75 babyer redder livet hvert år

Alle kan forstå den dybe sorg, der rammer en mor og en far, når de oplever den tragedie, det er, at få et fuldbårent men dødfødt lille barn. Nu viser det sig, at en ny praksis på sygehusene betyder, at 75 små babyer redder livet i Danmark hvert eneste år.


-Særligt én faktor mere end noget andet bidrager positivt til det markante fald i antallet af dødfødte, nemlig at man sætter flere fødsler i gang tidligere end førhen, siger overlæge Øjvind Lidegaard fra Rigshospitalet til Kristeligt Dagblad.

Han og en gruppe af kollegaer fra Rigshospitalet har netop offentliggjort en undersøgelse, der viser, at færre og færre danske kvinder må gå gennem den forfærdelige oplevelse, at deres ellers fuldbårne barn dør før selve fødslen, og at flere og flere babyer overlever.

LÆS OGSÅ: Fik trillinger trods p-piller

Rapporten viser, at antallet af dødfødte efter graviditetens 37. uge er halveret - fra 150 om året i 2000 til 75 i 2012.

Det vil sige, at man nu redder 75 små babyers liv om året først og fremmest ved at sætte flere fødsler tidligere i gang.

Flere redder livet

Som Rigshospitalet selv skriver i en pressemeddelelse om undersøgelsen:

"En af de velkendte risikofaktorer for fosterdød er, når kvinden går langt over terminen. Derfor ændrede man i 2009 anbefalingerne til igangsættelse af fødsler i Danmark til, at gravide tilbydes at blive sat i gang, allerede inden de er gået to uger over terminen.

LÆS OGSÅ: Jeg troede min datter skulle dø

Denne ændring af tidspunktet for igangsættelse har medført, at hver 4. graviditet nu afsluttes ved, at fødslen sættes i gang, og at kun få graviditeter fortsætter ud over 42 uger. Samtidig er antallet af børn, der dør, før de fødes, faldet markant."

Faktisk bliver endnu flere børns liv reddet med den nye praksis. Det viser sig nemlig også, at langt flere børn overlever deres første uge i livet, efter man er begyndt at sætte flere fødsler i gang tidligere.

Samtidig er der ikke sket en stigning i antallet af kejsersnit.

Vi ved ikke hvorfor

Der er dog andre faktorer, der spiller ind, når det gælder dødfødte babyer. Blandt andet spiller morens alder, eventuel overvægt og rygevaner ind.

-Derudover sætter vi kvinder, der har en særlig risiko for, at deres foster dør - det vil sige overvægtige kvinder, kvinder over 40 år og kvinder med forskellige medicinske sygdomme - i gang endnu tidligere end før, siger Øjvind Lidegaard til Kristeligt Dagblad.

LÆS OGSÅ: Fødte fire timer før sit bryllup

Faktisk ved lægerne ikke ret meget om, hvorfor nogle børn ikke overlever hele graviditeten.

-Men vi forestiller os, at det, at risikoen stiger så voldsomt efter terminen, kan have noget at gøre med, at fostret får mindre plads. Men sandheden er, at vi ikke ved det, siger Øjvind Lidegaard.

Siden år 200 er antallet af igangsatte fødsler steget kraftigt. Faktisk er der dobbelt så mange. Antallet af igangsatte fødsler er nemlig steget fra 12 procent af alle fødsler til 24 procent.

Alt har en pris

Det har fået nogle jordemødre til at sætte spørgsmålstegn ved den nye procedure. De mener grundlæggende, at det er bedst, hvis naturen får lov at gå sin gang.

-Man skal huske, at alt har en pris. Hver gang vi piller ved naturens gang, så koster det noget et andet sted. En igangsættelse er ikke farlig, men et indgreb koster altid noget. Også selvom vi passer godt på alle fødende, siger formand for jordemoderforeningen, Lillian Bondo ifølge Kristeligt Dagblad.

LÆS OGSÅ: Nu kan René mærke baby sparke

Hun understreger samtidig, at hun selvfølgelig synes, at faldet i antallet af dødfødte børn er meget glædeligt, men hun mener, man bør satse endnu mere på at lære de unge, hvor meget det betyder, at undgå overvægt, at dyrke motion, og hvor vigtigt det er, ikke at ryge.

Men i avisen forsvarer overlæge Øjvind Lidegaard at sætte flere fødsler tidligere i gang:

-Kan vi spare 75 dødfødte om året, mener jeg, at det er umagen værd.