Alt for få ældre vaccineres mod influenza

75 procent af den ældre befolkning bør vaccineres mod influenza. Men de færreste lande kan leve op til den anbefaling - inklusive Danmark. Europæiske forskere kalder det en katastrofe og efterlyser handling.


De fleste har været sengeliggende med en omgang influenza, som er drevet over af sig selv. Men influenza kan være mere end bare ubehageligt, hvis du er over 65 år og ikke er vaccineret. Det skriver Videnskab.dk.

Få lande lever op til målet

Så kan en lille snue nemlig ende med at blive meget farlig. Derfor anbefalede Det Europæiske Råd i 2009, at 75 procent af den ældre befolkning i medlemslandene vaccineres mod influenza.

Problemet er bare, at det er langt de færreste medlemslande i EU, der lever op til det mål, viser en opgørelse fra European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). I influenzasæsonen 2011/2012 blev kun lidt over 50 procent af den ældre befolkning vaccineret i Danmark, og det er ikke godt, mener en forsker.

- Der er meget få lande, som når målet med de 75 procent. Selvom jeg her står med opgjorte tal fra 2011/2012, så har meget lidt ændret sig siden. Det er en katastrofe, siger Pier Luigi Lopalco, der forsker i vacciner og smitsomme sygdomme og er medlem af ECDC.

Læs også på Videnskab.dk: Nyt studie slår fast: Ældre bør vaccineres mod influenza


Anbefaling kan betyde lidt af hvert

Der er ifølge forskerne mange grunde til, at de fleste medlemslande ligger så lavt i forhold til anbefalingen.

Én af dem er blandt andet, at de forskellige lande har forskellige måder at håndtere anbefalingen på, forklarer Pier Luigi Lopalco.

-Begrebet "anbefaling" dækker over noget vidt forskelligt i medlemslandene. Nogle steder betyder det, at du kan få vaccinationen ganske gratis, hvis du er over 65 år, mens det i andre lande blot betyder, at der skal laves et vaccinationsprogram, hvor borgerne betaler for vaccinen, siger han og tilføjer:

-Hvis flere skal vaccineres, kræver det, at vaccinen bliver gjort lettere tilgængelig. Det betyder, at den i størst muligt omfang gøres gratis og er nem at få hos lægen.

Læs også på Videnskab.dk: A38 kan bekæmpe influenza

Skal fremme et sundt liv

En anden grund til, at anbefalingen i nogle medlemslande er lav, er også, at den prioriteres forskelligt. I Holland prioriteres vaccinationen af de ældre meget højt, og de er det eneste land, som faktisk opfylder anbefalingen på 75 procent.

Direktøren for ECDC håber, at flere lande vil gøre Holland kunsten efter.

-Vaccinationen af folk i højrisikogrupperne, som de ældre, gravide og folk med kroniske sygdomme, skal prioriteres højere i EU-landene. I Danmark har I sukker- og fedtafgiften, og den har I vel, fordi I gerne vil fremme et sundt og aktivt liv hos jeres befolkning. Sådan skal det også være med influenzavaccinationen - den skal fremme et sundt og raskt liv, siger Marc Sprenger, der er direktør hos European Centre for Disease Prevention and Control og ph.d. i epidemiologi i influenza fra Erasmus University i Rotterdam.

Læs også på Videnskab.dk: Influenza ser ud til at øge risikoen for influenza

God investering

Dem, der har prøvet at have influenza, ved, at man sagtens kan være sengeliggende i en uges tid. Og det er faktisk ikke unormalt, at kroppen skal bruge en uge eller to yderligere på at få immunsystemet op at køre igen efter influenzaens hærgen. Derfor mener præsidenten af The Europen Scientific Working group on Influnza (ESWI), at det er en god investering for de ældre at blive vaccineret.

-Hvis du ikke bliver vaccineret som ældre, så kan influenza faktisk tage livet af dig. Derfor skal man se det som en investering at blive vaccineret. Du mindsker risikoen for at få influenza, og det er billigere for samfundet at betale for en vaccine én gang om året end at betale for hospitalsindlæggelse på grund af influenza, siger Ab Osterhaus, der er professor og institutleder ved Institut for Virologi på Erasmus Medical Center i Rotterdam og præsident i ESWI.

Andre artikler på Videnskab.dk

Forskere: Sex-dufte gør os mere tiltrækkende
Derfor kvikker kaffe dig op om morgenen
Se europamestrene i kemi lave vilde eksplosioner