Anne Dittes sorg: Hash slog min søster ihjel

Anne Ditte og lillesøsteren Stine var hinandens bedste venner, men da Stine begyndte at ryge hash, mistede Anne Ditte følingen med søsterens liv. I dag advarer Anne Ditte andre om, at stoffer kan få fatale konsekvenser.

Onsdag den 6. februar 2019 lignede en god dag. Anne Ditte havde besøg af sin nye kæreste. Det var kun tredje date, så forholdet var helt nyt. Hendes lille søn, Sylvester, sov, mobilen var lagt væk, og bekymringerne om hendes lillesøster, Stine, der var indlagt på den lukkede afdeling med skizofreni på grund af stofmisbrug, var for en stund skubbet væk. Hele opmærksomheden var rettet mod den nye kæreste, Sanel, da det bankede på døren. Udenfor stod Anne Dittes far.

Læs også: Hellere mor end narkoman

Russisk roulette 

– I det sekund jeg ser ham, ved jeg, at den er gal. Han når kun at sige: ”Stine, hun …” før han falder sammen. Jeg er helt paf. Hele verden går i stå, fortæller Anne Ditte Birk Pedersen.

Tidligere på dagen havde hendes tre år yngre lillesøster, Stine, taget sit eget liv på den lukkede afdeling i Vejle. Hun havde hængt sig i en computerledning på sit værelse.

– Hvis Stine ikke havde taget stoffer, var hun formentlig aldrig blevet skizofren. Det er uhyggeligt at se et menneske, som man kender, blive til en anden. Mange er slet ikke klar over, at de spiller russisk roulette med deres liv, når de tager stoffer, understreger hun.

Læs også: Det sidste brev fra min datter

Tryg opvækst

Anne Ditte, der er 30 år, og hendes tre år yngre søster, Stine, voksede op i den lille by Stouby. Byen har under 1.000 indbyggere og ligger tæt på Vejle Fjord.

– Vi havde en god og tryg opvækst. Vi var altid sammen. Der findes ikke et billede af mig fra min barndom, hvor jeg ikke er sammen med Stine. Hun var en glad og sjov pige med humor og selvironi, beretter Anne Ditte.

Voldsom drejning

I 2011 tog Stines liv en voldsom drejning. Hendes kæreste gennem to år tog sit eget liv efter et skænderi med Stine, og det var hende, der fandt ham. Hun var kun 17 år.

– Det var første gang, vi oplevede døden tæt på, og vi var alle helt slået ud. Jeg sov ved siden af hende i et halvt år, og hun fik al den hjælp, hun havde brug for, så vi troede, at hun var kommet gennem sorgen, husker Anne Ditte.

Kærestens død havde givet Stine skyldfølelse. Hun begyndte på produktionsskole og fik en ny omgangskreds, som hendes søster ikke kendte, og Anne Ditte tror, at der var dem, der introducerede hende til stoffer. Først hash og siden kokain.

Læs også: Fie har arvet forældrenes misbrug: Jeg tog narko med min far

Tragisk begivenhed

I 2015 indtraf endnu en tragisk begivenhed i søstrenes liv, da deres mor døde af kræft i løbet af blot en måned, kun 58 år. Samtidig var Anne Ditte højgravid.

– Det var Stine, der var den stærke, som tog over og arrangerede begravelsen, for vores far var helt slået ud, og jeg havde plukveer, husker hun.

På vildspor

Hun havde ingen idé om, at hendes søster holdt sig oppe på stoffer. Hun mindes dog en episode kort efter fødslen af sin søn, hvor hendes far og Stine besøgte hende i København.

– Stine var utålmodig efter at komme hjem. Hendes lunte var blevet kortere, og hun var mere aggressiv, men jeg troede, at det skyldtes sorgen over vores mor, siger hun.

Kort tid efter blev hun alene med sin søn, og de to søstre flyttede hjem til deres far, hvor de indrettede sig, så de hver havde deres. 

– Det var hyggeligt. Stine og jeg malende, hørte musik og drømte om at åbne en café, hvor vi kunne sælge vores kunst. Jeg så slet ikke, at hun var på vej ud ad et vildspor, siger Anne Ditte.

Læs også: Naroman som 15-årig

10 joints om dagen

Men Stine var på vildspor. Hvad hendes søster ikke vidste, var, at hun adskillige gange havde været indlagt på psykiatrisk afdeling med psykoser som følge af sit misbrug, og at hun røg op til 10 joints om dagen suppleret med kokain.

– Vi var jo voksne mennesker, og Stine kunne godt være væk flere uger ad gangen, hvor vi kun hørte fra hende på sms. Jeg havde aldrig tænkt, at hun tog stoffer, for hun var jo godt opdraget og havde haft en god barndom, fortæller Anne Ditte.

Langt ude

Det var først i 2017, hun opdagede, at søsteren var langt ude. En morgen kom Stine styrtende ind i stuen bleg og med store pubiler, mens hun råbte, at hun skulle dø. Da det ikke lykkedes Anne Ditte og hendes far at få hende til at falde ned, ringede de efter hjælp, og Stine blev indlagt på psykiatrisk afdeling.

– Vi fik at vide, at hun havde en hashpsykose, og jeg troede naivt, at det var noget, der var ovre i morgen. Jeg var overbevist om, at vi nok skulle finde ud af det, siger hun.

Læs også: Jeg købte stoffer til min søn

Mistede kontakten til verden

Stine kom aldrig ud af sin psykose igen og udviklede skizofreni. Hun mistede kontakten til verden og troede, at hun var kæreste med den amerikanske rapper Eminem. For hende var det så virkeligt, at hun en gang hævede hele sin kontanthjælp og købte en enkeltbillet til Los Angeles.

– Min far blev ringet op klokken tre om natten fra lufthavnen i Los Angeles, for Stine havde hverken penge eller visum, og han måtte betale, så hun kunne komme hjem igen. Stine var så syg, at vi ikke måtte fortælle hende, at hendes fantasier ikke var virkelige, for det ville forværre hendes tilstand, fortæller hendes søster.

Indlagt permanent

Gennem de næste år røg Stine ind og ud af den psykiatriske afdeling, men hendes familie fik ingen informationer om hendes tilstand, for Stine var myndig, og Anne Ditte er ikke imponeret af psykiatrien.

– Hun fik udleveret piller, så blev døren til hendes værelse lukket, og efter to timer kiggede de ind til hende igen. Der var ikke et eneste menneske, som hun kunne tale med, for personalet var altid nyt, husker Anne Ditte.

I november 2018 blev Stine permanent indlagt på det lukkede afsnit på psykiatrisk afdeling i Vejle, hvor hun tre måneder senere tog sit eget liv efter et syv år langt misbrug.

Læs også: Smadrede sit liv med spritkørsel - nu advarer han andre unge

Bebrejder sig selv

– Det gør mig ked af det, at jeg ikke opdagede hendes misbrug noget før. Hvis vi havde vidst det, havde min far og jeg taget hende med ud i et sommerhus og spærret hende inde, indtil hun var clean, for vi var de eneste, der ville hjælpe hende, siger hun.

Anne Ditte bebrejder sig selv, at hun ikke gjorde mere, selv om hun gjorde, hvad hun kunne.

Svært at leve videre

– Det var forfærdeligt at miste sin bedste ven og søster på én gang. Stine mangler i mit liv. Hun var den største gave, og hun er den, der har gjort mig allermest lykkelig og ulykkelig. Det er helt ubærligt at leve videre uden min søster.

Stine blev begravet på kirkegården i Stouby ved siden af sin mor. Hun blev 27 år.

Læs også: Mine børn solgte narko for mig