Aktive Mette fik hjertesygdom: Troede ikke det kunne ramme mig

Mette Eibye anede ikke, at hun havde en hjertesygdom, indtil hun havnede på hospitalet. Heldigvis undgik hun at blive en del af de omkring 7.000 kvinder, der årligt dør af hjerte-karsygdomme.

Hun var i sit livs form.

Mette Eibye havde i månedsvis trænet sig op til at skulle løbe sit første maraton. Og hun følte sig helt klar. Den eneste undtagelse var den der irriterende hoste, som hun havde døjet med i ugevis.

5-årig er dødeligt syg: Jeg kæmper for Simon

– Jeg havde en mistanke om, at det kunne være kold lungebetændelse, så jeg tænkte, at jeg hellere måtte få det tjekket. Jeg kan huske, at jeg jokede med mine kollegaer om, hvorvidt jeg kom hjem igen. Dengang anede jeg jo ikke, hvor alvorligt det var. Jeg troede, at det var klaret med en tur til lægen og måske noget penicillin, men så let skulle det ikke gå. For efter at have undersøgt mig fortalte lægen mig nænsomt, at jeg ikke skulle hjem, men køre direkte til sygehuset, fortæller 46-årige Mette. 

Led af atrieflimren

Hun var naturligvis chokeret over at erfare, at der var mistanke om, at hun havde en hjertesygdom. 

Enlige Siw ramt af kræft: En mor må ikke dø

– Jeg var jo ung (39 år) og i god form. Det kom helt bag på mig, og alle mulige ubehagelige tanker om, hvad nu med mine børn og familien, kunne naturligvis ikke undgå at dukke op. Lægerne fandt ud af, at jeg led af atrieflimren, som er en rytmeforstyrrelse i hjertets elektriske system, som betyder, at hjertets pumpefunktion ikke fungerer, som den skal. Den får ikke tømt hjertekammeret for blod med den rette frekvens, hvilket igen betyder, at blodet i hjertekammeret kan størkne og efterfølgende løsrive sig og blive transporteret ud i blodbanerne, hvor det kan sætte sig som blodpropper, forklarer Mette. 

Operationer virkede

Flere gange efter den første operation fik Mette anfald af atrieflimren, hvor hendes hjerte hamrede i brystet på hende, og hun blev svimmel. Det skete flere gange om dagen, at hendes puls gik fra at være helt normal til at ryge op over 220.

– Jeg blev bange, når det skete – især i begyndelsen. Lægerne forsøgte med medicinsk behandling, men resultaterne var ikke gode. Derfor blev jeg indstillet til en såkaldt radiofrekvens-ablationsoperation, hvor lægerne fører seks katetere ind i hjertemusklen og brænder de celler i hjertet, der har sat gang i rytmeforstyrrelserne. Jeg nåede at få tre af de operationer på Hjertecenter Varde, før de til min store glæde virkede ordentligt, fortæller Mette.

Tryk dit barn rask og glad - sådan gør du! 

Hun tror, at hendes gode form var medvirkende til, at hun kom så godt igennem et ellers hårdt sygdomsforløb.

- I det hele taget er jeg dybt taknemmelig over, at det hele i mit tilfælde er gået så godt. Når man er igennem sådan et forløb, indser man for alvor, hvor skrøbeligt livet er, og hvor vilkårligt sygdom kan ramme – også når man er ung og i god form, siger hun.

I det nye Ude og Hjemme, som er på gaden den 8.-14. marts, kan du læse hele Mettes historie og få gode råd til, hvordan du selv kan passe godt på dit hjerte.