Skæbner

Trine-Lise fødte sine børn alt for tidligt: Jeg har stadig fire børn

1. oktober 2018 Tekst og foto: Svend Aage Madsen. Bearbejdelse: Carsten Holst.
Hun er mor til fire, men kun tre af Trine-Lises børn lever. Den unge mor mistede nemlig sin første datter, der ligesom to af sine søskende blev født for tidligt. Hvorfor børnene ville til verden i utide, har lægerne ingen forklaring på.

Tegningerne af Trine-Lise Øwres fire nyfødte børn hænger side om side på væggen i hendes hjem. De minder hendes dagligt om den tragedie og de vanskelige fødsler, som hun har været igennem. Den 29-årige norske kvinde har nemlig oplevet det helt utrolige, at tre af hendes fire børn blev født for tidligt.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

– Tre af mine børn overlevede heldigvis, men Sarah Linnea blev blot fem dage. Alligevel er hun i mine tanker hver eneste dag. Hun fylder lige så meget i mit hjerte, som de tre andre gør, siger hun.

Trine-Lise blev gravid allerede som 15-årig, og som 16-årig fødte hun Mathias. Han er i dag en helt igennem sund og rask 13-årig dreng. Det var fødslerne af de tre sidste børn, som skabte de største udfordringer for Trine-Lise. De blev nemlig alle født alt for tidligt.

Fødte allerede i uge 23

Trine-Lise og hendes daværende mand boede i 2010 i den norske by Asker, da nu 8-årige Leon pludselig meldte sin ankomst, mens den vordende mor var på besøg hos sin mor i Fredrikstad. Leon blev født ni uger for tidligt, og han målte blot 40 cm og vejede 1.875 gram.

– Det lyder måske ikke vildt kritisk, men jeg skal love for, at drengens tidlige fødsel gav mig udfordringer. Selv om Leon var en stærk lille fyr, behøvede han hjælp til at trække vejret de første uger. Det var en psykisk hård tid, husker hun.

Da hun blev gravid tredje gang, var Trine-Lise flyttet til Finnsnes i det nordligste Norge. Denne gang begyndte fødslen allerede i uge 23, og det blev yderst dramatisk.

– Det var alt for tidligt i svangerskabet, og jeg tænkte slet ikke på, at en fødsel kunne være en mulighed. Men det blev hurtigt klart for mig, at det ikke desto mindre var tilfældet. Jeg måtte så hurtigt som muligt på hospitalet i Tromsø.

Lille Sarah blev født ved kejsersnit allerede i ambulancen på vej mod hospitalet. Hun kom til verden i uge 23 plus en enkelt dag, og hun vejede blot 581 gram og målte 30 cm. Hvis fødslen var gået i gang blot to dage tidligere, ville babyen være blevet betragtet som en senabort.

Læs også: Pia bad for sin datters liv: Jeg har allerede mistet to sønner

Kritisk tilstand

Men selv om Sarah Linnea var lille, var Trine-Lise optimist med hensyn til datterens chancer for at overleve. Hun havde jo født et såkaldt præmaturt barn før og regnede med, at det også anden gang ville gå godt.

– Det var et stort og rørende øjeblik, da de trillede min seng ind til Sarah, så jeg for første gang kunne få hende at se. Jeg fik lov at række hånden ind i kuvøsen til hende. Men hun var så skør og fin i huden, at jeg ikke ville løfte hende op, fortæller Trine-Lise.

Hun husker stadig den underlige følelse, det var, at hun som nybagt mor ikke kunne holde sin nyfødte datter.

– Det føltes lidt, som om det slet ikke var mit barn, husker hun.

Sarah Linnea blev født den 5. marts 2011, og allerede fem dage senere fik Trine-Lise og hendes mand, Christer Leon Fjeld, 36, den chokerende besked, at datteren havde fået lungekollaps og hjerneblødning. Der var stor risiko for hjerneskader, og lægerne mente ikke, det var foreneligt med et meningsfyldt liv.

– Først nægtede vi at tro, at det var sandt. Det var, som om jeg forsøgte at fortrænge alt det modbydelige, som overlægen fortalte os. Sarahs bror havde jo overlevet en alt for tidlig fødsel, så selvfølgelig ville Sarah også kunne klare sig. Sådan tænkte vi i hvert fald.

Nåede at blive døbt

De nybagte forældre takkede ja til hospitalets tilbud om en hastedåb af datteren. Hvis det gik helt galt, og datteren døde, ville Trine-Lise være sikker på, at pigen var velkommen i Himlen.

Kun den nærmeste familie var med, da Sarah Linnea blev døbt.

– Vi tog hende ud af respiratoren, så hun kunne få de sidste timer på mit bryst. Jeg er på mange måder glad for, at sygehuset tog afgørelsen for os. Sarahs liv stod jo under ingen omstændigheder til at redde, men jeg havde aldrig selv været i stand til at træffe det grufulde, men uundgåelige valg, siger Trine-Lise. Hun fortæller, at de sidste 10 minutter med hudkontakt til datteren på brystet føltes som en evighed.

– Vi kunne se og mærke, at hun havde smerter, og at hun fik sværere og sværere ved at trække vejret, efterhånden som hjerteslagene blev svagere og svagere. Det var både godt og ondt på samme tid. Det var en umenneskelig oplevelse, som jeg ikke ønsker for nogen anden mor. Men min datter fik i det mindste fred.

Ukendt årsag

Den planlagte barnedåb blev i stedet til en begravelse i Finnsnes Kirke.

Sarah Linneas kiste var formet som en lille barneseng, og den var ikke større, end at Christer Leon selv kunne bære den i sine arme.

– Vi vidste inden fødslen, at det ville blive en pige, så vi havde købt babyudstyr og andet til hende i pigefarver. Selv blomsterne til begravelsen var lilla. Jeg besøger ofte graven og har allerede besluttet, at jeg skal ligge ved siden af Sarah Linnea. Så kan jeg være sammen med hende i døden, når den tid kommer. På gravstedet føler jeg ro og fred. Her kan jeg græde og være mig selv, siger Trine-Lise.

Kort tid efter begravelsen blev hun gravid igen, og også denne fødsel gik i gang i uge 23.

Trine-Lise blev selvfølgelig skrækslagen for, at historien med Sarah skulle gentage sig. Derfor flyttede hun fra Tromsø til Fredrikstad, hvor det var lykkedes for lægerne at redde hendes første for tidligt fødte barn.

– Men efter uge 35 stod det klart, at du ikke længere ville blive inde i din mors mave, siger Trine-Lise med et stort smil til datteren Thea Hermine, 6.

Hun var ved fødslen en stor og stærk baby på 2.025 gram og 44 cm, og Trine-Lise var ikke i stand til at holde glædestårerne tilbage, da hun så datteren første gang efter fødslen. Hun mindede hende i den grad om Sarah Linnea.

Det er stadig et mysterium, hvorfor tre af Trine-Lises fire børn blev født for tidligt.

– Jeg har fået hjælp af en psykolog til at bearbejde min sorg og mine bekymringer. Mit liv skal jo gå videre, og jeg har tre vidunderlige børn. De snakker om Sarah Linnea som den søster, de aldrig har mødt eller kendt. Men hun vil altid være en del af familien. Derfor er det svært, når nogen mener, at jeg kun har tre børn. Sådan forholder det sig ikke, siger Trine-Lise og kigger op på de fire tegninger på væggen.

Sponsoreret indhold