Tragedien på Aases campingplads: Jeg forsøgte at standse morderen

En majdag sidste år gik en psykisk syg mand amok og dræbte en mand og sårede en anden på Stjerne Camping i Vejers. Dagen før tragedien havde campingpladsens ejer, Aase Christiansen, forgæves bedt politiet om hjælp til den uligevægtige gæst. Og i dag et år efter tænker hun stadig på, om hun kunne have gjort mere.

Der er dage, som man husker bedre end andre, og Aase Christiansen, 59, glemmer med sikkerhed aldrig onsdag den 24. maj 2017. Den dag vil for evigt stå mejslet i hendes bevidsthed, men det er ikke for noget godt, dejligt eller positivt.

Sammen med sin mand ejer Aase én af Danmarks smukkest beliggende campingpladser, Stjerne Camping, i den vestjyske badeby Vejers, hvor tusinder af campister året rundt slapper af og hygger sig. Men den onsdag for et år siden blev idyllen ødelagt for Aase Christiansen og de mange gæster, der var til stede på campingpladsen.

En psykisk syg mand, der i et par måneder havde boet fast på pladsen i sin campingvogn, gik amok med en kniv og forårsagede et sandt blodbad. Den dengang 53-årige dræbte en 64-årig mand og sårede en 69-årig anden mandlig gæst, der senere afgik ved døden. Den mentalt syge gerningsmand overfaldt de to i baderummet på campingpladsen, og den 64-årige fra Fyn døde øjeblikkeligt. Den 69-årige fra Rødekro i Sønderjylland døde nogle måneder senere, kort efter han var fyldt 70.

For nylig satte retten i Esbjerg et foreløbigt punktum i den tragiske drabssag, da den nu 54-årige gerningsmand blev idømt en anbringelsesdom på ubestemt tid for drab og drabsforsøg.

Læs også: Fie tilgiver aldrig sin far: Han slog mor ihjel

Fylder stadig meget

Men for Aase er sagen ikke slut, også selv om hun og hendes familie forsøger at lægge tragedien på campingpladsen bag dem.

– En campingplads er et sted, hvor gæsterne kommer for at slappe af, hygge sig og have en god tid. Ingen forventer, at et blodigt drama skal udspille sig netop sådan et sted. Min mand og jeg overtog i 1976 pladsen efter min svigerfar, og indtil den skæbnesvangre dag for et år siden har der ikke været nævneværdige episoder. Det er måske også derfor, at tragedien stadig fylder så meget. Det er næsten uvirkeligt, siger Aase Christiansen.

En rar og flink mand

Aase glemmer aldrig tragedien, og hendes tanker er ofte hos de pårørende. Det gælder både dem, der mistede et kært familiemedlem eller ven, og det gælder de hårdt ramte pårørende til gerningsmanden.

– Jeg kendte gerningsmanden gennem et par måneder, og han var en rar og flink mand. Han bød min mand på kaffe, når han slog græs uden for sin campingvogn, og han spurgte mig ofte, om han nu også havde betalt det, han skulle. Hans børn og børnebørn besøgte ham en gang imellem, og alt åndede fred og ro. Jeg havde ingen idé om, at manden var syg i sindet. Han var en gæst som mange andre, fortæller Aase Christiansen.

Men dagen inden den psykisk syge mand gik amok, fik Aase et forvarsel om, at noget var helt galt. Af andre gæster fik hun at vide, at en tilsyneladende stærkt beruset mand opførte sig besynderligt. Han sad på hug ved sin campingvogn og plukkede gæs, da Aase kom cyklende for at tale med ham og se, hvad der var i vejen. Hun kunne straks konstatere, at den var helt galt med den midaldrende campinggæst.

Se også: Satte sit liv på spil for at redde ven: Carolines store valg

Ingen mulighed for hjælp

– Han talte sort og fortalte, at han ikke kunne sove om natten. Han fablede om, at hans mor var i en mose, og jeg var ikke et øjeblik i tvivl om, at manden var psykisk syg. Jeg spurgte, om han ville ind i sin campingvogn og have noget at spise og drikke. Derefter besluttede jeg at ringe til politiet i Esbjerg for at spørge, om de kunne hjælpe mig med eventuelt at få manden indlagt, fortæller Aase Christiansen.

Den vagthavende oplyste til den urolige campingpladsejer, at man ikke havde mulighed for at hjælpe, selv om manden opførte sig underligt og tydeligvis var psykisk syg. Han var kendt af politiet, men i stedet for en indlæggelse fik Aase nummeret til hans datter. Hun fik kontakt til datteren, som fortalte, at faderen ganske rigtigt var psykisk syg og have været det i mange år.

