. Fest, berømmelse, idoldyrkelse, piger, sprut, anerkendelse, pengestrøm, hitmager, alvorlig sygdom, kærlighed, skilsmisse… og en karriere, der trods store og- og nedture har varet fra den tidligste ungdom.

I de seneste år er Torben kommet sig mirakuløst over en lungecancer i begge lunger. Han synger igen for fuld blæs og har lige afsluttet årets turnerende Dansk Slager Parade med tætpakkede job igennem en hel måned.

Forældre ville stoppe Keld og Hildas forhold

Som sanger i den førende glamrockgruppe Walkers var Torben et af Danmarks største pop/rock-idoler i 70’erne. Efter tiden med Walkers blev Torben Lendager en af landets mest eftertragtede sangskrivere.

Nogle sange beholdt han til sig selv, men han delte også gavmildt ud til kolleger, og især blev hans grandprix-melodier sendt i udbud til kolleger. Blandt andet Lonnie Devantier, som i 1990 vandt med "Hallo Hallo".

Da Walkers brød igennem

Jeg havde selv glæden af at formidle Walkers' afgørende gennembrud. Tipparaden havde jeg hver uge på P3 i det meste af 70’erne. I modsætning til salgslisterne var det en afstemningsliste, hvor lytterne afgav deres stemme pr. brev.

Hver uge blev fem nye numre præsenteret sammen med Top 10. I 1971 fik jeg ”Marry Me” med Walkers ind. Det var bandets tredje single. Den første, ”Bang-Shang-a-Lang”, havde allerede været nogle uger på listen og givet gruppen mod på mere.

Susanne Lana: Et liv med vold, svigt og tragedie

Nu kom de med en hjemmelavet sang, skrevet af Torben og gruppens trommeslager Poul Dehnhardt. Og den fik en stormende modtagelse af lytterne. Den 19. december 1971 fik den stemmer nok til at brage direkte ind på en andenplads, og den 1. januar 1972 var den nr. 1.

Walkers var med et slag den førende danske glamgruppe, og i en periode havde de kun konkurrence fra de unge Olsen-brødre, der også lige var slået igennem med deres egen ”Angelina”.

Sangen blev begyndelsen på Torben Lendagers liv som sangskriver med korte kontante hits som speciale og et udadvendt liv som leverandør af samme slags fra scener over hele landet.

Vilde piger

Det blev en række hektiske år for Walkers som Danmarks glamkonger. Hvis Walkers ikke var på forsiden af tidens ungdomsblade Vi Unge og Ung Nu, så var de på midtersiderne, eller også var det Billed-Bladet eller Se & Hør, der havde gode historier om de fire idoler, der både skrev ørehængere, hang ud i byen med de udenlandske popstjerner, og som endda havde overskud til selv at skrive deres hits.

Flemming 'Bamse' Jørgensen: Forladt af mor - elsket af folket

Pigerne rev og flåede i Torben, som måtte have bodyguards på begge sider af scenen for ikke hele tiden at blive overfaldet af vilde piger.

Torben var opslugt af nuet. Der var ikke meget tid til samtaler med pensionsrådgivere eller revisorer. Og de gode penge, der strømmede ind, strømmede lige så hurtigt ud igen. Også sprutten flød i en lind strøm.

Mødte sin kone under en koncert

Torben blev gift med Susanne, som han mødte under en af koncerterne i den hektiske idoltid. Deres øjne mødtes, og inden aftenen var omme, var de sammen. Men Torben var på farten, et nyt sted hver dag, så der gik en rum tid, før de for alvor blev kærester.

Susanne er mor til Torbens børn Casper og Ditte. Parret blev dog siden skilt, og mødte herefter Lene. I 2015 måtte han dog tage afsked med hende, da hun døde af kræft. De havde været kærester i næsten 20 år.

Nina & Frederik: Fra verdensstjerner til svindel og mord

Året efter måtte han også sige farvel til sin makker Poul Dehnhardt, som desværre bukkede under for samme sygdom.

Også Torben har som nævnt været ramt af kræft. 

The Show Must Go On

Hans to børn Casper og Ditte havde affundet sig med, at deres far var kæderyger. Men en dag i 2010 blev hans hoste dem for meget. Torben blev sendt til læge. Og dommen var hård: Lungekræft i begge lunger.

Torben var paralyseret. Kontrakter blev aflyst, og han kom i akut behandling. I dag har han gennemgået alle nødvendige kure, en tredjedel af hver lunge er opereret væk, og Torben er raskmeldt.

Lis og Per: Postbuddet var min far

Tre uger efter den anden lungeoperation stod han igen på scenen i en TV 2 Charlieudsendelse. The show must go on. Hvis man kan. Og det kan Torben.

Læs hele Jørgen de Mylius' fortælling om Torben Lendager og Walkers i det nye Ude og Hjemme, som er på gaden den 29. marts-4. april.

Her kan du se nogle billeder fra Torben Lendagers liv og karriere:

Walkers

Sponsoreret indhold