Advokaten fortæller: Venneflok som tilskuere til retssag

Malene og Jonas er i retten for at bestemme fordelingen af samvær med deres børn. Jonas har familie og venner med som tilskuere, som gør Malene endnu mere nervøs.

FRA KONTORET: Jeg skulle i retten med Malene, der blev skilt fra Jonas for et års tid siden, og nu ikke kunne blive enig med ham om, hvor deres to børn skulle bo, eller hvor meget samvær der skulle være mellem forældre og børn.

Malene og Jonas havde siden skilsmissen for et år siden diskuteret meget, og Malene glædede sig til, at sagen var overstået, for så kunne både forældre og børn forhåbentlig få noget ro.

Malene var utryg ved Jonas, og det var en af grundene til, at de var blevet skilt. Han havde aldrig slået hende, men hun følte, at han havde været psykisk voldelig, og de havde haft meget voldsomme skænderier. Enkelte gange havde Jonas kastet rundt med tingene i hjemmet, når de skændtes.

Forkæl en du holder af med et gaveabonnement til Ude og HjemmeDet stopper automatisk igen - læs mere her

Dagen for retssagen oprandt, og da Malene og jeg kom ind i retslokalet, var Jonas allerede kommet. Nede på tilskuerrækkerne sad Jonas’ to brødre, hans far og seks af hans kammerater. Malene var i forvejen meget nervøs, og hun kunne ikke holde tanken ud om, at hele den flok skulle sidde og stirre på hende under retssagen.

Jeg gjorde Jonas’ advokat opmærksom på, at en sag om børn normalt er et lukket retsmøde, hvor der ikke er tilskuere. Det var Jonas’ advokat ikke enig i, da der som udgangspunkt er åbne døre under retssager – og dermed adgang for offentligheden.

Da dommeren kom ind, rejste vi os alle, og bagefter gjorde jeg opmærksom på, at jeg mente, at der var lukkede døre i sager om børn, og at der derfor ikke måtte være andre til stede i lokalet end parterne og deres advokater. Jeg anmodede derfor retten om at bede tilhørerne om at forlade lokalet. Det var retten enig i, og dommeren bad Jonas’ familie og venner om at forlade retslokalet med det samme. Alle gik ud med det samme, men vi kunne godt høre, at der var store protester fra dem på vej ud.

Retssagen blev gennemført i god ro og orden, og Malene klarede det rigtig fint, selv om hun syntes, at det var hårdt. Da vi forlod retten, stod familien og vennerne ude foran retsbygningen, så jeg fulgte Malene helt hen til hendes bil, for at være sikker på, at hun kom godt derfra.

Fakta

Det helt klare udgangspunkt er, at der er åbne døre under en retssag – det betyder, at offentligheden må komme ind som tilhørere.

Der er dog nogle sager, hvor dørene er lukkede under hele retssagen, og det er for eksempel sager om skilsmisse, bodeling og børn, fordi disse sager ofte indeholder så mange følsomme oplysninger, at dørene som udgangspunkt er lukket af hensyn til parterne i sagen.

Hvis der skal være tilhørere til disse sager, kræver det begge parters og rettens samtykke.

Giv et gaveabonnement til Ude og HjemmeJulegaven, der glæder igen og igen

Har du et spørgsmål til advokaten?

Louise Vinkle er advokat med speciale i familie- og arveret. Har du et spørgsmål, som du ønsker besvaret, kan du sende det til [email protected]