9-årig alvorligt forbrændt under et ildshow: Verdens sejeste Christian

For et år siden endte et ildshow med skatere i Sønderborg tragisk. Ved et uheld sprøjtede en 21-årig mand ethanol ud over tilskuerne, og syv blev alvorligt forbrændt. Værst gik det ud over 9-årige Christian. Her fortæller hans far og mor om oplevelsen, der ændrede tilværelsen for hele familien.

Ulla og Mogens Dankert havde gjort klar til en hyggelig grillaften i villahaven, da deres sorgløse tilværelse en lun sommeraften på få øjeblikke slog en grusom kolbøtte. Klokken var 19.13 lørdag den 20. maj i fjor, da telefonen ringede i hjemmet i Sønderborg. Ulla tog den, og siden har intet været som før for den sønderjyske familie med far, mor og tre børn.

Parrets yngste søn, Christian på dengang 9 år, overværede sammen med en ven og hans mor et skateboardarrangement på havnen.

Skatere skulle blandt andet hoppe igennem en ring af ild, og på et tidspunkt ville en 21-årig mand fra Sønderborg Skateklub hælde mere af den brændbare væske bioethanol på flammerne. Men alt gik galt, og på et splitsekund var showet forvandlet til et kaotisk flammehav med skrigende og chokerede mennesker.

Væsken ramte nemlig en gruppe børn, der overværede showet. Seks børn og en voksen blev alvorligt forbrændt, og værst gik det ud over Christian. Han var på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt, og på et øjeblik blev resten af hans liv forandret.

Læs også: Martina ramt af stålbjælke: Mit ansigt ødelagt på et sekund

Ubetænksomhed

Et år efter tragedien kan den i dag 10-årige dreng og hans forældre se tilbage på en tid præget af smerter, hospitalsophold og tusinder af tanker om Christians fremtid som brandskadet.

– Da telefonen ringede, tænkte jeg, at det var tidligt, Christian skulle hjem. Jeg havde sagt, at de bare skulle ringe, så skulle jeg nok hente dem. Men han skulle ikke hjem. Vores nabokone overværede sammen med sin søn og Christian showet, og hun sagde i telefonen: ”Skynd dig at komme, Ulla, der er sket en ulykke. Christian er blevet forbrændt. Han skal nok på skadestuen”.

– Der løb tusinde af tanker gennem mit hoved, da jeg i rekordfart kørte til havnen. Her begyndte det mareridt, der foreløbig har varet et år, fortæller Ulla Dankert.

Beklager sig ikke

Vi møder Ulla, Mogens og børnene Eva, 16, Anders, 14, og Christian, 10, i deres idylliske sommerhus på Sydals. ”Verdens sejeste og tapreste Christian” sidder og lytter eftertænksomt. Den kønne, friske fyr har hørt det alt sammen før, og han har netop vist os sin forbrændte krop. Det gør han uden bitterhed, skam eller vrede. Christian tager sin skæbne i stiv arm, og han beklager sig aldrig. Han ved, at flere smerter, flere hospitalsophold og flere operationer venter forude. Alligevel tager Christian tingene, som de kommer, uden at kny. Han har allerede været igennem så megen smerte, at det næsten ikke kan blive værre.

– Inden Christian blev forbrændt, kunne han pibe over en lille rift på fingeren. Sådan er det ikke nu. Jeg glemmer aldrig, da han på Rigshospitalet skulle på toilettet, og hver en fiber i kroppen på ham gjorde ondt, fortæller Ulla.

– Han stod ud af sengen, og med sit dropstativ og sine sonder og med en sygeplejerske ved den ene side og mig ved den anden gik han som en gammel mand med bittesmå skridt til toilettet. Han beklagede sig ikke med ét ord. Da var jeg en stolt mor, selv om det gjorde ondt dybt ind i hjertet.

Se også: Maria invalid efter rideulykke: Nala får mig ud af sengen

Kørte over for rødt

Den 49-årige ingeniør og mor til tre husker hvert et øjeblik og hver en detalje af køreturen fra hjemmet på Parkgade til havnen i Sønderborg. Hun blev overhalet af to politibiler med fuld udrykning, og da begyndte det at løbe hende koldt ned ad ryggen.

Ulla kørte over for rødt med tankerne flyvende rundt i hovedet, og på havnen blev hun mødt af et kaos af chokerede mennesker, forbrændte børn, ambulancer og politi.

”Er du Christians mor?”, blev Ulla spurgt midt i dette næsten uvirkelige inferno, og i det samme hørte hun sin søns smertefulde skrig.

– Jeg løb efter lyden af Christians skrig og fik øje på ham i en ambulance. I samme sekund vidste jeg, at jeg blev nødt til at styre mine følelser og være tapper. Brandskaderne så heller ikke slemme ud på det tidspunkt, nærmest som om han havde fået hudafskrabninger på det meste af kroppen. Christian faldt til ro, da han fik øje på mig, og heldigvis var der dygtige folk overalt.

Seks børn og en voksen blev forbrændt ved ulykken, og de blev med ambulancer og helikoptere bragt til sygehuse i Sønderjylland, Flensborg og Odense, mens Christian som den værst tilredte blev fløjet med militærhelikopter til Rigshospitalets brandsårsafdeling.

Flere operationer

På Rigshospitalet blev Christian med 3. grads forbrændinger over store dele af kroppen lagt i kunstig koma. Ulla veg ikke fra sin søns side, mens han blev vasket, vablerne på blandt andet lårene klippet af, og den afbrændte, døde hud fjernet.

Dagen efter blev Christian vækket af koma, hvorefter lægerne begyndte at lægge en plan for hans behandling.

14 dage efter indlæggelsen blev han transplanteret første gang. Lægerne tog hud fra hans baglår, og transplanterede det til brystet og maven. Han var forbrændt på 25 procent af kroppen.

Ulla og Mogens opholdt sig skiftevis en uge ad gangen hos sønnen, og efter knap en måned blev han udskrevet. Dog måtte han fire dage før hjemsendelsen igennem endnu en transplantation.

Læs også: 19 år og ramt af leukæmi: Mit liv gik i stå

Mod på livet

Jublen ville ingen ende tage, da Christian vendte tilbage til vennerne på fodboldbanen og til skolen efter sommerferien. Han blev modtaget som en helt og en stjerne, og han blev overøst med flødekarameller af sine venner.

Nu er der gået et år siden den tragiske dag på havnen i Sønderborg, og Christian er en glad dreng med mod på livet. Selv husker han ikke så meget fra de dramatiske øjeblikke, men han kan genopfriske hukommelsen ved at se en video på sin mobiltelefon. Det er imidlertid stærke sager.

– Jeg optog ildshowet på min mobiltelefon. Heldigvis vendte jeg mig om for at sige noget til min ven, da flammerne ramte mig. Ellers havde mit ansigt været forbrændt og vansiret, og det havde været knapt så sjovt. Nu brændte mit hår og mine øjenbryn i stedet, men det groede alt sammen ud igen, siger Christian.

Så barsk kan livet også være for en frisk dreng, der bare havde glædet sig til et skateshow.