Anja tager David med til Nigeria

36-årige Anja Lovén flyver i dag tilbage til sit børnehjem i Nigeria. Et børnhjem, der er raseret og ødelagt efter, at 15 bevæbnede mand stjal alt af værdi og sluttede af med at voldtage to mindreårige piger. Alligevel har hun sin lille dreng David med. Her fortæller hun om hvorfor.

36-årige Anja Lovén er nu på vej til Nigeria med sin lille dreng David. De skal ned til Anjas børnehjem, der blev angrebet af bevæbnede voldtægtsmænd.

I dag flyver 36-årige Anja Lovén til Nigeria. Et af de farligste lande i verden. Et land, der er hærget af kriminalitet, fattigdom og terrorbevægelsen Boko Haram i nord. Men det er også her, at Anja Lovén har sit børnehjem. Det er her, hun har viet sit liv til at hjælpe de børn, der bliver udstødt beskyldt for at være hekse og ofte tortureret, dræbt eller blot overladt til sultedøden. Hun er nødt til at tage tilbage. Og denne gang er hun er nødt til også at tage sin snart et-årige søn David med. 

Her fortæller hun om sin beslutning, som mange i det trygge Danmark finder alt for risikabel. 

Blev dybt chokeret

- Jeg ved godt, at mange slet ikke kan forstå, at jeg vil tage min søn med derned. Men altså! Mit liv, det er i Afrika nu, og Davids far er nigerianer. Han har ikke set David i de fire måneder, jeg har været i Danmark. Så jeg tager selvfølgelig tilbage. Også selvom det har chokeret mig dybt, at børnehjemmet blev angrebet og to af mine piger blev voldtaget. Men det er måske bare en ekstra grund til at komme tilbage. Børnene er utrygge og ved ikke, hvad der skal ske. De har været igennem så meget frygteligt i forvejen. Men de ved, at når "mommy" kommer, så skal det nok bliver godt. De ved, at der bliver passet godt på mig - og dermed også dem, fortæller Anja her kort tid inden, hun i dag tager flyet mod Nigeria. 

Overnatter på hotel

Den lille Davids sikkerhed er dog første prioritet. Derfor har hun i første omgang valgt at overnatte på et internationalt hotel 15 minutters kørsel fra børnehjemmet i hovedbyen Uyo. Hun vil så køre frem og tilbage. 

LÆS OGSÅ: Anja redder dødsdømt barn

- Jeg kan jo ikke hele tiden gå rundt og have ondt i maven, fordi jeg er bange for, at der skal ske noget med David. Så jeg tager selvfølgelig mine forholdsregler. Men én ting er sikker. Jeg har for længe siden aftalt med min mand, at vi skal holde Davids et års fødselsdag på børnehjemmet. Og det gør vi den 13. august. Det bliver helt sikkert en festdag på børnehjemmet, fortæller Anja. 

I øjeblikket er der stadig kaos på børnehjemmet. Alt af værdi er stjålet. Og de to piger på 12 og 13 år, som blev voldtaget - endda mens de små børn var i samme rum, kræver særlig støtte. Den yngste er stadig på hospitalet. Hende har Anja et særligt forhold til.

Var blevet voldtaget

- Jeg fandt hende selv på gaden, da hun var ni år. Hun var udstødt og helt alene. Overladt til at dø. En gammel dame havde tidligere givet hende et job med at vaske tøj, så hun så nogenlunde kunne klare sig. Men så blev også den gamle dame mistænkt for at være heks. Så det stoppede. Overtroen er meget stor i Nigeria. Og livsfarlig for de børn, der bliver ramt af det, fortæller Anja, der efterfølgende ved den obligatoriske lægeundersøgelse af pigen fik endnu en chokerende besked.

Ikke blot var hun udstødt som heksebarn. Hun havde også været udsat for seksuelle overgreb. 

LÆS OGSÅ: Masho sendt på børnehjem

Men nu er der heldigvis godt nyt på vej efter, at Anja har brugt fire måneder i Danmark på at skaffe midler til det videre arbejde. Den kaotiske situation har fået Anja til at accellerere sin planer om at bygge et helt nyt børnehjem et mere sikkert sted. Nemlig i den landsby, som hendes mand 26-årige David Emmanuel Umen kommer fra.

Skal møde ambassadøren

- Vi har allerede købt en stykke jord og organisationen Ingeniører Uden Grænser har lavet tegninger og beregninger. Det vil koste os cirka halvanden million kroner, og der er et godt stykke vej endnu. Men det skal nok lykkes. Vi har jo fået en del opmpærksomhed nu - desværre på en trist baggrund, fortæller Anja, der da også som noget af det første i Nigeria skal mødes med den danske ambassadør for at undersøge om Udenrigsministeriet på nogen måde kan hjælpe.

LÆS OGSÅ: Flået ud af fars arme

- Det tyder det på. Men det kommer også til at handle om sikkerheden på børnehjemmet og for personalet, siger Anja. 

Men der bliver også tid til familiebesøg. Anja har et godt forhold til sin mands fire søstre, der alle går på universitetet. Hendes egen mand er ved at læse til jura. Han arbejder dog først og fremmest på børnehjemmet, hvor de to da også mødte hinanden. 

- Han har bekæmpet overtro i Nigeria i så mange år. Han har set så meget, at jeg ikke altid forstå, at han kan holde det ud. Halshuggede og torturerede børn. Frygtelig ting, fortæller Anja, der da også selv har set sin del af gruen. 

Anja har været med på mange redningsaktioner, når nogen tippede dem om et udstødt heksebarn. 

Bygger en høj mur

- Men det gør jeg ikke så meget mere. Jeg har jo et team nu. Og det giver altid så meget postyr, når jeg som hvid kvinde kommer med på den slags opgaver, siger hun. 

Hvis alt går vel, så kan hun åbne sit nye børnehjem allerede næste år. Det bliver ikke med bevæbnede vagter. Men med en høj mur med pigtråd øverst. 

- Det er vi nødt til. Det er et krav i Nigeria i dag, hvis man vil drive et børnehjem.

Anja kommer selv fra Frederikshavn. I dag har hun dog solgt alt for at bruge al tid og penge på børnene i Nigeria. 

Har man lyst til at støtte Anjas arbejde, så kan man finde al information på hendes hjemmeside - dinnoedhjaelp.dk.