Far og datter talte sammen i telefonen, og også den syge mands mor blev involveret.

Tragedien

Næste morgen lidt over klokken 8 blev Aase Christiansen ringet op af én af de ansatte i supermarkedet, som hører til campingpladsen. Den ansatte fortalte, at nogle gæster vist nok var kommet op at slås i campingpladsens badeafdeling, og at politiet var alarmeret.

Aase havde en urolig fornemmelse af, at noget var helt galt, og at det måske havde noget at gøre med den psykisk syge mand.

– Da jeg nåede frem, var alt afspærret, og ingen kunne komme hverken ud eller ind fra stedet. Da vidste jeg, at der ikke var tale om et almindeligt slagsmål, men derimod en mulig tragedie. Man afspærrer ikke en hel campingplads, hvis der ikke er sket noget alvorligt, og ganske rigtigt. Vores gæst havde dræbt en mand og såret en anden alvorligt. Det var helt ubegribeligt, at det kunne finde sted på vores plads, hvor vi aldrig har problemer, fortæller Aase Christiansen.

Omkring klokken 8 onsdag den 24. maj 2017 fik en politipatrulje fra Varde besked om at køre til campingpladsen i Vejers. Da betjentene ankom til stedet, fik de udpeget den campingvogn, hvor den formodede gerningsmand befandt sig. På det tidspunkt vidste betjentene, at to mænd var blevet stukket ned med en kniv af en anden gæst på pladsen.

Læs også: Marias svære valg: Jeg bortadopterede mit tredje barn

Droppede medicinen

Under retssagen mod drabsmanden for nylig forklarede den ene af betjentene, at den mistænkte iført shorts stille og roligt kom ud af campingvognen, mens den anden betjent gik frem mod manden med et våben i hånden.

Den nybagte drabsmand forklarede betjentene under anholdelsen, at han er skizofren, og at han har skjult en kniv under en madras i campingvognen. Han var åbenlyst konfus og talte om 3. verdenskrig. Han sagde også, at han havde haft en kontrovers med andre campinggæster.

Da den 54-årige stod tiltalt for drab ved retten i Esbjerg, nægtede han sig skyldig i både drab og drabsforsøg. Han oplyste, at han havde boet på campingpladsen i nogle måneder, og at han i den periode ikke havde taget sin medicin. Under grundlovsforhøret efter anholdelsen havde gerningsmanden oplyst, at nogle stemmer havde fortalt ham, at han skulle ”nakke” nogen den morgen.

Den 54-årige har diagnosen paranoid skizofren, og i retten blev det oplyst, at han var sindssyg i gerningsøjeblikket. Han blev idømt en anbringelsesdom på ubestemt tid, ligesom han skal betale en erstatning på 696.000 kr. til den 64-åriges pårørende. Manden døde øjeblikkeligt som følge af et stik tværs gennem hjertet.

Manden fra Rødekro døde som 70-årig nogle måneder senere, og hans pårørende får en erstatning på blot 5.800 kr. Det skyldtes, at offeret ifølge de retsmedicinske rapporter døde en naturlig død, dog efter svækkelse af helbredet på grund af knivstikkene.

Ville ikke lyve

For Aase Christiansen og hendes familie har tragedien fyldt meget det seneste år. Hun har stadig svært ved at forstå, at hun ikke fik hjælp aftenen før, da hun ringede til politiet og fortalte om den åbenlyst psykisk syge mand. Men politiet vurderede, at den nu drabsdømte ikke var til fare for hverken sig selv eller for andre. Derfor skønnede man, at en tvangsindlæggelse ikke var mulig.

Afgørelsen skabte heftig debat, men efter en undersøgelse slog Politiklagemyndigheden fast, at politiet ikke har lavet en fejl. Altså vurderede politiet rigtigt ved ikke at indlægge manden blot 9 timer før, han med dybt tragiske følger gik amok på to sagesløse gæster på campingpladsen.

– Jeg har bagefter tænkt meget over sagen. Den har fyldt meget, og jeg har spurgt mig selv, om jeg kunne have gjort mere. Nogle siger, at jeg skulle have fortalt politiet, at manden slog ud efter mig. Så ville de være kommet efter manden. Men jeg har stor respekt for ordensmagten, og jeg vil ikke lyve. Men det er svært at tænke på, om man kunne have gjort mere for at have afværget tragedien, siger Aase Christiansen.