17 årig gift med muslim

I september fik Majse Hansen fra Dianalund besked om, at hendes 17-årige datter havde giftet sig med en muslimsk mand. Selv siger datteren, at hun blot er konverteret til islam. Sagen har ødelagt forholdet mellem mor og datter, og Majse føler sig magtesløs

Foto: Gregers Overvad

I september fik Majse Hansen fra Dianalund besked om, at hendes 17-årige datter havde giftet sig med en muslimsk mand. Selv siger datteren, at hun blot er konverteret til islam. Sagen har ødelagt forholdet mellem mor og datter, og Majse føler sig magtesløs.

Fik en sms
"Hej mor. Jeg vil bare lige fortælle dig, at her for en halv time siden blev mig og A gift, og hold kæft hvor er jeg bare lykkelig". Nogenlunde sådan lyder indledningen på det mareridt, 38-årige Majse Hansen fra Dianalund har gennemlevet siden en sen septemberaften i 2011.
Sms-beskedens afsender var hendes 17-årige datter. En 21-årig muslimsk mand med tyrkisk baggrund, som datteren havde haft et forhold til gennem de seneste 10 måneder. Ifølge dansk lov skal man være 18 år for at kunne indgå ægteskab, ellers kræver det samtykke fra forældrene. Men Majses datter skrev, at hun var blevet muslimsk viet.

Kun kærester
Ude og Hjemme har været i kontakt med Majses datter, som fylder 18 år den 16. marts. Hun vil gerne udtale sig om sagen, men ønsker at være anonym. Derfor benævnes hun blot "N" i denne artikel, og hendes tyrkiske mand A. - Vi er altså kun kærester, siger hun. - Men for at irritere min mor sagde jeg, at jeg skulle giftes med A om aftenen. Det var min lille hævn, fortæller N.

I pleje som 14-årig
Da Majses datter var 14 år, blev hun frivilligt anbragt. Den 14-årige pige var kommet i dårligt selskab og var havnet i et hashmisbrug. Da hun var 15 år mødte N. kæresten A. I august 2011 fik Majse en overraskende besked. N skulle forloves med A. Kort efter, en lørdag i begyndelsen af september, var der indkaldt til møde på datterens bosted, hvor N fremtid skulle drøftes. Det var under dette møde, at datteren fortalte, at hun ikke blot skulle forloves.

Hun skulle giftes allerede samme aften klokken 20. Inden da, klokken 19.30, skulle hun igennem en muslimsk renselsesceremoni, og derefter ville en imam vie dem. - Jeg blev rasende og forsøgte at stoppe det, fortæller Majse. Hun kontaktede kommunen, Statsforvaltningen, politiet og den sociale døgnvagt. Men ingen ønskede at skride ind. Majse finder det forkert, at man i Danmark ikke gør noget for at håndhæve loven. Tidligere integrationsminister, Birthe Rønn Hornbech (V), har dog beskrevet holdningen til teenage-vielserne således: "Da der ikke er tale om juridisk bindende ægteskaber, har ceremonien ikke mere gyldighed, end dengang jeg viede mine dukker som barn". Den holdning kan Majse slet ikke forstå. I hendes øjne er datteren i dag en gift, muslimsk kvinde. Datteren vedholder derimod, at hun blot er konverteret til islam.

Snart myndig Majse
sidder magtesløs tilbage. Majse forstår ikke, hvor degode mor/datter-stunder blev af. Dengang de kunne sidde på værelset sammen og pjatte og høre musik. Og det skræmmer hende, at datterens mand nu er begyndt at tale om børn. Hun frygter, at hendes datter ikke kan modstå presset. Selv er datteren ikke nervøs for fremtiden. Hun vil gerne være kosmetolog og håber, at kommunen snart vil kontakte hende, så hun kan komme i gang med sin uddannelse. - Det gør ondt. Men jeg tror desværre aldrig, at jeg får den pige tilbage, som jeg kender, konstaterer Majse.